Dragnea: Ar trebui să ne gândim serios să mutăm ambasada României la Ierusalim

Data actualizării: Data publicării:
171113_LIVIU_DRAGNEA_DECLARATII_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Liviu Dragnea susţine că România ar trebui să îşi mute ambasada la Ierusalim, după decizia lui Donald Trump de a recunoaşte acest oraş drept capitală a Israelului.

171113_LIVIU_DRAGNEA_DECLARATII_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Eu cred că România ar trebui să se gândească serios să mute ambasada României din Israel în Ierusalim. Ar trebui să ne gândim foarte serios. Sunt și chestiuni practice, toate instituțiile centrale ale Israelului sunt în Ierusalim și ambasadorii și personalul ambasadei face (fac, n.red.) naveta din Tel Aviv la Ierusalim. Cred că ar trebui să ne gândim serios ca ambasada României din Israel să fie mutată la Ierusalim”, a declarat Liviu Dragnea, vineri, la Parlament.

Joi, Adunarea Generală a ONU a validat, cu o largă majoritate, o rezoluţie care condamnă recunoaşterea de către Washington, pe 6 decembrie, a Ierusalimului drept capitala Israelului.

Dintre cele 193 de ţări membre ONU, 128 au votat „pentru” această rezoluţie, nouă au votat „împotrivă”, iar 35 de ţări s-au abţinut, printre care și România. Alte 21 de ţări nu au luat parte la vot.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Bucureşti a reafirmat joi poziţia cu privire la implementarea „soluţiei celor două state”, Israel şi Palestina, care să co-existe în pace şi securitate, şi la necesitatea de a pune capăt acestui conflict.

De asemenea, MAE a apreciat că promovarea proiectului de rezoluţie ONU pe tema statutului Ierusalimului survine într-un moment în care ar trebui manifestată prudenţă, precizând că România a exprimat vot de „abţinere” în cadrul Adunării Generale a ONU.

Israelul a anexat partea de est a Ierusalimului, pe care a cucerit-o în timpul războiului din 1967, apoi a adoptat o lege, în 1980, prin care a făcut din Oraşul Sfânt capitala sa „indivizibilă”.

Această anexare nu a fost recunoscută vreodată de comunitatea internaţională, iar palestinienii consideră Ierusalimul de Est drept capitala viitorului  lor stat.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri