Legea pentru monitorizarea cu brățări electronice a fost promulgată de Klaus Iohannis

Data publicării:
Klaus Iohannis semnează
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Legea privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale a fost promulgată, luni, de președintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, Decretul pentru promulgarea Legii privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale, anunță Administrația Prezidențială, citată de Mediafax.

Legea prevede crearea unei infrastructuri care să permită monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, cu ajutorul unor dispozitive mobile sau fixe, precum şi stabilirea responsabilităţilor autorităţilor implicate în proces.

Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) se utilizează în scopul monitorizării electronice, cu ocazia executării măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauțiune, executării măsurii arestului la domiciliu, aplicării ordinului de protecție provizoriu și ordinului de protecție, aplicării ordinului european de protecție, în cazul în care Romania este stat emitent, și supravegherii la distanță, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

„Dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe glezna persoanei supravegheate. Prin excepție, dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe brațul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical. (...) Organul de supraveghere și/sau operatorul tehnic are dreptul și obligația de a verifica inopinat, în orice moment al zilei, periodic ori la sesizare, dispozitivele electronice de supraveghere alocate persoanei supravegheate”, potrivit legii.

Proiectul de lege, care a fost inițiat de parlamentari PNL, printre care Florin Cîțu, a fost aprobat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, la sfârșitul lunii aprilie.

Editor : A.V.D

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri