Ministrul Finanțelor: România are nevoie de măsuri ferme. Accesul la finanţare avantajoasă poate fi compromis, cu consecinţe dramatice

Data actualizării: Data publicării:
alexandru nazare inquam george calin
Alexandru Nazare. Foto: Inquam Photos / George Călin

Deficitul bugetar continuă să crească, ceea ce creează o presiune tot mai mare asupra finanţelor publice, iar România are nevoie de măsuri ferme şi urgente pentru a-şi păstra credibilitatea internaţională şi stabilitatea economică, transmite ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

„Deficitul bugetar continuă să crească. Nu am o misiune simplă, însă voi spune cu toată responsabilitatea: România are nevoie de măsuri ferme şi urgente pentru a-şi păstra credibilitatea internaţională şi stabilitatea economică. Ministerul Finanţelor a publicat astăzi execuţia bugetară la finalul lunii mai 2025, iar datele arată clar că tendinţa de creştere a deficitului bugetar continuă. În termeni nominali, acesta a ajuns la 64,23 miliarde lei, cu 4,13 miliarde lei mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2024, chiar dacă, procentual, acesta rămâne aproape constant (3,39% din PIB vs. 3,41% în 2024). Această accentuare a deficitului creează o presiune tot mai mare asupra finanţelor publice, într-un context în care România se află sub atenta monitorizare a agenţiilor de rating şi a Comisiei Europene”, a scris ministrul, vineri, pe pagina sa de Facebook.

El a reiterat că agenţia Fitch Ratings a transmis că România riscă să îşi piardă calificativul recomandat pentru investiţii dacă nu aplică măsuri rapide de consolidare fiscală, iar Comisia Europeană a declanşat deja procedura de deficit excesiv şi a cerut un plan de corecţie credibil până la finalul lunii iunie şi în lipsa acestuia, România riscă suspendarea fondurilor europene.

„Deci împrumuturi mai scumpe şi resurse mai puţine pentru investiţii, educaţie, sănătate şi alte priorităţi publice”, a explicat Nazare.

Ministrul Finanţelor a subliniat că veniturile au înregistrat o creştere de 13,6%, cu contribuţii importante din impozitul pe venit, contribuţiile sociale, veniturile din accize şi fonduri UE. În acelaşi timp, cheltuielile au crescut cu 12,2%, ponderile cele mai reprezentative fiind reprezentate de cheltuielile cu asistenţa socială, costul dobânzilor şi cheltuielile de investiţii publice.

„Practic, cheltuielile au crescut într-un ritm mai accelerat decât a reuşit să crească economia ţării în ultimul an. Dacă nu corectăm urgent acest dezechilibru, accesul României la finanţare avantajoasă poate fi compromis, cu consecinţe dramatice pentru economie, dobânzi, investiţii şi locuri de muncă”, a punctat Alexandru Nazare.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Bani trimiși din diaspora: Când devin problemă pentru ANAF și ce documente îți pot cere
Digi FM
Ilie Năstase, mesaj amar de ziua lui: „În Franța nu m-a făcut nimeni gras. În România sunt numit golan și...
Pro FM
Cleopatra Stratan, așa cum rar se arată. În costum de baie, la piscină, spre încântarea fanilor...
Film Now
Bărbatul care i-a furat mințile lui Gwyneth Paltrow, în timp ce actrița avea o relație cu Brad Pitt: „Era...
Adevarul
Bine ai venit, Contra, la revedere, Contra! Arabii îl dau afară pe român la două săptămâni după prezentare
Newsweek
Ungaria va acorda a 13-a pensie. Ce se întâmplă în România? Ce bonusuri primesc pensionarii?
Digi FM
Actrița Ada Galeș, diagnosticată cu o formă rară de cancer. Mesajul transmis după a treia operație: "E mult...
Digi World
Care e temperatura ideală la care să-ți speli hainele. Ce setare trebuie să alegi ca să elimini microbii din...
Digi Animal World
„Cel mai rar urs” din lume, surprins de o cameră de supraveghere. Cum arată animalul care locuiește în...
Film Now
Nicolas Cage, explicații savuroase despre motivul pentru care nu a durat relația cu SJP: „Nu am trecut...
UTV
Româna a devenit oficial cea mai vorbită limbă străină din Londra