Video Parlamentul a ratificat Tratatul EURATOM. Dezbatere cu scandal între PSD și Cîțu pe banii din PNRR

Data actualizării: Data publicării:
florin citu cu mainile in solduri langa tribuna parlamentului, orban se uita peste umarul lui
Florin Cîțu și Ludovic Orban, în plenul Parlamentului, înainte de prezentarea PNRR. Foto: Inquam Photos/George Călin

Premierul Florin Cîțu a prezentat miercuri, în Parlament, Planul Național de Redresare și Reziliență. Documentul care prevede accesarea de fonduri din mecanismul european de redresare și reziliență în valoarea de 29,2 miliarde de euro urmează să fie trimis luni la Bruxelles. Planul a dus la tensiuni între Opoziție și Putere, dar și în interiorul Coaliției. De asemenea, Parlamentul a adoptat și ratificarea Tratatului EURATOM, privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 15:20: Parlamentarii au adoptat ratificarea Tratatului EURATOM. S-au opus ratificării parlamentarii AUR, care au părăsit sala.

ACTUALIZARE 15:00: La reluarea ședinței de plen, PSD a anunțat că va vota ratificarea Tratatului EURATOM prevede creșterea contribuției României la Uniunea Europeană. De ratificarea tratatului depinde accesarea de fonduri în toate statele UE prin mecanismul de redresare și reziliență. Până în acest moment, doar 5 state nu au adoptat decizia privind resursele proprii ale UE: România, Polonia, Austria, Olanda și Ungaria.

Citește și Marcel Ciolacu a anunțat că PSD depune moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului Cîțu pe 14 iunie


PSD a solicitat o pauza de 30 de minute, înaintea votului pentru ratificarea Tratatului EURATOM. Marcel Ciolacu a precizat că PSD consideră că Planul Național de Redresare și Reziliență nu a fost prezentat.

Diana Șoșoacă a recitat din Eminescu, Orban i-a tăiat microfonul

  • În sfârșit domnul Cîțu nu fuge, dar o să îl punem pe fugă în curând. Asistăm la cel mai mare circ. Vorbim de ceva iluzoriu, ce nu există. Suntem împrumutați pe 500 de generații și domnul Cîțu vrea să ne mai împrumute pe alte 500 de generații.
  • Vreți bani la buget, impozitați profitul multinaționalelor: 2% din cifra de afaceri. Distrugeți CFR Marfă pentru că aveți interese la operatori privați-subminarea economiei naționale.
  • Vreți bani, atunci impozitați cu 66% toți banii care pleacă către off-shore. E nasol, nu? Aveți firme în off-shore toți.
  • Pe final să ne amintim de Eminiescu: „Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece/Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?/Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă/Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă,/Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela/Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?/Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară,/Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,/Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,/Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi - nişte mişei!/Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire;/Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire.”
  • Președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban a întrerupt microfonul: „Mulțumim, doamna senator”.

Alfred Simonis (PSD): Acest plan nu are nimic în comun cu interesele României

  • PNRR- ce denumire măreață. Mă duce cu gândul la șansa României de dezvoltare. Șansa de a face împreună ce nu a reușit clasa politică în ultimii 30 de ani.
  • În schimb, ne-ați prezentat niște idei, ne-ați spus că trebuie să avem încredere în premier și în ministrul Fondurilor Europene, și nu avem.
  • Avem un președinte al României absent din PNRR. Avem un președinte al PNL care pare că sabotează premierul în perspectiva Congresului. Avem și un premier, săracul, care pare depășit complet. Avem și un vicepremier USR preocupat să își rezolve problemele în justiție și să schimbe toată comunicarea partidului cu referire la „Fără penali în funcții publice”, că nu mai știm dacă au sau nu voie penalii în funcții publice.
  • Avem și un personaj dubios, incompetent, care se joacă, își face de cap, cu 30 de miliarde de euro și pare interesat de umplerea buzunarelor sponsorilor din țară și din afară. Da, mă refer la Ghinea.
  • Acest plan nu are nimic în comun cu interesele României.

Gabriela Firea: Nu este normal să aflăm informații despre un proiect atât de important pe surse

  • PSD a venit cât se poate de hotărât să facă echipă pentru români cu guvernul. PSD, din prima clipă, a fost deschis să pună la dispoziție toți specialiștii noștri astfel încât planul să fie unul bun.
  • Domnule prim-ministru, nu ați venit de bună voie aici. Ați venit cam cu forța.
  • Colegii puterii erau pregătiți să noteze ce conține concret acest plan. Nu este normal să aflăm informații despre un proiect atât de important pe surse, pe la colțuri, sau din ce mai spuneți ca și cum ne-ați face o mare onoare. Sunteți prim-ministrul României. 
  • Pentru cine sunt aceste reforme? Pentru pensionarii care vor avea pensiile înghețate? Pentru cei care vor suporta creșterea de taxe și impozite?
  • Se va întâmpla o sărăcire a populației.

George Simion (AUR): De ce trebuie să mai ia românii un împrumut de 15 miliarde de euro?

  • Spunem „Nu” acestui plan și spunem asta în numele românilor. Eram mic în anii 90 când FMI venea și dicta închiderea industriei românești. Atunci nu am avut cum să spun „Nu”. Fondurile astea nu o să le vedem niciodată.
  • Marele nostru Eminescu avea o poezie care se potrivește foarte bine: „De ani și ani cădeți în hău, nimic nu vă mai merge/Rușine să vă fie în veac că v-ați trădat străbunii/De parcă n-ați fi pui de dac, ci rudea ați fi cu hunii”.
  • De ce trebuie să mai ia românii un âmprumut de 15 miliarde de euro condiționați și să fim verificați la vârsta de pensionare, la nivelul de deficit, la taxare? 
  • România nu trebuie să renunțe iar la o parte din suveranitatea națională.
  • Românii nu vor beneficia de pe urma unor programe numite pompos digitalizare și tranziție verde.

Marcel Ciolacu: Sunteți trompetele austerității. Comisia Europeană vă tratează ca pe un elev repetent

Principalele declarații ale președintelui PSD Marcel Ciolacu: 

  • Domnule Cîțu, de data asta nu ați mai avut pe unde să fugiți. Afară vă așteaptă fermierii să le spuneți de ce agricultura primește zero euro prin PNRR, în timp ce firmele de consultanță primesc 2 miliarde de euro. 
  • Ieșiți și spuneți de ce românii mănâncă 70% produse de import în timp ce guvernarea vrea să distrugă agricultura românească.
  • Pot solicita o pauza dacă vreți să coborâți la fermieri.
  • Este o mare rușine că premierul este forțat să vină în Parlament să prezinte un plan pentru România. Până în ultima clipă ați vrut să ascundeți românilor adevărul din spatele PNRR.
  • Nici măcar astăzi nu ați făcut public planul pentru toți românii. Mă uit la parlamentarii PNL, USR, UDMR, dvs ați văzut acest plan? Știți ce conține acest plan? Știți ce susțineți în acest plan? Domnule Orban, dvs ați văzut acest plan? L-ați citit? Îl aveți în detaliu?
  • Această coaliție a șemnului a vrut să deturneze un plan lăudabil al europei către clientela de partid. Domnule Barna, câte rude aveți pe lista de așteptare a programelor din PNRR?
  • V-am cerut mecanisme de control și transparență. Și pentru toaate acestea v-am dat soluțiile necesare. Am vrut să fim constructivi. V-ați bătut joc.
  • Veți fi ultimul guvern din UE care va depune acest plan. Unii miniștri au ajuns să fie subiect de bancuri prin cancelariile europene. Comisia Europeană vă tratează ca pe un elev repetent.
  • Fiecare țară a venit cu o viziune clară. 
  • Dvs. v-ați dus la Bruxelles cu o poveste frumoasă despre reforme și vreți să aduceți austeritatea. Ați angajat pe ascuns pe toți românii și nu ați spus nimic aici în țară. Tot ce ați propus a fost înghețarea veniturilor, majorarea taxelor și creșterea vârstei de pensionare.
  • Sunteți trompetele austerității.
  • PSD a scăpat România de împrumuturile de la FMI iar actualul guvern le va readuce în țară. 
  • Domnule Cîțu, laudele de șoim al patriei nu au nicio legătură cu viața românilor.
  • Antireformele dvs. vor distruge România, vor crește șomajul. Voi cu banii și bogăția, românii cu sărăcia. Atât mai rămâne pentru oameni și firmele românești.
  • Planul Germania are 1421 de pagini, al Franței 815 pagini, al Poloniei 498 de pagini. În România, până astăzi, nimeni nu a văzut nicio pagină.

Florin Cîțu: Toate investițiile pe care le facem prin acest program trebuie finalizate până în 2026

Premierul Florin Cîțu a spus, înainte de prezentarea PNRR, că dorește să facă „O declarație publică”. ”Astăzi sunt aici când am fost invitat. Am ținut să vin să prezint în fața românilor. Consider că de la această tribună le vorbesc în primul rând românilor”, a spus Cîțu.

citu da masca jos
Premierul Florin Cîțu prezintă PNRR în Parlament. Foto: Inquam Photos/George Călin

Principalele declarații ale premierului în plenul Camerei Deputaților:

  • Ce înseamnă PNRR? Am văzut interpretări eronate. Toți românii trebuie să știe că este un program diferit de ceea ce a apărut până acum. 
  • Toate investițiile pe care le facem prin acest program trebuie finalizate până în 2026. Dacă nu le realizăm, pierdem banii. Nu mai strigați că proiectul X sau Y nu a fost inclus în PNRR pentru că unele dintre ele nu pot să fie incluse. 
  • Această componentă de verde și digitalizare. Două lucruri de care România are nevoie. Vrem să reducem și gradul de poluare și vrem să aducem și digitalizarea în România. 37% din tranziția verde și 20% pentru digitalizare. 
  • Reforme care au fost amânate 30 de ani și pe care le facem. Vom avea o guvernare pe principii liberale cel puțin 8 ani de-acum încolo. 
  • Reformele nu înseamnă reducerea pensiilor, nu înseamnă reducerea veniturilor, înseamnă administrarea banilor în mod eficient și înseamnă să putem plăti și salarii și pensii mai mari în viitor. Pe mine mă interesează de toți românii. 
  • România are nevoie de toată suma de 29,2 miliarde de euro pentru a se dezvolta. Pentru a putea să prindem din urmă țările dezvoltate. România are nevoie de investitori. Vom putea să implementăm acest PNRR cu investitori, cu companii, în principal românești.
  • Vom lua toată această sumă, o vom folosi și companiile românești vor fi cele care vor implementa acest program.
  • PNRR este garanția pe care o dau românilor că vom reduce semnificativ decalajele.
  • Problemele pe care le-am amânat ani de zile: împăduriri 1,3 miliarde, mangamentul deșeurilor 1,1 miliarde de euro, transport-vom trece Carpații cu autostradă-rutier, feroviar și metoru 7,6 miliarde de euro. 
  • Energie regenerabilă, infrastructură de gaz cu hidrogen 1,6 miliarde de euro. Se poate face și vom face asta.
  • Cloud guvernamental, digitalizarea adminstrație publice 2 miliarde de euro.
  • Fondul local pentru tranziție verde și digitală 2 miliarde de euro.
  • Fondul pentru spitale 2,4 miliarde de euro. Vom face spitale noi în acești ani.
  • România Educată 3,6 miliarde de euro. Așa se distribuie banii în acest proiect.
  • Reformele pe care ni le asumă sunt cele cu care am mers în campania electorală. 
  • Reforma pensiilor- ca să ne asigurăm că putem plăti pensii. Reforma companiilor de stat-ca să ne asigurăm că nu mai aruncăm bani în găuri negre. Românii vor o administrație performantă. Nu este niciun secret. Ne-am asumat aceste reforme pentru că sunt reforme bune pentru români.

Știrea inițială: 

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență România ar urma să primească 29,2 miliarde de euro, din care 14,2 miliarde sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Banii care vor fi alocați de Uniunea European prin PNRR trebuie accesați până cel târziu la 31 decembrie 2023, iar proiectele finanțate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026. În caz contrar, sumele trebuie returnate. Primii bani din PNRR ar putea veni în octombrie.

Citește și Reformele agreate cu Comisia Europeană: Reducerea pensiilor speciale, plafonarea salariilor, închiderea unor companii, o nouă rovinietă

De asemenea, alocarea fondurilor din PNRR vine la pachet cu un set de reforme la care Guvernul s-a angajat în fața Comisiei Europene. Printre ele se numără reforma pensiilor, a companiilor de stat, reforma administrației publice, precum și reforme sectoriale în alte domenii. Potrivit documentului cu care Florin Cîțu a mers la Bruxelles, Guvernul se angajează, de asemenea, să reducă tăierile ilegale, să crească rata de reciclare, să îmbunătățească cadrul legal al achizițiilor publice și să adopte criterii obiective pentru stabilirea salariului minim. 

Citește și Comisia Europeană introduce criterii mai dure pentru decontarea banilor din PNRR-uri. Plățile pot fi suspendate în lipsa reformelor

Unul dintre subiectele care a stârnit discuții aprinse între Opoziție și Putere, dar și în interiorul Coaliției este reforma pensiilor. Potrivit documentului trimis la Bruxelles, Guvernul s-a angajat să mențină cheltuielile cu pensiile la un nivel similar pe termen scurt și mediu, să asigure echitate pentru cei cu pensia minimă prin creșterea acesteia, stimulente fiscale pentru a extinde perioada petrecută în câmpul muncii peste vârsta de pensionare, să elimine pensiile speciale, să introducă o nouă formulă pentru indexarea pensiilor, să elimine posibilitățile pentru pensionarea anticipată, și să coreleze vârsta de pensionare cu creșterea speranței de viață.

PSD a acuzat că Guvernul îngheață pensiile, salariile și alocațiile și a amenințat cu greva parlamentară, în cazul în care documentul nu va fi prezentat în Parlament. 

PNRR a dus la tensiuni și în interiorul Coaliției. Liberalii au dat vina pe ministrul Cristian Ghinea că n-ar fi fost foarte tehnic atunci când a negociat la Bruxelles. România nu va putea accesa banii pe care îi prevăzuse pentru sistemul de irigații sau pentru extinderea rețelei de gaze. 

Citește și PSD a consultat Planul Naţional de Redresare și Reziliență: „Un set de documente incoerente, care nu aveau o legătură unele cu altele”

Plenul trebuie să adopte Tratatul EURATOM, de care depinde accesarea mecanismului de redresare și reziliență

Pe ordinea de zi a plenului reunit este și ratificarea Tratatoului EURATOM, privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene.

Tratatul prevede creșterea contribuției României la Uniunea Europeană iar accesarea fondurilor europene depinde de majorarea contribuției. Neratificarea tratatului într-un stat membru ar putea bloca accesarea fondurilor de redresare și reziliență la nivelul UE. PSD amenințase, anterior, că nu va vota ratificarea tratatului dacă Guvernul nu va prezenta PNRR în Parlament. Pentru ca tratatul să fie ratificat de Parlament este nevoie de votul social democrațiilor, fiind necesare 2/3 din voturile parlamentarilor.

Toate statele membre ale Uniunii Europene au fost de acord să crească această contribuție, de la 1,2%, la 1,4% din Venitul Național Brut. Este o decizie necesară pentru a acoperi fondurile pe care Comisia Europeană le va aloca pentru redresare și reziliență. România ar urma să beneficieze de 29,2 miliarde de euro pentru Planul Național de Redresare şi Rezilienţă.

Până în acest moment, doar 5 state nu au adoptat decizia privind resursele proprii ale UE: România, Polonia, Austria, Olanda și Ungaria.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri