Senatul a respins cererea lui Klaus Iohannis pentru introducerea orelor de educație sexuală. Legea rămâne în forma inițială

Data actualizării: Data publicării:
Elevi pe hol, într-o școală.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care prevede introducerea cursurilor de „educație sanitară” în loc de „educație sexuală” și condiționează participarea elevilor la cursuri de acordul scris al părinților a fost respinsă, marți, de Senat. Au fost 105 voturi pentru respingere, un vot împotrivă, al senatoarei Alina Gorghiu și 24 de abțineri, ale celor din USR PLUS.

PSD, PNL și AUR au contestat introducerea orelor de educație sexuală și au susținut varianta legii în care cursurile sunt denumite „educație sanitară”, iar participarea copiilor la ore, condiționată de acordul scris al părintelui. Anterior, în comisiile de specialitate au fost respinse toate amendamentele depuse de USR PLUS, partid care a susținut și în coaliția de guvernare necesitatea introducerii educației sexuale în școli și modificarea formei actuale a legii.

Citește și Patriarhia se opune orelor de educație sexuală: E minciună să spui că lipsa lor a dus la numărul mare de mame minore

La discuțiile din Coaliție, PNL și UDMR nu au fost de acord cu propunerile făcute de USR PLUS. Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, marți, că în coaliția de guvernare a fost discutat subiectul privind predarea educației sexuale în școli și că nu a fost luată o decizie, fiind dificilă impunerea unei soluții.

„Este vorba despre un subiect care ține de conștiință și este greu să luăm o decizie a nivelul coaliției să susținem un punct de vedere unitar”, a spus Orban.

Citește și Război politic cu educația sexuală în școli. De ce se tem liderii PSD și AUR de „masturbarea timpurie” și de „creierul supersexualizat”

La dezbaterile de săptămâna trecută, senatori de la PSD și AUR au susținut că legea are un „interes ideologic” și că „sunt chestiuni absolut abominabile, lucruri care nu sunt potrivite pentru copilași”. Predarea educației sexuale este puternic contestată de grupurile conservatoare din Parlament.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu spune că este nevoie de educație sexuală în școli. El propune ca elevii să participe la ora de educație sexuală la fel cum se întâmplă acum cu ora de religie: să fie înscriși toți, iar apoi să fie retrași punctual, dacă părinții nu sunt de acord.

Preşedintele a cerut reexaminarea legii în care Parlamentul a înlocuit termenul de „educație sexuală” cu cel de „educație sanitară” și a condiționat participarea elevilor la astfel de cursuri de acordul scris al părinților. Şeful statului atrage atenţia că în forma actuală, legea a eliminat componenta de educaţie pentru sănătate sexuală.

Senatul este prima cameră sesizată, iar cererea de reexaminare urmează să fie dezbătută și la Camera Deputaților.

Citește și Cum se face educația sexuală în Europa. Diferența între Vest și Est

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri