Surse: Ce au discutat liderii Coaliției la ședința care a durat aproape patru ore. „USR PLUS caută o ieșire onorabilă din colț”

Data publicării:
dan barna si dragos tudorache
Dan Barna și Dragoș Tudorache, înainte de ședința Coaliției. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Liderii Coaliției au discutat, luni, pentru aproape patru ore, pentru a găsi o ieșire din criza politică generată de demiterea ministrului Sănătății Vlad Voiculescu. Discuțiile nu s-au finalizat cu o decizie, motiv pentru care o nouă ședință a coaliției va avea loc marți după-masă. Surse participante la discuții au declarat pentru Digi24.ro că cei din USR PLUS au venit la negocieri cu solicitarea de a-l schimba pe Florin Cîțu de la șefia guvernului, însă s-au lovit de opoziția fermă a celorlalți parteneri de guvernare de la PNL și UDMR. Impresia generală a fost că, acum, Dan Barna și colegii din PLUS caută „o retragere onorabilă din colț”, unde, politic, aceștia s-au băgat prin solicitarea imperativă de demitere a premierului.

Cele patru ore de discuții din Coaliție au fost văzute de cei din USR PLUS ca o „terapie pozițională” în care fiecare dintre tabere și-a expus punctul de vedere în legătură cu criza politică. Dan Barna le-ar fi transmis colegilor, după ședință, că au fost discutate „scenarii și ipoteze” în legătură cu o eventuală schimbare a premierului. 

De cealaltă parte, liberalii le-au dat de înțeles de la bun început că nici nu se pune problema schimbării premierului. De asemenea, la solicitările celor din USR PLUS ca pe viitor să existe „reguli” privind schimbarea unui ministru, aceștia s-au lovit atât de refuzul celor din PNL, cât și de refuzul premierului.

„Nu acceptăm ca premierul să nu își exercite atribuțiile constituționale. Orban le-a transmis că nu există alternativă la Cîțu. PNL nu poate renunța la Cîțu, dar ce fac cei din USR PLUS se numește șantaj”, au declarat surse liberale pentru Digi24.

Citește și Florin Cîțu: „Sunt OK cu a avea discuții, protocoale, să facem ce vrem, atât timp cât eu îmi păstrez atributul constituțional”

Deși au amenințat că ar putea chiar să plece de la guvernare, impresia generală a fost că USR PLUS rămâne în guvern. Aceștia caută acum o soluție pentru a-și justifica pasul în spate, după ce au ridicat așteptările membrilor de partid amenințând de aproape o săptămână că nu vor mai continua în guvern cu Florin Cîțu premier.

Liderii care au participat la discuțiile de luni din biroul lui Ludovic Orban de la Parlament au observat însă „baletul” dintre USR și PLUS. Cele două partide, deși acum unul singur după ce fuziunea a fost oficializată, joacă diferit. Oamenii lui Dacian Cioloș sunt cei care insistă vehement, mizând chiar pe o ieșire de la guvernare.

În această seară, liderii USR PLUS vor mai avea o discuție internă pentru a stabili cum vor ieși din impas la ședința de marți. Singura miză rămasă: o foaie de parcurs pentru Florin Cîțu și guvern care să conțină „reforme” și garanții că pe viitor miniștrii vor fi evaluați în Coaliție și nu la Palatul Victoria.

„Tot ce cer ei e de neacceptat. Nu avem ce negocia”, spun, însă, liberalii.

În discuțiile de luni din coaliție nu a fost avansat niciun nume pentru ministerul Sănătății, mai susțin surse participante la ședință.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri