Surse. Dilema PSD: A fi sau a nu fi Marcel Ciolacu președinte. În partid reîncepe lupta pentru putere. Oamenii lui Dragnea ies la atac

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu, cu masca de protectie sub bărbie, in parlament
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, în Parlament. Foto: InquamPhotos / George Călin

În Partidul Social Democrat au reînceput jocurile de culise, odată cu apropierea iminentă a Congresului unde va fi aleasă o conducere statutară care să ducă partidul în alegerile locale și parlamentare din 2020. Congresul extraordinar ar putea avea loc în iunie sau iulie, în funcție de evoluția pandemiei. În PSD se înmulțesc criticile la adresa conducerii interimare asigurate de cuplul Ciolacu-Stănescu, iar unii liderii caută deja variante pentru o nouă conducere, după Congres.

La sfârșitul săptămânii trecute, la invitația liderului PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, conducerea interimară a partidului a fost chemată la o discuție cu președinții de organizații din Moldova. Marcel Ciolacu și Paul Stănescu alături de 9 lideri de filiale au discutat despre situația partidului, organizarea Congresului extraordinar și despre alegerile locale și parlamentare din acest an.

Conform unor surse participante la discuții, baronii din Moldova s-au ferit să îi reproșeze în față lui Marcel Ciolacu faptul că nu „punctează” în războiul cu PNL și Iohannis, însă i-au transmis acestuia că dacă partidul vrea să câștige, are nevoie de un program economic solid, cu care să se prezinte în campaniile electorale din acest an, precum și de o conducere statutară care să își asume rezultatele.

Congresul PSD, organizat în iunie sau iulie

În cadrul discuțiilor au fost analizate mai multe variante pentru scrutinul din toamnă, majoritatea liderilor din Moldova dorindu-și alegeri locale organizate concomitent cu alegerile parlamentare, deși premierul Ludovic Orban a anunțat că localele vor fi programte în septembrie și parlamentarele în decembrie. Social Democrații speră, însă, că modificarea legii astfel încât Parlamentul să fie cel care stabilește data alegerilor, îi va favoriza. Organizarea localelor în aceeași zi cu parlamentarele este o idee mai veche susținută de liderii PSD, care cred că o mobilizare bună a primarilor pentru a-și asigura propriul mandat, va trage în sus și scorul pentru parlamentare.

Însă, întrebarea pe care și-o pun mulți lideri ai partidului, este dacă PSD va fi condus în aceste alegeri de echipa Ciolacu-Stănescu. În Moldova s-a stabilit ca organizarea Congresului să fie pregătită pentru luna iunie sau iulie, iar Congresul extraordinar să aibă loc cu participarea delegaților, deși s-a luat în discuție și varianta unui congres online. 

„Nu am discutat despre candidaturi ca atare, doar că trebuie să avem o conducere aleasă statutar până la alegeri. Nu au fost critici la adresa conducerii interimare. Sondajele arată că PSD crește. Ce să fac? Să critic atunci când crește și să laud atunci când scade?”, a declarat pentru Digi24.ro, președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.

Dacă oficial liderii partidului susțin că sunt mulțumiți de rezultatele conducerii interimare, în discuțiile neoficiale criticile la adresa echipei Ciolacu-Stănescu sunt dure.

„În partid este nemulțumire mare. Stăm de 6 luni de zile și nu marcăm când avem atâta muniție. În teritoriu suntem presați de oamenii din partid care ne spun că nu avem cum să mergem în alegeri cu Ciolacu și Stănescu pentru că o să pierdem”, a declarat un lider din PSD, pentru Digi24.ro.

Alternative puține la cuplul Ciolacu-Stănescu

Problema social democraților este că nu au prea multe alternative. În afară de candidatura lui Ciolacu, în competiția pentru șefia PSD mai sunt vehiculate două nume: Sorin Grindeanu și Gabriela Firea. 

„Pe Grindeanu nu îl suportă prea mulți lideri din partid pentru că nu a realizat mai nimic pentru PSD, iar Firea încă nu vrea să își asume o candidatură. Totuși, se gândește și ea că dacă intră în locale și pierde primăria, nu mai poate revendica nimic”, explică un vicepreședinte al PSD.

„Din moment ce mi-am declarat susţinerea pentru această formulă de conducere, cu domnul Ciolacu preşedinte şi domnul Paul Stănescu secretar general, nu pot să mă mişc precum vântul sau valurile mării, poate data viitoare, peste cinci ani, peste zece ani”, a declarat duminică Gabriela Firea, într-o declarație de presă.

În perioada următoare, cuplul Ciolacu-Stănescu va continua să meargă prin țară pentru a se întâlni cu liderii de partid și pentru a-i convinge să îi susțină la Congres. Candidaturile pentru locale și, mai ales, lista pentru alegerile parlamentare sunt promisiunile cu care îi pot convinge și cu care pot profita de lipsa de alternativă a social democraților.

„Toată lumea bagă capul în pământ și așteaptă să cadă Ciolacu”, spun surse din PSD.

Oamenii lui Dragnea se revoltă

Câteva voci din garda veche a lui Liviu Dragnea își asumă public critica la adresa actualei conduceri interimare.

„În ultima vreme suntem criticați tocmai de cei care au crezut în noi și ne-au votat! Și au dreptate, asta-i clar! Limpede ca lumina zilei. Se vede din spațiu că PSD a devenit o penibilă anexă a PNL și a lui Iohannis. Că suntem timizi și speriați să nu ne supărăm șefii din umbră! Că ne delimităm, la ordin, de toate mesaje din trecut! Că numele Dragnea, Codrin, Olguța, Șerban, Pleșoianu, Nicolicea, Iordache etc., sunt interzise de noua conducere a PSD. Că partidul este predat la cheie unor securici care urăsc de moarte acest partid. Pucistii de ieri, scoliti in tot felul de academii secrete, noii conducātori de azi! (...) Gata! Ajunge! Parlamentarii, primarii, liderii judeteni, sutele de mii de membri ai PSD trebuie sā-si recupereze urgent partidul!”, a scris Codrin Ștefănescu, pe Facebook.

Și Viorica Dăncilă a lansat mai multe atacuri la adresa lui Ciolacu, căruia i-a cerut și demisia. Motivul principal pentru care Dăncilă a ieșit la atac ține de nerespectarea promisiunii făcute de Ciolacu, care în momentul retragerii fostului președinte al PSD i-a promis acesteia un loc pe liste la Parlamentare. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri