Surse: În ședința Coaliției, liderii USR PLUS au anunțat că vor trece în Opoziție doar dacă moțiunea de cenzură va fi respinsă

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
Dan Barna și Dacian Cioloș discută la momentul semnării protocolului coaliției de guvernare.
Dan Barna și Dacian Cioloș discută la momentul semnării protocolului coaliției de guvernare. Sursă foto: Inquam Photo/ George Călin

Ședința Coaliției s-a încheiat după mai puțin de două ore cu o adâncire a rupturii între USR PLUS și premierul Florin Cîțu. Liderii USR PLUS i-au comunicat lui Cîțu că nu îl mai susțin în funcția de prim-ministru, îi cer să demisioneze, că dacă nu demisionează vor depune moțiune de cenzură, dar că ei nu doresc să plece de la guvernare decât dacă moțiunea de cenzură va fi respinsă în Parlament. 

UPDATE: După ședința Coaliției, Dan Barna și Dacian Cioloș au anunțat că a fost depusă moțiunea de cenzură și la începutul săptămânii viitoare miniștrii USR PLUS își vor depune demisiile din Guvern. Surse participante la ședință susțin că și în cadrul discuțiilor cu premierul cei de la USR PLUS au spus că miniștrii vor pleca, dar partidul va rămâne la guvernare, ceea ce înseamnă că își păstrează pe funcții toți oamenii numiți în aparatul de stat la nivel central și local. 

Sursele citate susțin că premierul îi va demite pe toți aceștia după ce miniștrii USR PLUS își vor depune demisiile, pentru că nu acceptă ca partidul să fie și la guvernare, și să voteze împotriva executivului din care face parte.

De partea cealaltă, cei din USR PLUS speră să mai poarte negocieri cu PNL în perioada următoare, astfel încât să îi convingă pe aceștia să îl schimbe pe Florin Cîțu. 


Știre inițială

Surse participante la ședință au declarat pentru Digi24.ro că în timpul discuțiilor a fost evidentă dorința lui Dacian Cioloș de a rupe Coaliția de guvernare, dar și dorința colegului său, Dan Barna, de a nu pleca din Executiv. 

Dorința lui Barna de a nu pleca de la Palatul Victoria a fost susținută de colegii acestuia, care au subliniat faptul că niciunul dintre miniștrii partidului nu dorește să demisioneze, așa cum le-a cerut Cîțu. 

Mesajul acestora a fost: nu plecăm din Guvern și depunem moțiune de cenzură. 

Vicepremierul UDMR, Kelemen Hunor, a întrebat, potrivit surselor citate, ce vor face în cazul în care moțiunea de cenzură va fi respinsă. 

„Trecem în Opoziție!”, a fost răspunsul celor de la USR PLUS. 

Acest lucru ar însemna că parlamentarii partidului vor semna și vor vota o moțiune de cenzură depusă împotriva propriului guvern. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri