USR, acuzat că a votat alături de AUR și PSD împotriva interzicerii exportului de animale vii pe timpul verii. Explicația USR

Data publicării:
transport de animale vii vaci urcate pe vapor
Reprezentanții Agent Green spun că aleșii USR au blocat, alături de AUR și PSD, legea care ar fi aprobat ordonanța de urgență pentru interzicerea exportului de animale vii pe timpul verii. Foto: GettyImages

Acuzații dure la adresa parlamentarilor USR, din partea organizației de mediu Agent Green. Reprezentanții Agent Green spun că aleșii USR au blocat, alături de AUR și PSD, legea care ar fi aprobat ordonanța de urgență pentru interzicerea exportului de animale vii pe timpul verii. Gabriel Păun, președintele Agent Green, a explicat la Digi24 efectele acestui vot. Pe de altă parte, parlamentarul USR Cristian Seidler a explicat de ce USR nu a votat în favoarea proiectului.

„USR și AUR se dovedesc astăzi la fel ca PSD. Parlamentarii lor au blocat în ultima zi de lucru legea care ar fi aprobat OUG-ul pentru interzicerea exportului cu animale vii măcar pe timpul verii. Acum este caniculă și animalele se coc de vii în vapoare și camioane. Suferința lor inutilă și moartea lor în chinuri este exclusiv pe mâinile parlamentarilor care au votat împotriva acestei legi.

Avem așteptări mari de la USR, care ne-a dezamăgit deja odată deoarece nu s-a luptat pentru șefia ministerului Mediului, și din nou acum că a blocat această lege care nu era decât un mic pas pentru o lume mai bună pe care România și-o dorește”, se arată în postare.

„Se viza finalizarea unui prim pas în direcția înlocuirii exportului de animale vii cu exportul de carne refrigerată și congelată, un lucru care ar pune capăt suferinței inutile a animalelor și ar aduce beneficii economice României. Acest prim pas era suspendarea exportului de animale vii pe timpul verii, când riscul de dezastre din cauza stresului termic este uriaș. Mortalitatea poate fi foarte mare”, a spus Gabriel Păun la Digi24.

El a adăugat că rareori este comunicat numărul animalelor care mor pe drum, din cauza lipsei de transparență.

„În general, doar dacă mor toate iese un astfel de caz la lumină”, a spus el, dând exemplul dezastrului din portul Midia, unde o navă plină cu oi s-a răsturnat.

„Am atacat și USR, și AUR, și PSD, pentru că au votat în bloc împotriva acestei legi. A fost o surpriză pentru toată lumea acest vot în ultima zi de lucru. Acum ne confruntăm cu efectele, pentru că este caniculă. Văd aici două scenarii: ori nu au citit amendamentele – și mi-e greu să cred că un partid care și-a asumat prezența în Parlament votează fără să știe ce a votat – ori a fost un atac la premier, ceea ce iarăși nu este ok, pentru că este un subiect transpartinic, un subiect de interes public și nu le face cinste celor care au votat asta. Îi invităm la dialog, îi invităm să remedieze de urgență această gafă”, a spus Păun.

La rândul său, deputatul USR PLUS Cristian Seidler a spus că legea nu a fost votată din cauza altor amendamente, nu a celor legate de transportul animalelor.

„Niciunul dintre scenariile pe care le-am auzit nu se susține”, a spus el la Digi24.

„OUG de care vorbim nu are nicio legătură cu subiectul, este o OUG care prorogă niște termene în diverse alte domenii. La Senat, într-adevăr, s-au depus niște amendamente care introduc în legea de aprobare a ordonanței niște chestiuni referitoare la protecția animalelor, despre care discutăm aici, și care au fost votate în unanimitate de Senat, inclusiv de senatorii USR PLUS”, a precizat Seidler.

„La Camera Deputaților, în aceeași lege se inserează în comisie niște amendamente care nu privesc deloc protecția animalelor, dar care cresc niște tarife în domeniul gospodăririi apelor, fără ca această chestiune să fi fost discutată în coaliție sau să fie în programul de guvernare. De aceea, noi am votat în sensul retrimiterii, de fapt de respingere a legii și efectul ar fi reajungerea ei la comisie pentru că acele amendamente care introduc taxe suplimentare să fie eliminate”, a adăugat el.

„În plus, în momentul de față există o lege de protecție a animalelor în situația exporturilor. E adevărat, nu e în concordanță cu un regulament european care prevede un grad de protecție mai înalt. În schimb, regulamentul european, care nu e o directivă, se aplică în toate țările UE, deci și în România, în forma în care a fost adoptat la nivelul UE. Animalele ce urmează a fi exportate beneficiază de protecția dată de regulamentul european. Dacă nu se întâmplă în realitate, nu e din cauza lipsei legislației”, a mai spus parlamentarul.

„Nu ne opunem la această chestiune, dimpotrivă, și nu e nimic negociabil aici. Am votat-o la Senat, dar a intervenit o altă chestiune în același pachet. Atunci când primim la găleată legiferare în care sunt lucruri și bune, și rele, nu putem de dragul lucrurilor bune să închidem ochii la lucruri rele”, a mai spus Seidler.

„Doar că aici vorbim de ființe vii”, a fost replica lui Gabriel Păun.

 

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri