Cocaina imunizează? Țânțarii transmit coronavirusul? Mituri despre Covid-19 dezminţite de OMS

Data actualizării: Data publicării:
CDC Expert in a Hazmat Suit
Foto: Guliver/Getty Images

Uscătoarele de mâini nu omoară coronavirusul, consumul de cocaină nu protejează de acest patogen, iar ţânţarii nu transmit noul Covid-19: Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) răspunde la astfel de zvonuri care circulă, relatează miercuri EFE.

Țânțarii transmit coronavirusul

Nu există dovezi că noul coronavirus poate fi transmis prin înţepăturile acestei insecte. De fapt, este vorba de un virus respirator, prin urmare acesta se răspândeşte în principal prin contactul cu particulele de salivă expirate de persoana infectată atunci când tuşeşte sau strănută, sau prin secreţiile nazale, scrie Agerpres.

Monedele și bancnotele pot infecta

Riscul unei infecţii prin contactul cu obiecte, inclusiv când acestea trec din mână în mână precum monedele bancnotele sau cărţile de credit este foarte redus.

Coronavirusul poate călători pe distanțe mari

Nu, acest virus nu se răspândeşte pe calea aerului pe distanţe mari. Coronavirusul se răspândeşte în principal prin contactul cu particulele de salivă expirate de persoana infectată atunci când tuşeşte sau strănută, prin urmare nu se poate propaga la distanţe mari.

Coronavirusul nu poate de asemenea ajunge la o distanţă de peste 8 metri de persoana care tuşeşte sau strănută, aşa cum se zvoneşte. Particulele respiratorii expirate ajung la maximum 1 metru distanţă de persoana care este infectată.

Câinii și pisicile, pericol de contaminare

Deocamdată nu există nicio dovadă că noul coronavirus infectează şi animalele de companie precum câinii şi pisicile. Totuşi acestea pot fi purtătoare ale bacteriilor obişnuite pe care le pot transmite oamenilor, precum E. coli şi Salmonela.

Uscătoarele de mâini ucid virusul

Nu, aparatele profesioniste de uscat mâinile care se găsesc în băile publice nu omoară noul COVID-19, chiar dacă sunt folosite şi timp de 30 de secunde. Contagierea poate fi oprită doar dacă se foloseşte dezinfectant sau apă cu săpun.

Urina de copil protejează

Fals: urina nu omoară nici virusul nici bacteriile, dimpotrivă, poate conţine cantităţi de material viral sau bacterian. De aceea, spălarea pe mâini cu urină de copii nu protejează împotriva COVID-19. Este obligatorie folosirea unui dezinfectant pe bază de alcool, sau apă şi săpun.

Gerul și zăpada ucid virusul

Virusurile, la fel ca şi COVID-19, trăiesc în corpul uman a cărui temperatură se menţine între 36,5 şi 37 grade Celsius, indiferent de condiţiile meteo, prin urmare nu se poate spune că frigul sau zăpadă elimină acest patogen.

Cocaina imunizează

Nu există probe care să sprijine această afirmaţie. Cocaina este un drog stimulativ şi care dă dependenţă, astfel încât consumul său poate avea efecte secundare grave şi este dăunător sănătăţii.

Trebuie să te speli cu clor și alcool

Nu este de niciun folos dacă în corp a intrat deja virusul. Pulverizarea de alcool poate deteriora hainele şi mucoasa.

Vaccinurile împotriva pneumoniei protejează împotriva coronavirusului

Nu, vaccinurile, precum cel împotriva Haemophilus influenzae de tip B (Hib), nu protejează împotriva noului coronavirus. Covid-19 este un nou coronavirus, prin urmare trebuie dezvoltat un vaccin specific la care se lucrează cu sprijinul OMS.

Antibioticele sunt eficiente

Aceste medicamente nu vor evita contagierea coronavirusului şi nici nu vor vindeca persoana infectată. Antibioticele sunt eficiente împotriva bacteriilor, nu şi împotriva virusurilor, precum COVID-19. În cazul spitalizării pot fi administrate antibiotice pacienţilor pentru a nu contracta infecţii bacteriene.

Spălarea căilor nazale previne contaminarea

Nu există probe care să arate că această practică protejează de infectarea cu noul coronavirus. Deşi spălarea căilor nazale în mod regulat cu soluţie salină poate accelera recuperarea după o răceală obişnuită, nu s-a dovedit că previne infecţiile respiratorii.

Consumul de usturoi protejează

Usturoiul este un aliment sănătos şi poate avea proprietăţi antimicrobiene, dar nu s-a demonstrat că dacă se consumă usturoi te poate proteja de noul virus.

Editor web: A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri