Criterii noi de carantinare a localităților: se iau în calcul testările, rata de incidență și gradul de ocupare a paturilor din spitale

Data actualizării: Data publicării:
filtru al politiei carantina
Filtru al poliției la intrarea într-o localitate în carantină. Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Ministerul Sănătății a elaborat un ordin prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților. Nivelul de testare pentru COVID devine factor principal, alături de rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.

Ordinul MS a fost publicat marți în Monitorul Oficial. Acesta introduce un punctaj pe baza unei grile. Astfel, cu cât o localitate are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă și poate fi impusă carantină.

Criterii de carantinare.

Municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte. Rata de incidență cumulată în 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la o mie de locuitori.

Pentru încetarea carantinei este prevăzut un singur criteriu: rata de incidență de sub trei cazuri la o mie de locuitori.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri