Bărbat arestat pentru sclavie, în Mureș. Primarul ține cu agresorul: Nu-i adevărat, i-a lăsat în spațiu, nu-i fermier să-i plătească

Data actualizării: Data publicării:
Casă și anexă într-o comună.
Bărbatul care a înrobit trei tineri, în județul Mureș, timp de 7 ani, a fost arestat pentru 30 de zile.

Bărbatul care a înrobit trei tineri, în județul Mureș, timp de 7 ani, a fost arestat pentru 30 de zile. El i-ar fi supus la munci silnice, fără a-i plăti, în tot acest timp. Dacă nu se supuneau, tinerii erau bătuți și li se tăia din porția de mâncare. Primarul comunei mureșene e singurul care ia apărarea agresorului. Edilul crede că nu este nimic adevărat.

Primul băiat ar fi ajuns la Hădăreni acum 8 ani. În 2016 și în 2020 au urmat alți doi. Toți trei erau minori atunci, și toți au fost transformați în sclavi, spun procurorii DIICOT.

Măriuța Pop, jurnalist Digi24: Ei erau obligați să muncească, însă nu erau plătiți și, de asemenea, erau amenințați cu violență dacă îndrăzneau să spună că erau ținuți cu forța.

Tinerii erau orfani și proveneau de la o casă de copii din Luduș, desființată în 2007. Dormeau într-o anexă gospodărească și, daca nu erau supuși, riscau să rămână flămânzi. Stăpânul lor fără niciun drept era un bărbat de 44 de ani. Vecinii se feresc să vorbească despre el.

Femeie: Nu vreau să mă bag pentru că e foarte periculos!
Bărbat: Eu de unul singur știu, așa a fost, ca de casă, aici. Pe acela l-am știut, anul trecut a dispărut. Credeți-mă, eu mă feresc de ei, nu să merg să dau ochii cu ei.
Reporter: De ce?
Bărbat: Așa e mai bine.
Reporter: Ce munceau?
Bărbat: Cine știe ce? Aveau ceva cai, ceva pe hotar...

Gelu Duminică, sociolog: Cea mai dură formă de discriminare e ignorarea. Mulți vedem tot felul de nedreptăți în jurul nostru și tăcem, mai ales când vine vorba de trafic, căci ceea ce vedem noi aici e trafic de persoane.

Până într-o zi când tinerii au reușit să fugă. Unul dintre ei a mers direct la poliție și a povestit totul. La percheziții, în gospodăria bărbatului au fost găsite mai multe săbii și cuțite.

Primarul din comună pune la îndoială acuzațiile

Aurica Sabău, purtător de cuvânt IPJ Mureș: Polițiștii Brigăzii de Combatare a Crimilitații Organizate împreună cu procurorii au efectuat două percheziții ïn Mureș, pe linia combaterii traficului de persoane. Trei mandate de aducere au fost puse în executare.

Primarul din comună pune la îndoială ancheta DIICOT. Spune că bărbatul le-ar fi oferit, de fapt, tinerilor un acoperiș deasupra capului.

Emil Mocan, primar comuna Chețani: Nu-i adevărat, eu zic că nu-i adevărat, nu știu ce surse aveți. Noi nu știm așa ceva. Ce să-i plătească? Nu-i fermier, e  un cetățean care i-a adus, i-a lăsat în spațiu, pe doi. Nu știu de unde i-au adus, îi făcea lucru prin gospodărie.
Reporter: Și nu-i ținea cu forța?
Emil Mocan: Păi, cum să-i țină cu forța?
Reporter: Păi, așa au declarat tinerii la poliție.
Emil Mocan: Păi, probabil...

Ministrul de Interne, Lucian Bode promite că legea va fi aplicată.

Lucian Bode, ministrul de Interne: Consecințele sunt în lege. Ei vor răspunde, și vor sta mulți mulți ani în puscărie. E absolut normal, ca noi, structurile MAI să ne uităm și la cum a fost posibil ca atâția ani să nu fie descoperit un astfel de caz șocant.

Bărbatul de 44 de ani, cercetat pentru exploatare prin muncă, își va petrece următoarele 30 de zile după gratii, în arest.

Reporter: Măriuța Pop / Operator: Radu Tomuleț

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri