Cât pierde fiecare român din cauza corupției

Data publicării:
Euro, monede si bancnote
FOTO: Shutterstock

Corupţia „fură” din buzunarul fiecărui român aproape 2.000 de euro în fiecare an. Uneori prea abstractă pentru a-i înţelege cu adevărat efectele, corupţia a fost cuantificată într-un raport al grupului Verzilor din Parlamentul European, acelaşi care a iniţiat dezbaterea despre statul de drept din România.

România este percepută, după cel mai recent raport MCV, drept cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană.

Iar acest document vine ca o confirmare în cifre. România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte pierderile provocate de corupţie raportate la PIB. Reprezintă 15,6% din PIB.

Pentru a înţelege şi mai bine cât de mult ne afectează corupţia, evaluarea făcută de grupul Verzilor din Parlamentul European, compară deficitul cu banii alocaţi unor domenii-cheie. Spre exemplu, banii rulaţi prin faptele de corupţie înseamnă de nouă ori bugetul pentru educaţie, de 187 de ori bugetul pentru ajutoarele de şomaj şi de aproape 3.000 de ori bugetul pentru locuinţe. Practic, suma de 38,6 de miliarde de euro dispare din buzunarele românilor. În jur de 2.000 de euro în fiecare an pentru fiecare cetăţean.

Fiecare nou-născut ar putea primi, din aceşti bani, 203.000 de euro. Dacă aceşti bani ar intra în economie, aproape 30% din populaţia României ar putea fi plătită cu salariul mediu timp de un an, echivalentul a peste şapte mii de euro.

Desigur, corupţia nu este o problemă doar în România, dar avem cea mai mare rată a cetăţenilor care se simt direct afectaţi de acest fenomen.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri