MAI va modifica noul buletin și va schimba „gen” cu „sex”. Pe cartea de identitate simplă vor apărea imnul, stema, drapelul și Ateneul

Data actualizării: Data publicării:
cartea de identitate simpla
Pe cartea de identitate simplă vor apărea drapelul, imnul, un brâu maramureșan și Ateneul. Pe cartea electronică de identitaea mențiunea „gen” va fi înlocuită cu „sex”. Foto: Captură Digi24

Directorul de la Evidența Populației, chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, a declarat vineri la Digi24 că noua carte de identitate electronică va fi modificată astfel încât mențiunea „gen” să fie înlocuită cu „sex”, iar pe blanchetă să apară și drapelul României. Mențiunile vin după ce AUR și lideri PNL au criticat noul document de identitate. De asemenea, Giulescu a precizat că pe cartea de identitate simplă (cea fără cip) vor apărea primele două versuri din imnul național, stema, drapelul, Ateneul și brâul maramureșan. „Putem să avem și două versiuni pe an”, a mai precizat chestorul de poliție.

Cătălin-Aurel Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor: „La nivel european s-a stabilit foarte clar că în ceea ce privește elementele distinctive, în ceea ce privește genul masculin sau feminin, se aplică legislația națională a statului membru. Legislația stabilește foarte clar că există doar două opțiuni: F pentru feminin și M pentru masculin. Singurul element pe care l-am preluat din regulament este această opțiune referitoare la gen.

Fiecare stat membru a avut posibilitatea să aplice dispozițiile regulamentului. Am ales să folosim explicit termenul folosit de regulamentul Uniunii Europene, fără niciun fel de altă interpretare. 

Reiterez ideea noastră, esența proiectului pilot a fost să vedem ce reacții primim de la populație.

Vă pot spune că începând de ieri, grupul de lucru deja lucrează. Opțiunile merg către schimbarea acestei mențiuni. Și, revenind la simbolurile naționale, este vorba de blancheta pentru cartea de identitate simplă, cea care este fără cip, avem simbolurile naționale: stema României, drapelul și pe spate este un element în relief care reprezintă primele două versuri din imnul național. 

Documentul conține doar elemente naționale. Avem Ateneul care este desenat de mână, avem un brâu din zona Maramureșului, deci avem elemente distinctive naționale. În designul de fond avem crenelurile pe care o să le găsiți în stema națională.”

„Putem să avem și două versiuni pe an”

„Deja graficienii lucrează la introducerea drapelului inclusiv pe cartea electronică de identitate. Există o problemă în acest moment, deoarece este plină de elemente de securitate și trebuie să îi găsim un spațiu care să permită introducerea drapelului într-o formă în care să fie funcțională.

Această blanchetă a fost proiectată timp de câteva luni de zile. Perioada pentru producție a fost atât de scurtă încât am avut niște dificultăți tehnice în integrarea uneia dintre vopsele și decizia a fost să renunțăm la acea culoare.

Nu acesta este documentul final. Cărțile electronice de identitate permit mai multe versiuni. Putem să avem și două versiuni pe an.

Diferența dintre buletinul cu cip și cel fără

„Cartea electronică de identitate are și funcția de document de călătorie, pe lângă funcția de stabilire a identității. Observăm însemnele UE, care sunt obligatorii potrivit regulamentului.

Acest tip de document înlocuiește actualul card național de sănătate și va permite prestarea serviciilor de e-guvernare. Pentru prima oară vom deschide acel serviciu de certificare a identității. Astfel, din locuința proprie sau de oriunde de pe globul acesta cetățeanul va putea să facă solicitări către administrația publică și nu numai, prin funcția de autentificare permisă de un certificat digital înscrisă deja la momentul personalizarii în acest suport electronic de stocare.

Pentru cei care nu-și doresc un suport electronic în documentul de identitate, avem cartea de identitate simplă, unde avem însemnele naționale. Problema este că acest document respectă doar legislația internă, nu are valență de document de călătorie astfel încât nu vom putea traversa frontiera României și nu vom putea accesa servicii electronice la distanță întrucât nu putem certifica identitatea.”

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri