Coronavirusul din China lovește în economia lumii

Data publicării:
muncitori chinezi - captura

Noul coronavirus îmbolnăvește și profitul. Multe dintre marile companii ale lumii își închid sediile din Wuhan, centrul epidemiei, pentru a limita răspândirea temutului virus. Microbul ucigaș riscă să perturbe lanțul de producție nu doar în China, ci și în restul lumii. Apple, Samsung și Siemens sunt doar câteva multinaționale aflate în zonele de carantină. Ultima pe listă este Toyota, care a anunţat că fabricile ei din China rămân închise încă o săptămână și jumătate.

Înainte de epidemia de coronavirus, Wuhan era un oraş mai puţin cunoscut decât alte metropole chineze. Este, însă, împreună cu provincia Hubei din care face parte, unul dintre cele mai mari centre industriale ale Chinei. Sunt prezente acolo mai multe dintre cele mai mari corporaţii.

Wuhan găzduieşte nu mai puţin de nouă producători auto chinezi şi străini, printre care Peugeot-Citroen, Renault, General Motors şi Honda. Conglomeratul francez Peugeot-Citroen a anunţat că îşi evacuează personalul, împreună cu familiile, din Wuhan – în total 38 de persoane, pe care le va trimite în carantină într-un alt oraş din China, înainte de a le repatria în Franţa.

În orașul zero al epidemiei sunt și Siemens, IBM, Xiaomi şi producători de componente electronice.

Șeful Apple spune că monitorizează cu atenţie evoluţia epidemiei, din cauza căreia ar putea să aibă mari probleme. Principalul său produs, telefoanele iPhone, sunt făcute cu contract de fabrici din China.

Cum epidemia şi măsurile de caratină vin în perioada sărbătorilor, în care în mod normal chinezii cumpără, ies în oraş şi călătoresc cel mai mult, primii afectaţi sunt cei care asigură servicii de transport, restaurantele şi hotelurile. Aici intră şi multe din marile lanţuri hoteliere, precum Hilton şi Marriott, şi de fast-food: McDonald's, Pizza Hut şi KFC – care au fost nevoite să-şi suspecte activitatea la Wuhan şi în alte oraşe. Starbucks, de pildă, a anunţat că şi-a închis temporar mai mult de jumătate din cafenelele sale din toată China.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri