Românii cheltuie mult pe mâncare, dar o și aruncă. Trucuri simple pentru a evita risipa alimentară

Data publicării:
pizza, mancare aruncata la gunoi
Românii din mediul urban aruncă cea mai multă mâncare, deși cheltuie pe hrană circa 40% din venitul lunar. Foto: GettyImages

4 din 5 români aruncă mâncare la gunoi. Principalii responsabili de fenomenul risipei alimentare sunt consumatorii şi restaurantele, arată un studiu recent. Pandemia de COVID-19 a schimbat obiceiurile de cumpărare, dar nu și atitudinea oamenilor față de alimente.

129 de kilograme pe an. Aceasta este cantitatea de alimente pe care un român o aruncă la gunoi în fiecare an.

- 20 la sută să zicem. Legume. Din motive de organizare, adică rămâne în frigider, rămâne vechi.

- Am foarte mare grijă să cumpăr mâncare pentru cel mult două zile, cred că asta mă ajută să nu arunc atât de multă mâncare, dar se întâmplă uneori să nu ai dispoziție pentru un aliment anume pe care tu l-ai planificat pentru următoarea zi și atunci cu siguranță va expira și se va arunca.

În ultima perioadă, patronii de restaurante au fost nevoiți să renunțe la cantități mai mari de alimente.

Ninel Dănilă, patron de restaurante: „În principal legumele și fructele, e o cantitate pe care noi o aruncăm pentru că ele pot fi folosite maxim 2-3 zile și atunci, dacă se întâmplă ca Guvernul să ne zică de pe o zi pe alta că se închide activitatea la restaurante, atunci noi acea marfă o pierdem. Noi nu mai facem comenzi de marfă așa de mari, ne facem un calcul pe un minim necesar și marfa care expiră între 3 și 5 zile o luăm cât mai puțină.”

Potrivit unui studiu, 83 la sută din români spun că aruncă mâncare.

Cezara Scutari, jurnalist Digi24: Aproximativ două treimi au afirmat că se pot bucura de aceeaşi cantitate de alimente, cu aceiaşi bani. Peste 10% din respondenți afirmă că au aruncat mai multă mâncare în ultima perioadă.

Cristina Pocol, prof. dr. la USAMV Cluj-Napoca: „Principala problemă rămâne lipsa de educație, sau mai bine zis lipsa de informare a consumatorului cu privire la risipa alimentară. Chiar dacă subiectul acesta stârnește interes în mulți dintre corespondenți, există o contradicție între interesul pentru risipa alimentară și comportamentul respectiv.”

Există câteva tehnici simple prin care putem valorifica mâncarea din frigider.

Camelia Gui, coordonator Food Waste Combat, președinte Banca de alimente Cluj: „M-aș rezuma la o regulă simplă, învață să îți prețuiești hrana, să îți înțelegi hrana: de unde vine, fii interesat de originea ei, cine ți-o produce. Și fii mai atent la cum mănânci, cât de des. E important să avem liste pentru că natura comercială a marilor lanțuri e astfel făcută încât să te încurajeze să cumperi mai mult decât ai nevoie. Să nu petreci mult timp la cumpărături, dar nici să nu iei în plus și apoi să îți arunci mâncarea.”

Oamenii din mediul urban aruncă cea mai multă mâncare, deși cheltuie pe hrană circa 40% din venitul lunar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri