Alertă la aeroportul Iași, după ce un avion de pasageri a avut probleme la aterizare. La bord era și Gheorghe Flutur

Data actualizării: Data publicării:
aeroportul international iasi-1

A fost alertă pe aeroportul din Iași, marți noapte, după ce un senzor al unei aeronave care venea de la Munchen a indicat că sunt probleme la roata din față a trenului de aterizare. Avionul avea la bord 112 pasageri. Ca să nu intre în panică, acestora li s-a spus că pe pistă se află o mașină.

Pe pistă au fost trimise, ca măsură de precauție, 10 autospeciale de stingere, 8 echipaje de prim ajutor și autospeciala de intervenție în caz de accidente colective. 

Avionul, care trebuia să aterizeze la 23:50, a reușit să facă această operațiune în siguranță, la a doua încercare, și niciun pasager nu a fost rănit, informează corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit Agerpres, avionul aparținea companiei Blue Air, iar printre persoanele aflate la bordul avionului s-a numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, liberalul Gheorghe Flutur.

Avionul se putea răsturna

„Un senzor de la aeronavă a arătat că sunt probleme la roata din faţă, la trenul de aterizare.

Piloţii au făcut o simulare de aterizare pentru a vedea dacă sunt probleme, trenul de aterizare a reacţionat la comenzi, iar pe urmă s-a făcut aterizarea în condiţii de siguranţă.

Pentru că exista posibilitatea ca acel tren de aterizare să nu fie ieşit, au intervenit toate forţele din aeroport, cât şi cele din afara aeroportului, din sistemul de situaţii de urgenţă”, a relatat Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Internaţional Iaşi.

Dacă ar fi fost probleme la roata din faţă, avionul se putea răsturna, a precizat oficialul.

„Sunt anumite proceduri în ceea ce priveşte aterizarea, proceduri pe care piloţii trebuiau să le respecte şi le-au respectat, astfel încât să nu se ajungă la acest posibil incident. Cursa a ajuns la timp, singurul lucru a fost atunci când trebuia să aterizeze, a făcut un exerciţiu de aterizare, (...) au scos trenul de aterizare şi au mai făcut un ocol în aer, după care au a aterizat cu bine”, a explicat Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Internaţional Iaşi.

Pasagerii habar n-au avut de pericol: „Am primit o poveste”

Printre persoanele aflate la bordul avionului s-a numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, liberalul Gheorghe Flutur. „Au spus că era ceva pe pistă. Nu ştiu mai mult de atât. Am primit o poveste şi trebuie să o lămurească. Nu ştiu ce s-a întâmplat. Mi-a spus echipajul că era o maşină pe pistă, dar ... nu ştiu. (...) Mi-a spus fiică-mea că avionul a făcut o buclă, iar când am ajuns la aeroport am întrebat de ce”, a povestit Gheorghe Flutur.

Un alt pasager al aeronavei le-a povestit jurnaliştilor sosiţi la faţa locului că a crezut, la rândul său, că se află un obstacol pe pista de aterizare. „Au spus că a intrat o maşină pe pistă, dar nu s-au deschis roţile. Nu ne-am speriat deloc, că nu am ştiut. Ne-au spus că era o maşină în cale şi au zis că mai fac un rond. Nu ne-au spus ca să nu intre lumea în panică. E mai bine că nu ne-au anunţat”, a declarat pasagerul, citat de Agerpres.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri