Galerie Foto Autorul atacului din Thailanda a fost ucis. Cine este cel care a omorât 29 de oameni și a rănit alți 58

Data actualizării: Data publicării:
Personal medical se pregătește să intre în mallul Terminal 21 din Korat, Thailanda, unde a avut loc un atac în masă
Personal medical se pregătește să intre în mallul Terminal 21 din Korat, Thailanda, unde a avut loc un atac în masă Foto: : Lillian SUWANRUMPHA / AFP / Profimedia

Un militar thailandez, care a omorât 29 de oameni și a rănit alți 58 deschizând focul într-o bază militară și într-un mall, a fost ucis duminică, după ce autoritățile l-au încolțit aproape 12 ore, anunță CNN.

ACTUALIZARE 18:14. CNN anunţă un nou bilanţ al carnajului din Korat: 29 de morţi şi 58 de răniţi. Iniţial, când criza s-a încheiat, se știa de 20 de morți și 42 de răniți, dar autoritățile avertizaseră că bilanțul ar putea crește.


Atacatorul este mort, a anunțat luni dimineața general-locotenentul Thabya Kiatsarn, comandant în cadrul armatei thailandeze. 

Deocamdată nu se cunosc împrejurările în care bărbatul a fost eliminat.

Criza din Thailanda a început sâmbătă, după ce atacatorul a început să tragă mai întâi la o bază militară, apoi, în jurul orei locale 18:00, a intrat într-un mall din Korat (Nakhon Ratchasima), oraș din nord-estul țării, și și-a început carnajul. Camerele de supraveghere au surprins momentul intrării lui în mall:

atacatorul in mall - bangkok post
Foto: Bangkok Post

Soldatul și-a ucis mai întâi superiorul, pe soacra acestuia și încă un camarad, apoi a furat arme din baza militară și un vehicul Humvee și a mers la mallul „Terminal 21”, unde și-a continuat atacul. Până să intre în mall, a ucis tot ce i-a ieșit în cale în parcare: oameni în mașini sau pe motociclete. 

Între timp, a postat mesaje pe Facebook, într-unul dintre ele întrebând dacă ar trebui să se predea. Anterior scrisese că „e timpul să ne distrăm” și că „nimeni nu poate fugi de moarte”. Ulterior, Facebook i-a închis contul.

Foto: ©REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Autoritățile l-au identificat pe autor în persoana lui Jakrapanth Thomma, un subofițer de 32 de ani care era încadrat într-un batalion ce se ocupa de muniții. „În general, orice militar este priceput la mânuit arma, dar acest om cu siguranță are mai multe competențe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării.

atac thailanda forte de ordine profimedia-0497267931
Fortele de ordine aduse la mallul din Thailanda așteaptă ordinul de a acționa împotriva celui care a deschis focul Foto: Dene CHEN / AFP / Profimedia

Forțele de securitate au luat mallul cu asalt în cursul nopții, la ora locală 3:00, când s-au auzit focuri de armă. Unul dintre membrii forțelor de securitate a fost ucis și alți doi răniți în timpul intervenției. Voiau să-l încolțească pe atacator, care se pare că se refugiase undeva în mall, la subsol, luând ostatici. Au fost, de asemenea, informații că ar fi încercat să scape ieșind prin spate.

mall terminal 21 thailanda profimedia-0497281106
Mallul Terminal 21 Foto: Lillian SUWANRUMPHA / AFP / Profimedia

Scene pline de dramatism au avut loc în cursul nopții la mall, armata încercând să-i pună la adăpost pe sutele de clienți îngroziți ai mall-ului. Unii dintre ei se ascunseseră unde au putut: în băi, în bucătariile și dulapurile restaurantelor, au povestit martorii. Imaginile transmise de televiziunile de știri de la fața locului îi arată pe oameni urcând în camionete și mașini, în timp ce forțele de securitate înconjoară centrul comercial.

atac mall thailanda oameni fugind profimedia-0497203551
Oameni iesind speriați din mallul din Thailanda unde un soldat a deschis focul Foto: Lillian SUWANRUMPHA / AFP / Profimedia

La locul operațiunii a fost adusă și mama militarului, în încercarea de a-l convinge să se predea, scrie BBC. Deocamdată nu este clar ce l-a determinat pe bărbat să recurgă la un act atât de sângeros.

Autoritățile au anunțat la ora locală 9:30 că operațiunea s-a încheiat și atacatorul e mort.

Korat este unul dintre cele mai mari orașe din nord-estul Thailandei, o insulă de prosperitate într-o regiune săracă, aflată la peste 250 de kilometri de Bangkok.

Redactor: Luana Păvălucă
 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri