Analiză BBC: Unde și cum transportă Rusia cerealele furate din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0696142257
Imagine din satelit a navei rusești Matros Pozînici, plină de cereale furate din Ucraina, în portul sirian Latakia. Foto: Profimedia Images

Ucraina a acuzat în repetate rânduri Rusia de furt al cerealelor recoltate de fermierii ucraineni din zonele ocupate, fapt care, conform Kievului, sporește amenințarea la adresa securității alimentare globale. Pe lângă cereale, militarii ruși sunt acuzați că fură inclusiv recoltele de floarea-soarelui, precum și îngrășăminte sau echipamente agricole. O anchetă BBC, bazată pe interviuri cu fermieri ucraineni, analiza imaginilor din satelit și a datelor GPS, prezintă rutele și destinațiile folosite de ruși în transportul cerealelor furate din Ucraina.

„Ne-au furat grâul. Ne-au distrus facilitățile și  ne-au furat echipamentul”, a declarat Dmitro, unul dintre fermierii ucraineni din zonele aflate sub ocupație rusă, intervievați de BBC („Dmitro” este, în cazul de față, un pseudonim, întrucât numele său real nu a fost făcut public pentru a-l proteja de posibile represalii din partea armatei ruse).

Dmitro spune că toată munca sa de 25 de ani s-a pierdut după patru luni de război și ocupație rusă.

Astfel, 80% din zecile de mii de hectare cultivate de Dmitro se află acum sub controlul armatei ruse, pe care fermierul ucrainean o acuză că fură cereale la „scară industrială”

Rușii au furat inclusiv camioane pentru transportul grâului care erau prevăzute cu sisteme de navigație GPS. BBC a analizat aceste date și a aflat astfel că cerealele au ajuns în sudul peninsulei Crimeea și apoi în Rusia.

Conform datelor GPS, camioanele cu cereale au oprit inițial la un depozit situat în orașul Oktiabrske, aflat în sudul peninsulei Crimeea.

oktiabrsk
Imagine din satelit a orașului Oktiabrsk, din sudul peninsulei Crimeea, loc de tranzit al cerealelor furate de armata rusă din Ucraina. Sursa: BBC/Maxar

Din analiza în paralel a imaginilor din satelit, pe data de 14 iunie se observă mai multe camioane aflate pe un drum în apropierea acestui depozit.

Respectivul depozit se află, de asemenea, în apropierea unei căi ferate, care poate fi folosită pentru transportul cerealelor spre Rusia sau către porturile aflate în sudul Crimeii.

Navele-fantomă ale Rusiei care transportă cerealele furate din Ucraina

Alte imagini din satelit prezintă coloane, unele de 5 kilometri lungime, de sute de camioane - despre care BBC susține că ar fi încărcate cu cereale ucrainene - aflate în alte două-orașe cheie aflate sub controlul armatei ruse: Conhar (regiunea Herson) și Armiansk (Crimeea). Creșterea traficului terestru dinspre zonele ocupate din Ucraina spre Crimeea este un lucru neobișnuit, în condițiile în care acest trafic nu a existat din 2014, când peninsula a fost anexată ilegal de Rusia.

În plus, Crimeea nu e o regiune cunoscută pentru cultivarea și exportul grânelor.

Imagini similare suprinse din satelit pe 21 iunie, prezintă un convoi de camioane aflate în apropierea unui depozit de cereale și a unei linii de cale ferată în orașul Giancoi/Dzankhoi, din Crimeea. Orașul are legături feroviare cu Sevastopolul și orașul Kerci, de unde produsele pot fi apoi transportate mai departe, în interiorul Federației Ruse.

isw
Traseul cerealelor furate din Ucraina de armata rusă. Sursa grafic: BBC/ISW

Până în prezent, autoritățile SUA și ucrainene au identificat 9 nave de transport ale Rusiei despre care se crede că ar transporta cereale furate din Ucraina.

Conform datelor Lloyd's List Intelligence consultate de BBC, aceste nave folosesc practici maritime „înșelătoare”, cum ar fi închiderea transponderelor/dispozitivelor de urmărire la intrarea în Marea Neagră sau în timpul deplasărilor din apropierea peninsulei Kerci de lângă Crimeea.

Un astfel de vas este Matros Poznici. Imagini din satelit publicate la finele lunii mai arată că acest vas rusesc încărcat cu cereale, despre care se crede că au fost furate de la ucraineni, a ajuns în portul sirian Latakia, în a doua sa călătorie din ultimele patru săptămâni.

Vasul  fost văzut ultima oară în Sevastopol, în data de 19 mai, și a fost urmărit în timp ce a tranzitat strâmtoarea Bosfor și a călătorit spre sud, de-a lungul coastelor turcești. Se estimează că vasul transportă 30.000 de tone de cereale. Un alt vas rusesc a încărcat, de asemenea, cereale la Sevastopol, în ultimele două săptămâni.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri