Comisia Europeană cere ajutorul statelor membre pentru Lituania, după ce Lukașenko a trimis mii de migranți peste graniță

Data publicării:
Polițiști de frontieră cu un câine la granița dintre Belarus și Lituania
Lituania acuză regimul Lukașenko că trimite în mod ilegal refugiați peste graniță. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană cere statelor-membre ale Uniunii Europene să ajute Lituania să gestioneze valul de migranți care a fost trimis peste graniță de regimul Lukașenko ca represalii după impunerea de sancțiuni.

„Inacceptabila instrumentalizare a oamenilor pentru scopuri politice trebuie să înceteze”, a menţionat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, într-o scrisoare adresată miniştrilor de interne din statele membre, conform DPA, citat de Agerpres.

„Prima noastră prioritate trebuie să fie asistarea Lituaniei în securizarea frontierei cu Belarus. Vă rog să contribuiţi la acest efort în mod prioritar”, mai spune ea în document, adăugând că agenţia europeană Frontex va suplimenta cu 36 numărul agenţilor la frontiera dintre Lituania şi Belarus, iar Comisia Europeană este pregătită să ajute Lituania cu 12 milioane de euro.

Aproape 200 de migranţi au trecut într-o singură zi săptămâna aceasta graniţa Lituaniei, astfel că numărul total al migranţilor veniţi dinspre Belarus de la începutul anului a depăşit 3.000, faţă de numai 81 în tot anul trecut. Majoritatea migranţilor sunt originari din Irak, dar şi din Siria sau ţări africane precum Congo, Camerun ori Guineea.

În faţa acestui aflux, guvernul de la Vilnius a înăsprit recent regulile privind azilul şi a început să ridice un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei de 680 de kilometri cu Belarusul, însă construcţia gardului stagnează din cauza dificultăţilor de a procura sârma ghimpată.

Dictatorul bielorus, Aleksandr Lukaşenko, a ameninţat în mod repetat Uniunea Europeană că îi va lăsa să treacă graniţa pe migranţii clandestini ce doresc să ajungă în vestul Europei, ca represalii după sancţiunile instituite de UE împotriva ţării sale în urma acuzaţiilor privind fraudarea alegerilor prezidenţiale de anul trecut, reprimării manifestaţiilor opoziţiei şi recentei arestări a unui blogger activist preluat de la bordul unui avion forţat să aterizeze la Minsk.

Lukaşenko a declarat săptămâna trecută că nu se consideră obligat să protejeze Uniunea Europeană în faţa afluxului de migranţi ilegali, în condiţiile în care blocul european a impus Belarusului sancţiuni care-i afectează economia, adăugând că migraţia către Europa este provocată în mare măsură de politicile unor state din UE. „Voi i-aţi chemat, daţi-le tot ce le trebuie, puneţi-i pe picior de egalitate cu cetăţenii voştri!”, le-a transmis el ţărilor europene la care a făcut referire. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri