De ce râdem mai puțin după vârsta de 23 de ani?

Data actualizării: Data publicării:
tanar serios munceste in fața a doua laptopuri
Din momentul în care începem viața profesională râdem tot mai puțin, a constatat un studiu american Foto: Guliver/GettyImages

Nu este un secret: odată cu înaintarea în vârstă, avem tendința de a deveni mai serioși, mai responsabili. Devenim și mai puțin amuza(n)ți? Știința spune că da. 

Potrivit unui studiu făcut de Jennifer Aaker și Naomi Bagdonas, de la Universitatea Stanford din California, există într-adevăr o vârstă de la care zâmbetul larg ni se șterge în favoarea unei atitudini „mai serioase”. Este un fenomen pe care cele două cercetătoare l-au studiat în peste 160 de țări și în cele din urmă i-au determinat cauza.

Studiul celor două profesoare, citat de The Times, arată că un copil de 4 ani râde în medie cam de 300 de ori pe zi, în timp ce un adult de 40 de ani o face abia în decurs de 10 săptămâni!

Cum se explică un asemenea fenomen? Jennifer Aaker și Naomi Bagdonas spun că principalul vinovat este munca. „Când ajungi în piața muncii, s-a terminat cu râsul!”, arată ele. 

Pentru a ajunge la o asemenea concluzie, au fost chestionate nu mai puțin de 1,4 milioane de persoane din 166 de țări. Constatarea: începând cu vârsta de 23 de ani, adică momentul când în general tinerii încep să intre în lumea profesională, frecvența cu care oamenii râd începe să scadă simțitor. 

„Creștem, intrăm pe piața muncii, devenim brusc persoane serioase și importante, înlocuim zâmbetul cu cravata și pantalonii”, spun cele două cercetătoare. 

Paradoxul este că râsul este o „super-putere” care cântărește în viața profesională. Simțul umorului este o calitate de care se ține cont adesea la angajare. Nu mai puțin de 98 la sută dintre directorii chestionați au declarat că preferă să angajeze oameni bine dispuși decât persoane taciturne. În plus, superiorii ierarhici care au simțul umorului sunt ei înșiși mai respectați de către angajații lor. 

„Pierderea colectivă a simțului umorului este o problemă gravă, care afectează persoanele și organizațiile din lumea întreagă”, este concluzia pe care o trage Jennifer Aaker. Însă, din fericire, această pierdere a zâmbetului nu este ireversibilă. Reîncepem să râdem din momentul în care ajungem la pensie, adică după vreo 40 de ani de seriozitate, asigură cercetătoarele.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Brigitte Macron, divorţ iminent! Emmanuel s-a enervat instant în public, nu s-a mai putut abţine. Cei doi nu...
Digi FM
Legătura de rudenie surprinzătoare care-l leagă pe regele Charles de România. I-a povestit totul unui actor...
Pro FM
Cleopatra Stratan, așa cum rar se arată. În costum de baie, la piscină, spre încântarea fanilor...
Film Now
Bărbatul care i-a furat mințile lui Gwyneth Paltrow, în timp ce actrița avea o relație cu Brad Pitt: „Era...
Adevarul
Bine ai venit, Contra, la revedere, Contra! Arabii îl dau afară pe român la două săptămâni după prezentare
Newsweek
Care pensionari pierd mii de lei la pensie după o decizie incredibilă a CCR? „Termenul a expirat”
Digi FM
"Prințul Adormit" a murit după 20 de ani de comă. Ce a pățit pe când era la un liceu militar
Digi World
Care e temperatura ideală la care să-ți speli hainele. Ce setare trebuie să alegi ca să elimini microbii din...
Digi Animal World
„Cel mai rar urs” din lume, surprins de o cameră de supraveghere. Cum arată animalul care locuiește în...
Film Now
James Brolin a fost la un pas să-l joace pe James Bond. Cum a pierdut rolul în ultimul moment și de ce nu a...
UTV
Româna a devenit oficial cea mai vorbită limbă străină din Londra