UPDATE: 13 țări europene au suspendat temporar vaccinările cu AstraZeneca. EMA este așteptată să dea un aviz

Data actualizării: Data publicării:
doza vaccin astrazeneca
Vaccin AstraZeneca. Foto: Profimedia Images

Mai multe țări europene - printre care Germania, Franța, Italia și Spania - au anunțat luni și marți că suspendă, ca măsură de precauție, folosirea vaccinului împotriva COVID-19 al companiei AstraZeneca, din cauza unor posibilele efecte adverse, relatează Deutsche Welle și The IndependentMăsura vine după suspiciuni legate de apariția unor tromboze la persoanele vaccinate. AstraZeneca a transmis, însă, că nu există dovezi științifice care să ateste o legătură între vaccinarea cu serul produs de companie și un risc crescut de tromboze. Compania anglo-suedeză spune, totuși, că vor fi reanalizate toate datele de siguranță disponibile. OMS a recomandat continuarea vaccinărilor cu AstraZeneca, în timp ce Agenția Europeană a Medicamentului se va reuni într-o ședință extraordinară pentru a analiza toate datele.

ACTUALIZARE 12:00: Suedia și Letonia au anunțat marți că suspendarea vaccinării anti-COVID cu serul produs de AstraZeneca, ca măsură de precauţie.

Autoritatea sanitară letonă a precizat că este o „suspendare temporară”, de până la două săptămâni, după ce cu o zi înainte suspendarea vaccinarea doar parțial. Măsura este „o măsură de precauţie suplimentară” în timp ce vaccinul este examinat şi nu au se leagă de utilizarea acestuia în Letonia, a comunicat agenţia letonă citată de Mediafax.

„Agenţia suedeză de sănătate publică a decis să suspende utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca până la finalizarea anchetei Agenţiei Europene a Medicamentului cu privire la posibilele reacţii adverse”, a afirmat agenţia într-un comunicat preluat de Agerpres.

Agenţia suedeză pentru produse medicale a anunţat luni că a înregistrat 10 cazuri de cheaguri de sânge şi unul cu nivel scăzut de trombocite în rândul persoanelor cărora li s-a administrat vaccinul AstraZeneca. Vecinii scandinavi ai Suediei, Danemarca şi Norvegia, au raportat cazuri izolate de hemoragii, formare de cheaguri de sânge şi un număr scăzut de trombocite după vaccinarea cu acest vaccin.

Citește și

România continuă vaccinarea cu AstraZeneca. Decizia a fost luată după şedinţa Comitetului Naţional privind Vaccinarea

OMS: Cheagurile de sânge pot apărea în mod natural, nu sunt neobişnuite. Dovezile disponibile nu arată că vaccinul AstraZeneca e cauza

Thailanda a reluat vaccinarea cu AstraZeneca. Premierul Prayut Chan-ocha a primit prima doză

De asemenea, marți, Venezuela a anunţat că nu va autoriza vaccinul AstraZeneca, deși guvernul rezervase până la 2,4 milioane de doze prin CoVax. 

Până acum, 11 state UE au suspendat complet vaccinarea cu serul AstraZeneca

ACTUALIZARE 23:30. Până în acest moment, 11 țări din Uniunea Europeană au suspendat complet vaccinarea cu AstraZeneca. Ele sunt: Danemarca, Italia, Olanda, Irlanda, Bulgaria, Germania, Franța, Spania, Slovenia, Portugalia și Cipru. Au suspendat doar parțial, vaccinarea cu loturile identificate că ar avea probleme: Austria, Estonia, Letonia, Lituania, Luxemburg și România. Alte state din Europa dar din afara Uniunii Europene care au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca sunt Norvegia și Islanda.

Statele UE care au întrerupt folosirea vaccinului au anunțat că așteaptă evaluarea din partea Agenției Europene a Medicamentului.

Autoritatea de reglementare europeană a medicamentelor a informat că va organiza o reuniune săptămâna aceasta cu privire la informaţiile adunate în legătură cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca. Investigaţia are ca scop stabilirea dacă vaccinul a contribuit la apariţia de evenimente tromboembolice la cei inoculaţi. 

„Experţii analizează în detaliu toate datele disponibile şi circumstanţele clinice care înconjoară cazuri specifice pentru a determina dacă vaccinul ar fi putut contribui sau evenimentele au alte cauze, se precizează în comunicatul Agenţiei Europeane pentru Medicamente.

ACTUALIZARE 20:35. Spania va suspenda vaccinarea cu serul dezvoltat de AstraZeneca pe o perioadă de 15 zile, în urma acordului convenit în cadrul reuniunii de urgenţă convocate luni pentru a dezbate acest subiect de guvernul central cu provinciile regionale, relatează Agerpres.

ACTUALIZARE 17:45. Italia și Franța au anunțat că suspendă, de asemenea, vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Franța suspendă pentru 24 de ore utilizarea vaccinului AstraZeneca Covid-19 în așteptarea unei decizii privind siguranța acestuia de la Agenția Europeană a Medicamentului. 

Citiți și: 
Situaţia vaccinului AstraZeneca va fi analizată joi într-o reuniune extraordianală a Agenţiei Europene pentru Medicamente

„Franța va înceta administrarea vaccinului Covid-19 al AstraZeneca în așteptarea unei evaluări de către autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană, care urmează să aibă loc marți”, a anunțat luni președintele francez Emmanuel Macron.

Și Italia a anunțat că va suspendat vaccinarea pe întreg teritoriul național, după ce inițial suspendaseră administrarea vaccinului din lotul  ABV5811, după decesul unui bărbat căruia i-a fost administrată o doză.


Ministerul Sănătății german a anunțat că a luat decizia ca formă de precauție și cu consultarea autorității de reglementare a vaccinului din Germania, Institutul Paul Ehrlich, care a solicitat realizarea mai multor investigații.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Este vorba de o nouă decizie a unei țări europene, după Olanda și Irlanda care au suspendat și ele vaccinarea cu AstraZeneca, deși nu au avut niciun caz de efecte adverse.

Anterior, Germania restricționase utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoane sub 65 de ani, însă din 4 martie această restricție a fost ridicată, iar vaccinul a putut fi utilizat pentru toată populația adultă.

Organizația Mondială a Sănătății cere țărilor să nu întrerupă imunizările cu AstraZeneca

Luni, Organizația Mondială a Sănătății a făcut un apel la țările lumii să nu întrerupă campaniile de vaccinare și imunizarea cu serul AstraZeneca din cauza îngrijorărilor legate de posibilele efecte adverse.

Pe lângă Irlanda, Olanda și Germania, și alte țări de pe mapamond și-au anunțat intenția de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca, printre care Thailanda și Indonezia.

„Conform ultimelor date, nu există dovezi că incidentele au fost cauzate de vaccin și este important ca aceste campanii de vaccinare să continue ca să putem salva vieți și să oprim apariția cazurilor grave”, a spus purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.

Cum s-a ajuns la spirala temerilor legate de vaccinul AstraZeneca

Șeful serviciului regional de sănătate din Piemont, Luigi Genesio Icardi, anunţase că această regiune a decis suspendarea provizorie a administrării vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca. „Este un act de extremă prudenţă, cât timp verificăm dacă există o legătură. Până în prezent nu am avut probleme majore legate de administrarea vaccinurilor anti-COVID-19”, a spus oficialul, fără alte detalii privind decesul profesorului.

Italia a oprit joi administrarea dozelor dintr-un alt lot de vaccinuri anti-COVID-19 produse de AstraZeneca, în urma temerilor privind posibile formări de cheaguri de sânge, după decesul a doi bărbaţi din Sicilia care fuseseră vaccinaţi recent cu acest ser. Agenţia italiană pentru medicamente (AIFA) a declarat că oprirea vaccinării cu seruri din acel lot este doar o „măsură de precauţie” şi că nu a fost stabilită vreo legătură între vaccin şi eventualele „efecte adverse serioase”. Și în România, peste 4.200 de doze rămase din acel lot, ABV2856, au fost „puse în carantină”. Peste 77.000 de persoane au fost imunizate deja cu doze din respectivul lot în România, inclusiv politicieni.

Austria suspendase anterior şi ea administrarea vaccinurilor dintr-un alt lot produs de AstraZeneca, după decesul unei persoane diagnosticate cu tromboză multiplă (formarea de cheaguri de sânge).

Între timp, în urma unor temeri similare privind posibile formări de cheaguri de sânge, mai multe ţări europene au decis suspendarea administrării vaccinului AstraZeneca.

Totuși, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi continuarea administrării vaccinului AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser. Conform constatărilor instituţiei europene, numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pentru ansamblul populaţiei, punct de vedere împărtăşit vineri şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Editor : Adrian Dumitru | George Costita

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri