Israelul denunță declarațiile lui Lavrov care a spus că Hitler avea origini evreiești

Data publicării:
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la o conferinta
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Foto: Profimedia Images

Israelul a denunțat luni declarațiile ministrul rus de externe Serghei Lavrov care a sugerat că liderul nazist Adolf Hitler avea rădăcini evreiești și a cerut scuze de la Moscova.

Ministerul israelian de Externe Yair Lapid a declarat că ambasadorul Rusiei va fi convocat pentru „o discuție dură” în legătură cu comentariile, pe care Lavrov le-a făcut duminică într-un interviu acordat televiziunii italiene.

„Este o declarație de neiertat, scandaloasă, o greșeală istorică teribilă și ne așteptăm la scuze”, a declarat Lapid pentru site-ul de știri YNet, potrivit Reuters.

În timpul interviului pentru postul italian Rete 4, Lavrov a fost întrebat cum poate Rusia să susțină că trebuie să „denazifice” Ucraina când președintele țării, Volodimir Zelenski, este evreu.

„Când se spune „Ce fel de nazism este acesta dacă suntem evrei”, ei bine, cred că și Hitler a avut origini evreiești, așa că nu înseamnă nimic”, a spus Lavrov.

„De multă vreme auzim poporul evreu înțelept spunând că cei mai mari antisemiți sunt evreii înșiși”, a adăugat el.

Dani Dayan, președintele Yad Vashem, memorialul Israelului pentru cele șase milioane de evrei uciși în Holocaust, a numit remarcile lui Lavrov „o insultă și o lovitură severă pentru victimele adevăratului nazism”.

Vorbind la postul de radio israelian Kan, Dayan a spus că Lavrov răspândește „o teorie a conspirației antisemită”.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri