3 mituri legate de vaccinul anti-COVID care circulă pe rețelele sociale. Care este adevărul științific

Data actualizării: Data publicării:
flacoane de vaccin anticoronarvirus
Foto: Profimedia Images

În săptămâna în care Universitatea Oxford a anunțat rezultate promițătoare ale testelor clinice pentru vaccinul împotriva coronavirusului pe care îl dezvoltă, BBC demontează câteva mituri și declarații înșelătoare privind vaccinurile.

Mișcarea anti-vaccinare a căpătat amploare online în ultimii ani, iar cei care se opun vaccinării au lansat afirmații false legate de potențialele vaccinuri anti-COVID.

1. Informații false privind impactul asupra ADN-ului

Un videoclip conținând afirmații inexacte despre testele clinice privind vaccinului anticoronavirus, realizat de osteopatul Carrie Madej, a căpătat popularitate pe rețelele sociale.

În acest clip apare informația falsă că vaccinurile vor schimba ADN-ul celor care fac vaccinul anti-COVID și că acesta ar fi conceput „pentru a ne transforma în organisme modificate genetic”. Madej mai spune că vaccinurile ar fi folosite pentru a-i conecta pe oameni la o formă de inteligență artificială.

Este însă o afirmație falsă. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 25 de prototipuri de vaccin sunt în diferite stadii ale testelor clinice, dar niciunul nu va modifica ADN-ul uman și nu conțin tehnologie care leagă oamenii de o interfață de inteligență artificială.

Toate vaccinurile sunt concepute pentru a provoca un răspuns al sistemului imun, antrenând organismele noastre să recunoască și să combată coronavirusul.

Clipul a fost încărcat pe YouTube în iunie, unde a avut peste 300.000 de vizualizări, dar a devenit viral și pe Facebook și Instagram.

2. Afirmații false cu privire la ritmul de dezvoltare al vaccinului

Când rezultatele preliminare ale studiului privind vaccinul anti-COVID al Universității Oxford au fost publicate, luni, subiectul a provocat multe dezbateri pe grupurile Facebook axate pe coronavirus.

Unii utilizatori de Facebook au postat comentarii spunând că nu doresc să se vaccineze, deoarece „nu vor să fie cobai” și că a acesta a fost băgat în producție „cu viteza luminii”.

Deși este posibil să existe îngrijorări cu privire la siguranța vaccinului, având în vedere ritmul accelerat de dezvoltare al acestuia, profesorul Andrew Pollard, șeful Grupului pentru vaccin de la Oxford, a declarat BBC că au fost respectate toate procedurile riguroase de siguranță, în toate etapele testelor clinice.

Acest luccru a inclus și rapoarte de siguranță trimise autorităților de reglementare din țările participante.

Procesul a fost atât de rapid în primele două faze ale testelor clinice deoarece la Oxford au mai fost făcute cercetări privin vaccinuri împotriva coronavirusurilor, pentru că au fost accelerate procedurile administrativ și pentru că procesul de dezvoltare, care a stârnit un interes uriaș, a primit finanțare.

3. Afirmații false despre vaccinuri și gripă spaniolă

Un mesaj care circulă pe rețelele sociale susține că vaccinurile au fost responsabile pentru 50 de milioane de decese în timpul pandemiei de gripă spaniolă din 1918.

Dar acest lucru este complet greșit.

În primul rând, după cum arată Centrul de Control al Bolilor din SUA, nu a existat la momentul respectiv niciun vaccin.

Oamenii de știință din Marea Britanie și SUA au făcut experimente cu vaccinuri bacteriene simple, dar acestea nu au fost ceea ce înțelegem astăzi prin vaccinuri, spune istoricul Mark Honingsbaum.

Iar explicația e simplă: atunci, „nimeni nu știa că gripa este un virus”, explică el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri