Analiză Mica națiune din Golf care poate negocia cu dușmanii Americii din Orientul Mijlociu. Rolul pacificator al Qatarului

Data publicării:
profimedia-1014157028
Bărci tradiționale ancorate în fața clădirilor din Doha, în Qatar, pe 23 iunie 2025 Foto: Profimedia

Prins în focul încrucișat, Qatarul s-a regăsit luni seara în situația neobișnuită de a fi solicitat de Statele Unite să medieze pentru a pune capăt unui război în care una dintre cele două părți a lansat rachete asupra sa. Dar sunt puține țări atât de multifațetate precum Qatarul și puține conflicte atât de complicate ca războiul dintre Iran și Israel, scrie The Guardian într-o analiză despre rolul aceste mici țări în asigurarea stabilității în Orientul Mijlociu.

Se pare că atacul iranian de luni asupra bazei aeriene Al Udeid din Qatar, cea mai mare bază militară americană din Orientul Mijlociu, cu o suprafață de peste 24 de hectare, ar putea fi chiar începutul reluării diplomației. Atacul, care nu a provocat victime, a pregătit terenul pentru ca Donald Trump și Qatar să colaboreze pentru a asigura fragilul armistițiu dintre Israel și Iran. Acesta subliniază încă o dată rolul Qatarului ca mediator profesionist – un serviciu personalizat pe care această țară mică, dar extrem de bogată, îl pune la dispoziție de la Republica Democratică Congo până în Gaza.

De când Israelul a lansat atacul asupra Iranului, în urmă cu 12 zile, Qatarul s-a aflat în prima linie a țărilor care l-au condamnat, afirmând că consideră atacul „o încălcare flagrantă a suveranității și securității Iranului, precum și o încălcare clară a dreptului internațional”.

Dar Qatarul găzduiește, de asemenea, în mod gratuit, vasta bază aeriană Al Udeid utilizată de SUA, unul dintre protagoniștii războiului împotriva Iranului. Se estimează că, de-a lungul anilor, Qatarul a cheltuit 8 miliarde de dolari pentru infrastructura bazei, o investiție care îi asigură bunăvoința americană, în ciuda faptului că politica statului este foarte diferită de politica „America first” (America pe primul loc, n.r.) a lui Trump.

Relațiile Iranului cu Qatarul au fost, de asemenea, într-o continuă ascensiune, mai ales de când Iranul a acționat ca prieten al Qatarului atunci când statul era boicotat de aliații săi din Golf.

Salva de rachete lansată luni seara de Iran a fost un atac simbolic, aproape politicos, asupra bazei aeriene americane, ca răspuns la atacurile americane asupra instalațiilor sale nucleare. Trump a mulțumit ulterior Iranului pentru că a avertizat în prealabil și a acordat timp pentru evacuarea bazei aeriene.

Qatar from space in red
Poziția Qatar (înroșită pe hartă) în Peninsula Arabică Foto: Profimedia

Sultan bin Saad al-Muraikhi, ministrul de externe al Qatarului, a condamnat „cu fermitate” atacul și i-a spus ambasadorului iranian, Ali Salehabadi, că Qatarul are dreptul să răspundă, dar, în același timp, viceministrul de externe al Qatarului, Majed al-Ansari, a echilibrat condamnarea acțiunilor Iranului, subliniind că Qatarul a fost una dintre primele țări care a avertizat asupra pericolelor escaladării conflictului israelian în regiune.

La rândul său, Consiliul Suprem de Securitate Națională al Iranului a declarat că „rămâne angajat să mențină și să continue relațiile calde și istorice” cu Qatarul. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Iranului, Esmaeil Baghaei, a insistat că Teheranul nu va permite „agresiunilor criminale și politicilor maligne” ale SUA și Israelului să creeze diviziuni între acesta și statele „frățești” din regiune. Rareori o astfel de încălcare a suveranității unei alte țări a fost însoțită de atât de mult regret.

Într-adevăr, aproape imediat după ce salvele de rachete au fost respinse de apărarea aeriană a Qatarului, premierul Qatarului a fost sunat de Trump pentru a vedea dacă poate purta discuțiile necesare cu iranienii pentru a obține acordul lor pentru un armistițiu. Poziția Iranului de la începutul conflictului a fost că responsabilitatea de a opri atacurile revine Israelului, dar dacă Trump ar obține un armistițiu din partea Israelului, Teheranul ar răspunde, a fost informat Qatarul.

Valoarea Qatarului pentru regiune, ca singura țară care poate discuta cu cei mai mari dușmani ai Americii – fie că este vorba de talibani, Hamas sau Iran – a devenit din nou evidentă.

Qatar a colaborat bine și cu Casa Albă, nu doar prin furnizarea unui nou avion Air Force One convertit pentru Trump, ci și prin faptul că se bucură atât de încrederea democraților, cât și de a republicanilor.

Valoarea sa a fost subliniată de Steve Witkoff, trimisul special al lui Trump, într-un interviu recent acordat lui Tucker Carlson. Witkoff a lăudat Qatarul, spunând că „este criticat pentru că nu este suficient de motivat. Este absurd. Sunt foarte motivați. Sunt oameni buni și decenți. Ce vor ei este o mediere eficientă, care să ducă la pace. Și de ce? Pentru că sunt o națiune mică și vor să fie recunoscuți ca pacificatori”.

Întrebat dacă sunt agenți ai Iranului, Witkoff a răspuns:

„Uite, sunt o națiune musulmană. În trecut, au avut unele opinii puțin mai radicale, dar s-au moderat destul de mult. Plătesc fiecare dolar pentru baza aeriană. Nu cer nimic. Statele Unite nu trebuie să finanțeze nimic în legătură cu baza aeriană. Este destul de neobișnuit”.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Piedone nu mai are voie să conducă ANPC. Decizia procurorilor DNA. Detalii de ultimă oră
Digi FM
Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani. Fiica lui fusese cerută de soție la ultimul concert pe care l-a susținut...
Pro FM
Lady Gaga, complet nemachiată pe scenă în Las Vegas. Imaginile inedite cu artista sunt acum virale
Film Now
Jane Fonda, despre relația complicată cu tatăl său, actorul Henry Fonda: „Nu-l mai văzusem așa. A fost...
Adevarul
Vacanța de coșmar a unui român pe litoralul din Bulgaria: „O mizerie de nedescris. Pe scaune găseai meniul de...
Newsweek
PSD anunță că CASS la pensie se va plăti de la 4.000 lei. 789.000 pensionari vor lua mai mulți bani
Digi FM
Adevărul despre moartea lui Felix Baumgartner. Procuror: „Ce știm cu certitudine este că a avut o fractură la...
Digi World
Care e temperatura ideală la care să-ți speli hainele. Ce setare trebuie să alegi ca să elimini microbii din...
Digi Animal World
„Cel mai rar urs” din lume, surprins de o cameră de supraveghere. Cum arată animalul care locuiește în...
Film Now
Katie Holmes și Joshua Jackson, mișcare surpriză la 22 de ani de la finalul „Dawson's Creek”. Fanii, uluiți...
UTV
Nadia Comăneci, mesaj emoționant pentru Mihaela Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner: „Ce tragedie...