O străbunică de 73 de ani a devenit eroina protestelor din Belarus. Imaginile cu Nina înfruntându-i pe scutieri au devenit virale

Data actualizării: Data publicării:
nina belrus proteste
Sursa: Captură BBC

O străbunică de 73 de ani a devenit eroină în Belarus, țară în care au loc proteste de aproape o lună. Imaginile cu Nina Bahinskaia, care i-a înfruntat pe polițiști, au devenit virale, relatază BBC.

Oamenii au ieșit în stradă în Belarus au început după alegerile din 9 august, acuzând fraudarea scrutinului. Președintele Alexandr Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani, a declarat că nu are intenția de a demisiona și neagă frauda electorală.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Printre cei care au ieșit în stradă s-a aflat și Nina. Ea se prezintă drept „activistă a opoziției”. A fost filmată în timp ce-i sfida pe polițiși. Cu un steag în mână, femeia înainta în fața lor, făcându-i să se dea câțiva pași în spate. „Mă plimb”, le-a spus ea, stârnind râsetele protestatarilor.

Nina este printre cei care participă activ la marșurile de protest în care este cerută demisia lui Lukașenko.

Nu vrea să plece. E un om bolnav. E un psihopat controlat de oamenii de la Moscova”, spune ea.

Vechiul steag al Belarusului a devenit un simbol al protestelor și poți fi arestat doar dacă ești văzut ținându-l înn mână. În timpul unui protest, un scutier i-a confiscat Ninei steagul. Femeia a ripostat, chiar l-a lovit pe unul dintre polițiști.

Dacă ești atacat și ți se fură lucrurile, nu spui mulțumesc”, explică ea.

Acum, oamenii o aplaudă când o văd pe stradă și îi scandează numele.

Când v-am văzut, ați devenit o inspirație”, i-a spus o tânără.

V-am văzut și vrem să fim ca dumneavoastră”, i-a spus o alta.

Este eroina vremurilor noastre”, spune o altă participantă la proteste.

Totuși, Nina are și contestatari.

Ați găsit o babă pe jumătate nebună și o urmați. Schimbarea ar trebui făcută în alt fel. Nu există nimeni care să-l înlocuiască pe Lukașenko acum. Pe cine să pui în loc?”, spune o femeie.

Nina nu se consideră un erou.

E datoria oricărui om normal. Nu suntem sclavi. Oamenii trebuie să fie liberi”, spune ea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri