Secretarul american de stat: Țările NATO se vor retrage împreună din Afganistan

Data actualizării: Data publicării:
militari americani urcă într-un elicopter Black Hawk, în Afganistan, în cadrul misiunii NATO din această ţară
Militari americani în Afganistan. Foto: Profimedia Images

Secretarul american de stat Antony Blinken a anunţat miercuri că este timpul ca ţările NATO să se retragă din Afganistan şi că SUA vor lucra cu aliaţii lor pentru o retragere coordonată din această ţară, transmit Reuters, AFP şi dpa, preluate de Agerpres.

„Noi am atins obiectivele pe care ni le-am fixat. Şi acum, este timpul să ne aducem forţele acasă. Preşedintele Biden va vorbi despre asta în câteva ore în Statele Unite. Şi mă aflu aici pentru a lucra în strânsă colaborare cu aliaţii noştri cu secretarul general (al NATO), asupra principiului pe care l-am stabilit de la început: intrăm împreună, adaptăm împreună şi ieşim împreună”, a afirmat Blinken într-o declaraţie televizată de la sediul NATO.

Miniştrii apărării şi afacerilor externe din Alianţa Nord-Atlantică vor dezbate această chestiune miercuri după-amiază într-o videoconferinţă prezidată de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, în prezenţa secretarului de stat american Antony Blinken şi a şefului Pentagonului, Lloyd Austin.

Un diplomat aliat a declarat pentru Reuters că este de aşteptat ca anunţul oficial al preşedintelui Joe Biden privind retragerea trupelor americane din Afganistan să nu întâmpine opoziţie din partea niciunui stat aliat.

Alianţa Nord-Atlantică urmează să decidă dacă sunt întrunite condiţiile necesare pentru încheierea misiunii sale 'Resolute Support' din Afganistan sau dacă această prezenţă de 9.600 de militari din 36 de ţări trebuie să fie menţinută.

Retragere simbolică de 11 septembrie

Pe de altă parte, aliaţii încearcă să elaboreze un răspuns către Moscova pentru a încerca să dezamorseze un nou conflict în estul Ucrainei.

Potrivit unui responsabil american citat de AFP, preşedintele Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de termenul-limită de 1 mai, convenit iniţial de fosta administraţie americană cu talibanii, dar acestea vor pleca „fără condiţii” până la 11 septembrie, ziua în care se împlinesc 20 de ani de la atacurile teroriste din SUA.

SUA au intervenit în Afganistan după atentatele de la New York şi Pentagon, din 11 septembrie 2001. Ele i-au înlăturat de la putere pe talibani, acuzaţi de sprijin acordat reţelei teroriste Al-Qaida, considerată responsabilă pentru atentate.

În perioada de vârf a prezenţei SUA pe teritoriul afgan, în anii 2010-2011, aproximativ 100.000 de militari americani erau desfăşuraţi în Afganistan. Fostul preşedinte democrat Barack Obama redusese acest contingent până la 8.400 de militari, apoi succesorul său, republicanul Donald Trump, a continuat retragerea: în prezent mai sunt doar 2.500 de militari americani în Afganistan.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri