Spitalul din Wuhan a recunoscut: Medicul care a încercat să avertizeze lumea despre coronavirus a murit

Data publicării:
li wenliang

Medicul chinez Li Wenliang - cel care avertizase, încă din decembrie 2019, despre pericolul unui nou virus de tipul SARS - a murit din cauza infecției cu coronavirusul 2019-nCoV. Joi au circulat informații contradictorii despre decesul doctorului, dar autoritățile chineze au sfârșit prin a confirma că medicul a încetat din viață.

Spitalul Central din Wuhan a anunțat că medicul Li Wenliang a murit, transmite CNN. Confirmarea vine după o serie de informații contradictorii despre starea acestuia, informații care au venit, pe de o parte, din partea presei chineze, iar de cealaltă parte, din partea spitalului. 

Doctorul Li a murit în primele ore ale dimineții de vineri (ora locală). „Oftalmologul spitalului nostru, Li Wenliang, contractase, din nefericire, coronavirusul în timpul activităților desfășurate pentru a lupta împotriva epidemiei”, anunță un comunicat al Spitalului Central din Wuhan. „Decesul a fost pronunțat la ora 2:58, pe 7 februarie, după ce încercările de a-l resuscita nu au avut succes”, precizează sursa citată.

Joi seara, mai multe instituții media din China, controlate de stat, anunțaseră moartea lui Li, veste care pe rețelele sociale a fost întâmpinată cu profundă tristețe, dar și cu multă furie. 

Au urmat câteva ore de confuzie, după ce Spitalul Central din Wuhan a transmis un comunicat prin care anunța că dr. Li este încă în viață, dar într-o condiție critică și preciza că se fac eforturi pentru a fi resuscitat. Ca urmare, presa de stat din China care difuzase știrea cu moartea medicului și-a șters anunțurile făcute pe Twitter.

În cele din urmă, spitalul a confirmat moartea tânărului medic. Avea 34 de ani. 

Medicul redus la tăcere de autorități

La 30 decembrie 2019, Li Wenliang a lansat un mesaj pe grupul de WeChat al foștilor săi colegi de facultate: șapte pacienți care au avut de-a face cu o piață de pește locală au fost diagnosticați cu o boală asemănătoare SARS și plasați în carantină în spitalul său. Li a explicat că, potrivit rezultatelor unui test, era vorba de un coronavirus - o familie mare de viruși care include SARS.

El le-a spus prietenilor săi să își avertizeze discret cunoscuții. La câteva ore, mesajul său s-a viralizat pe internet, dar numele lui nu a fost șters. „Când am văzut mesajul circulând online mi-am dat seama că lucrurile au scăpat de sub control și că probabil voi fi pedepsit”, a povestit Li Wenliang.

La scurt timp, poliția din Wuhan l-a acuzat pe Li de lansare de zvonuri false. A fost unul dintre medicii luați în colimator de poliția chineză pentru că a încercat să dezvăluie existența virusului la puțin timp de la apariția sa. 

Ulterior, Li a confirmat pentru CNN că la 1 februarie a fost diagnosticat cu coronavirus și că se află internat în spital. Diagnosticarea sa cu coronavirus a declanșat revoltă în China, unde cenzura statului în privința bolii este tot mai greu accceptată de public.

Autoritățile au reacționat după avertismentul său

Și totuși, în ziua în care Li a lansat avertismentul său pe WeChat, o notificare urgentă a fost emisă de Comisia municipală de sănătate din Wuhan, informând spitalele locale că o serie de pacienți au „o pneumonie de origine necunoscută”. Notificarea venea însă cu un avertisment: „Nicio organizație sau individ nu are permisiunea să ofere informații despre tratamentul bolii fără autorizație”.

La 31 decembrie, autoritățile din Wuhan au avut o întâlnire pentru a discuta despre epidemie, iar apoi Li a fost chemat să explice de unde știa de cazuri. Ulterior, autoritățile locale au anunțat public epidemia și au contactat Organizația Mondială a Sănătății.

În mesajul său din 30 decembrie, Li scria că pacienții au fost diagnosticați cu SARS. Într-un mesaj ulterior, Li clarifica că este vorba despre un tip diferit de coronavirus, însă primul mesaj se viralizase deja pe internet. În 3 ianuarie, Li a fost chemat la poliție și mustrat pentru „răspândirea de zvonuri pe internet” și „perturbarea liniștii publice”. Doctorul a fost nevoit să semneze o declarație prin care își recunoștea faptele și promitea să nu le repete. Li a spus că a semnat pentru că se temea că va fi reținut, dar a fost eliberat după o oră.

La 10 ianuarie Li a consultat un pacient cu coronavirus fără să știe că este bolnav și a contractat boala. După ce starea sa s-a agravat și a fost internat la terapie intensivă, Li a fost diagnosticat cu coronavirus pe 1 februarie.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri