Țara în care scăderea drastică a cazurilor de COVID-19 provoacă mai degrabă îngrijorare

Data publicării:
spital Spania, coronavirus
FOTO: Profimedia Images

Paturile au fost pregătite. Secțiile spitalelor au fost dezinfectate. Operațiile care nu sunt urgente au fost reprogramate. Spitalele rămân însă goale. În ultimele două săptămâni, numărul cazurilor de coronavirus din Africa de Sud a scăzut drastic și total neașteptat, relatează BBC.

Experții în sănătate avertizează însă că este mult prea devreme pentru a considera că este o tendință de durată și își fac griji că ar putea chiar să declanșeze un sentiment periculos de ușurare.

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa pune scăderea numărului de cazuri pe seama celor două săptămâni de carantină. El a extins restricțiile de deplasare, care ar fi trebuit să expire într-o săptămână, până la sfârșitul lunii.

Însă, în timp ce țara și continentul continuă să se pregătească pentru impactul potențial devastator al pandemiei, medicii se străduiesc să explice ce se întâmplă.

Deși managerii au pregătit strategii de urgență și echipele medicare exersează protocoalele, spitalele Africa de Sud rămân liniștite, iar „tsunami-ul” de infecții pe care mulți experți îl așteptau nu are încă loc.

Este un pic ciudat. Nimeni nu este sigur cum să interpreteze asta”, a spus dr. Evan Shoul, specialist în boli infecțioase din Johannesburg.

Suntem un pic perplecși", spune și dr. Tom Boyles, un alt medic de boli infecțioase de la Spitalul Helen Joseph din Johannesburg, unul dintre cele mai mari spitale publice din oraș.

L-am numit calmul dinaintea furtunii de aproximativ trei săptămâni. Suntem pregătiți aici. Și pur și simplu nu s-a întâmplat. E ciudat”, adaugă el.

Au trecut aproape cinci săptămâni de la primul caz COVID-19 confirmat în Africa de Sud și până la 28 martie, bilanțul zilnic de noi infecții a urmat o curbă ascendentă accelerată, așa cum s-a întâmplat și în alte țări. Dar din 28 martie lucrurile s-au schimbat. De la 243 de cazuri noi într-o singură zi s-a ajuns la la doar 17, în ziua următoare. De atunci, media zilnică s-a stabilizat la aproximativ 50 de cazuri noi.

S-a spus că restricțiile de circulație ar putea fi la originea reducerii numărului de cazuri.

Dar toată lumea, de la ministrul sănătății până la medicii din prima linie, spune că este periculos să se tragă concluzii ferme privind răspândirea virusului.

Este dificil să prezicem ce va urma - o rată mare, medie sau mică. Nu avem teste făcute pe scară largă. S-ar putea să existe semne pozitive, dar teama mea este ca oamenii să se simtă ușurați prea repede, pe baza unor date limitate”, spune Stavros Nicolaou, un responsabil din domeniul sănătății care coordonează reacția sectorului privat la criza COVID-19.

Există temerea că virusul - introdus în Africa de Sud și multe alte țări africane în mare parte de turiști - s-ar muta în cartiere mai sărace, aglomerate, ajugând astfel la o răspândire rapidă.

Potrivit experților, aceasta este cea mai probabil următoarea etapă crizei COVID-19. Au fost deja confirmate mai multe infecții în câteva orașe.

Iar medicii din Africa de Sud și din unele țări învecinate au constatatîn spitalele publice nu au fost internate mai multe perrsoane cu infecții respiratorii - cel mai probabil indiciu că, în condițiile testării limitate, virusul se răspândește rapid.

Este vehiculată și o teorie este că sud-africanii ar putea avea o protecție mai bună împotriva coronavirusului datorită unor factori medicali - de la vaccinul anti-tuberculoză BCG obligatoriu pe care l-au făcut aproape toți cetățenii la naștere, până la impactul potențial al tratamentului antiretroviral pentru HIV sau la posibilul rol al diverselor enzime întâlnire la diferite grupuri de populație.

Dar aceste teorii nu au fost verificate.

Ne pregătim în continuare ca și cum acel tsunami ar veni. Există în continuare acest sentiment de așteptare”, spune medicul Evan Shoul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri