Video O explozie cât 10 la sută din bomba de la Hiroshima. Momente teribile la Beirut: guvernatorul izbucnește în lacrimi

Data actualizării: Data publicării:
guverantor beirut
Guvernatorul Beirutului izbucnește în plâns când vede dezastrul orașului Foto: captură TV

Momentele teribile prin care au trecut, marți seara, locuitorii din Beirut sunt greu de scos din memorie. Zguduiți la propriu și la figurat de explozia devastatoare din port, luați prin surprindere, oamenii au avut diverse reacții și au încercat să se pună la adăpost acolo unde au fost surprinși de deflagrație, fie că erau pe stradă, în biserică, acasă sau chiar în timpul ședinței foto dinaintea nunții.

Ceea ce trebuia să fie o ședință foto de nuntă e acum mărturia unui dezastru. O tânără care poza în rochie de mireasă a fost surprinsă de suflul exploziei care a făcut țăndări toate geamurile clădirilor din jur.

Un preot a fost surprins de explozie în biserică în timp ce transmitea online slujba. Este pus la pământ de obiectele care cad din tavan. 

Clienții unui magazin au căutat disperați un loc sigur după ce vitrinele s-au făcut țăndări.

bonă africană a salvat fetița pe care o îngrijește. Suflul exploziei a spart toate geamurile casei, iar femeia a îndepărtat rapid și la timp copila înainte de a fi rănită de cioburi.

Iar un tată s-a ascuns cu fiul sub masă, după ce inițial a crezut că are loc un cutremur. 

Guvernatorul Beirutului a izbucnit în lacrimi în timp ce mergea prin zona distrusă de explozie. El și-a comparat orașul cu Hiroshima și Nagasaki. Iată momentul: 

Și într-adevăr, explozia de la Beirut a avut 10% din puterea bombei nucleare de la Hiroshima. Este opinia unor oameni de ştiinţă britanici, care cred că deflagraţia a avut forţa a 1.500 de tone de TNT. Ceea ce explică, de altfel, peisajul apocaliptic lăsat în urmă. O amintire tristă și dureroasă și o coincidență stranie, pentru că tocmai azi, 6 august 2020, se împlinesc 75 de ani de la bombardamentul atomic asupra Hiroshimei.

Capitala Libanului este acum pe jumătate distrusă, 300 de mii de oameni au rămas pe drumuri, iar pagubele se apropie de cinci miliarde de dolari.

Şi numărul victimelor continuă să crească: în acest moment vorbim de 135 de morţi şi 5.000 de răniţi, dar sute de persoane sunt în continuare date dispărute.

Citiți și:  Imagini din satelit. Un crater uriaș a luat locul unei părți din portul orașului Beirut după explozia de marți

În Beirut au fost decretate două săptămâni de stare de urgenţă, în timp ce echipe de salvare din mai multe ţări sunt în drum spre oraş, pentru a le da o mână de ajutor libanezilor disperaţi.

Până marți seara, astfel de imagini păreau ceva de domeniul irealului pentru locuitorii din Beirut. Explozia provocată de aprinderea a 2.700 de tone de nitrat de amoniu a schimbat asta. Acum, oamenii încearcă să-și dea seama ce li s-a întâmplat și să-și revină din șocul vieții lor.

„Am trecut prin război, dar nu am văzut niciodată așa ceva. Încotro să ne îndreptăm acum? Beirutul a fost distrus complet într-o clipă”, spune un localnic.

„A fost haos, totul a fost distrus, ferestre, scări...A fost un coșmar, pentru prima oară am simțit apropierea morții”, mărturisește un altul.

Jurnalistă aruncată la pământ de suflul exploziei în timpul transmisiunii

Un coșmar prin care a trecut și o jurnalistă BBC, aruncată la pământ de suflul exploziei chiar în timpul unei transmisiuni în direct.

În punctul zero al exploziei, un crater uriaș s-a format în locul cheiului pe care era depozitat îngrășământul chimic. Toate clădirile din apropiere au fost complet distruse, iar pagubele sunt uriașe. Asta, în contextul în care Libanul se confrunta deja cu o criză economică gravă, la care se adăugase și cea provocată de pandemia de coronavirus.

„Suntem hotărâți să facem toate investigațiile necesare și să dezvăluim cât mai curând ce s-a întâmplat și să-i pedepsim pe vinovați”, a promis președintele Libanului, Michel Aoun.

La câteva ore de la această declarație, au fost luate și primele măsuri: toți oficialii care s-au ocupat de securitatea portului în ultimii șase ani au fost plasați în arest la domiciliu. Ei sunt considerați vinovați că nu au avut grijă de cele 2.700 de tone de nitrat de amoniu depozitate acolo din 2014 și care ar fi ajuns în port pe un vas rusesc sub pavilion moldovenesc.

Situația este, așadar, disperată pentru Liban, în sprijinul căruia au sărit mai multe state: Franța, Cehia, Germania, Egipt și Olanda, de exemplu, care vor trimite ajutoare în această țară, iar dovezi de solidaritate continuă să vină din toată lumea.

„Avem capacitatea de a căuta victime sub dărâmături. Avem, totodată, capacitatea de a oferi ajutor medical, de a-i ajuta pe răniții care nu au mai avut loc în spitalele supraaglomerate”, dă asigurări colonelul francez Vincent Tissier.

Potrivit presei locale, la originea exploziei care a ras bună parte din capitala libaneza a fost un incendiu pornit de la un muncitor care folosea aparatul de sudură. Scânteile acestuia au aprins substanțele explozive depozitate în apropiere.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri