Psihoza prețului benzinei a avut loc și în Bulgaria. „Același scenariu. Poze cu benzinării care au urcat prețul, oamenii s-au panicat”

Marco Badea Data actualizării: Data publicării:
BeFunky-collage
Bulgari surprinși pe 2 martie stând la cozi pentru a-și face provizii de carburant de teamă că vor crește prețurile. Captură foto: btvnovinite.bg

Panica generată miercuri seara în România de anunțurile privind o posibilă creștere a prețurilor la benzinării a fost înregistrată, cu o desfășurare aproape identică, exact cu o săptămână înainte, în Bulgaria. Jurnalistul bulgar Ivan Radev a povestit pentru Digi24.ro că psihoza a fost provocată de postări pe Facebook și rostogolirea acestora în mediul online pe modelul bulgărelui de zăpadă. Chiar și benzinăria „zero” de la care a pornit totul a fost, la fel ca cea de la Beiuș, una particulară, care a umflat prețurile și i-a speriat pe bulgari. 

Digi24.ro: Scenariu tras la indigo în Bulgaria, miercurea trecută, și în România, aseară. În Bulgaria cum s-a întâmplat?

Ivan Radev: Este o situație de nesiguranță atât în Bulgaria, cât și în România, dar mai ales în întreaga regiune. Și în această situație, bineînțeles, prețurile cresc.

Ce s-a întâmplat în România pe 9 martie s-a întâmplat și în Bulgaria pe 2 martie, miercuri, chiar înainte de ziua națională.

Spre după-amiază, au început să apară diferite postări pe facebook, iar oamenii au început să primească pe whatsapp și messenger mesaje de la cunoștințe în genul „Atenție! Să știți că prețurile la carburanți vor crește începând cu miezul nopții. Grăbiți-vă să faceți plinul la benzinării”. Mesajul s-a răspândit rapid și bineînțeles, s-au format cozi. Lumea le-a văzut și mulți, când văd că este o coadă undeva, au un instinct de a se așeza, gândindu-se că probabil se întâmplă ceva.

Cozile au apărut și la posturile de televiziune spre seară, iar asta a dus la o panică și mai mare în rândul oamenilor. Pe la ora 21.00, seara, premierul bulgar (Kiril Petkov - n.red.) a scris pe facebook că este vorba de o panică fără niciun fundament, că în țară sunt rezerve destule de combustibil și că tot ceea ce se întâmplă face parte dintr-un război hibrid în plină desfășurare. Premierul a menționat și că nu este nicio șansă ca țara să rămână fără carburanți. În plus, a spus că un Tanker (o navă concepută pentru a transporta sau depozita lichide sau gaze) se află în portul din Burgas și alte două erau în drum spre Bulgaria încărcate cu combustibil la ora la care scria mesajul și oamenii erau la cozi.

Cozile au continuat până la miezul nopții. Ca rezultat, prețurile au crescut pe tot parcursul serii cu aproximativ 20%. Asta în câteva ore.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Digi24.ro: Isteria în România a început după ce au apărut imagini cu prețul mărit la o benzinărie din Beiuș. În Bulgaria s-a întâmplat la fel? Tot în urma unei imagini s-a creat panica?

Ivan Radev: Același lucru s-a întâmplat și la noi, în Bulgaria. Primele imagini care s-au răspândit pe rețelele sociale au fost cu o benzinărie din Ruse, care aparține unui lanț local de aproximativ 20 de stații de carburant. Pozele au fost preluate de site-uri mass-media obscure, care răspândesc adesea dezinformări.

1(5)
Stația de alimentare cu raburant din Ruse. Captură foto: flagman.bg

Știrile spuneau la acel moment că prețurile la benzinăria din Ruse au crescut la peste 3 leva pe litru. Ăsta e un maxim care până acum nu a fost atins la motorină sau benzină.

3 leva, ca să înțelegeți dumneavoastră, este echivalentul la 1,5 euro, adică în jur de 7 lei și 50 de bani românești.

Digi24.ro: În seara aia, prețurile au sărit de 3 leva în realitate?

Ivan Radev: Da, la unele benzinării. Poza cu benzinăria din Ruse, care a început să circule în după-amiaza zilei de 2 martie, nu a fost falsă. Benzinăria a ridicat prețul la 3,15 leva. De aici a plecat sentimentul de panică al oamenilor.

După aia, când s-a văzut la miezul nopții că nu s-a întâmplat nimic și nu au crescut atât de mult prețurile, lucrurile s-au liniștit și prețurile au început să scadă.

Digi24.ro: Cine a răspândit cel mai puternic panica în rândul cetățenilor bulgari?

Toată lumea credea că informația a plecat de la analogul partidului AUR în Bulgaria, care se numește „Renașterea” și care este un partid naționalist, dar și pro-Putin.

Dar, de fapt, s-a aflat apoi că organizația de tineret a partidului fostului premier Boiko Borisov a publicat două postări pe facebook și le-a sponsorizat cu 500 de euro. Pe una a pus 200 de euro, pe cealaltă a pus 300 de euro. Ambele postări făceau referire la creșterea prețurilor la carburanți.

Captură de ecran din 2022.03.10 la 13.46.10
Aici sunt cele doua cele două postări de pe facebook sponsorizate de organizatia de tineret GERB. Captură foto: btvnovinite.bg

Scopul a fost subminarea încrederii în actualul guvern. Dar au lucrat prin organizația de tineret. Nu au vrut să își asume partidul, ci au căutat pe cineva spre care să arate cu degetul în caz că lucrurile se complică. 

Toată situația s-a sfârșit joi, de ziua națională. Lumea a observat că au început să scadă prețurile și să revină la nivelul de dinainte de panică. Apoi au crescut treptat din nou în ultima săptămână și au ajuns tot aproape de 3 leva pe litru, însă din cauza situației internaționale.

Digi24.ro: De ce s-a creat o astfel de panică?

Ivan Radev: Nu doar Bulgaria a fost lovită de panică. Am aflat că aceeași situație s-a întâmplat în aceeași zi cu Bulgaria și în Republica Macedonia de Nord. Același scenariu. Poze cu benzinării care au urcat prețul, oamenii le-au distribuit, au intrat în panică și au format cozi pentru a-și umple rezervoarele.

Se întâmplă toate aceste lucruri din cauza faptului că anumite cercuri de interes încearcă să creeze nesiguranță pentru a putea profita de pe urma instabilității.

Cred că ce s-a întâmplat în Bulgaria, în Macedonia și în România se va mai întâmpla și în alte părți și nu doar în ceea ce privește carburantul. Același tip de atacuri va fi folosit pentru a crea o criză artificială legată și de alte bunuri. 

Notă editorială: Ivan Radev este jurnalist la Asociația Jurnaliştilor Europeni din Bulgaria.

Informarea de la mai multe benzinării cu prețul din ziua de 2 martie. Captură foto: btvnovinite.bg
Informarea de la mai multe benzinării cu prețul din ziua de 2 martie. Captură foto: btvnovinite.bg

„Panica legată de creșterea prețurilor la carburanți din țara noastră nu se bazează pe niciun fapt obiectiv”, a declarat directorul executiv al Asociației de Petrol și Gaze din Bulgaria, Andrey Delchev, joi dimineață, pe 3 martie, după ce bulgarii s-au înghesuit la benzinăriile din Sofia și din alte orașe cu o noapte înainte, alimentați de o criză artificială creată pe internet, relatează Sofie News Agency.

Potrivit Radioului Național Bulgar, citat de postul de televiziune BTV, mulți șoferi au dorit să-și alimenteze mașinile „de teamă că prețurile combustibililor vor crește brusc după miezul nopții, având în vedere creșterea bruscă a prețului petrolului pe piețele mondiale, ca urmare a războiului din Ucraina”.

Citește și: Tânără lovită la coadă, la benzinărie, pentru că nu ar fi respectat rândul. Femeia a ajuns la spital

Conform relatărilor publicației The Sofia Globe, unii dintre cetățenii bulgari s-au așezat la cozi pentru că s-au temut că războiul Rusiei împotriva Ucrainei va perturba aprovizionarea cu petrol, inclusiv în Bulgaria, ceea ce ar duce la o lipsă de aprovizionare suficientă pentru a alimenta stațiile de alimentare în următoarele zile. 

Citește și: Ministrul Economiei: Verificăm cum s-a vândut combustibil în recipiente de plastic. Va trebui să luăm măsuri

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri