Rusia a început exerciții în Marea Neagră și denunță „isteria” Statelor Unite. „Anglo-saxonii au nevoie de un război cu orice preț”

Data publicării:
nave rusesti in marea neagra
Peste 30 de nave rusești fac execiții în Marea Neagră. Foto: Profimedia

Rusia a început sâmbătă noi manevre navale de amploare în Marea Neagră, cu peste 30 de nave în apropierea Peninsulei Crimeea, după ce a anunțat blocarea a trei mari zone în acest sens. În același timp, Moscova continuă să denunțe „isteria” americană, după ce Washingtonul a declarat că se teme de o iminentă invazie rusă a Ucrainei.

„Peste 30 de nave ale Flotei Mării Negre au navigat de la Sevastopol şi Novorossiisk, conform planului de exerciţii”, a anunţat Ministerul Apărării rus sâmbătă dimineaţă.

„Scopul exerciţiului este de a apăra coasta Peninsulei Crimeea, bazele forţelor Flotei Mării Negre, precum şi obiectivele sectorului economic al ţării (...) faţă de eventuale ameninţări militare”, a mai precizat ministerul, potricit Reuters, preluată de Agerpres.

Vineri noapte, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a denunţat, la rândul ei, remarcile Washingtonului, potrivit cărora o invazie rusă a Ucrainei ar fi iminentă.

„Isteria Casei Albe este mai grăitoare ca niciodată. Anglo-saxonii au nevoie de un război cu orice preţ. Provocările, dezinformarea şi ameninţările sunt metoda preferată de a-şi rezolva propriile probleme”, a criticat ea pe Telegram.

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite a denunţat remarcile americane considerate „alarmiste”, subliniind de asemenea lipsa de probe şi reiterând că Rusia „nu are de gând să atace pe nimeni”.

În ultimele luni, Moscova a masat zeci de mii de militari la graniţele cu Ucraina, stârnind temeri privind un atac. Rusia, care neagă orice proiect în acest sens, cere garanţii pentru securitatea sa, inclusiv respingerea aderării Kievului la NATO, aminteşte AFP.

În ianuarie, Rusia a anunţat exerciţii navale complete în aceeaşi lună, precum şi pentru februarie, în Atlantic, Arctica, Pacific şi Mediterana, dar şi în „apele şi mările adiacente teritoriului rus”.

„În total, vor participa peste 140 de nave de război şi de sprijin, peste 60 de avioane, 1.000 piese de echipament militar şi aproximativ 10.000 de soldaţi”, a amintit Ministerul Apărării.

În Marea Neagră, tensiunile au fost puternice în ultimii ani, Moscova acuzând Ucraina şi Occidentul că îi ameninţă securitatea în largul Peninsulei Crimeea anexate. În iunie 2021, flota rusă a tras acolo focuri de avertizare împotriva unui distrugător britanic.

De asemenea, Rusia desfăşoară în prezent exerciţii de pregătire pentru luptă în Belarus, la graniţele UE şi Ucrainei.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri