Rusia vrea să-și construiască propria stație spațială: „Dacă vrei să faci un lucru bine, îl faci singur”

Data actualizării: Data publicării:
statia spatiala din spatiu vazuta in fata pamantului.
Stația Spațială Internațională. Foto: Getty Images

Rusia este gata să înceapă construcția propriei sale stații spațiale și să o lanseze pe orbită până în 2030, dacă președintele Vladimir Putin își dă acordul, a spus șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, citat de The Guardian.

Dacă vrei să faci un lucru bine, îl faci singur”, a spus Rogozin.

Un astfel de proiect ar pune capăt celor peste 20 de ani de strânsă cooperare cu Statele Unite la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

„Dacă în 2030, în conformitate cu planurile noastre, o putem pune pe orbită, va fi o realizare colosală. Există voință pentru a face un nou pas în explorarea spațială cu echipaj uman”, a declarat Rogozin pentru agenția Interfax.

Potrivit lui Rogozin, Corporaţia cosmică de rachete Energia are sarcina de a construi un prim modul până în 2025, pentru a putea fi plasat pe orbită.

Imaginile postate de directorul Roscosmos arată că lucrările se desfăşoară în atelierul 439 al corporaţiei Energia.

Cosmonauții ruși au colaborat cu cei din Statele Unite și alte 16 țări pe ISS din 1998. Este unul dintre domeniile cu cea mai strânsă cooperare între Moscova și Washington, ale căror relații sunt tensionate.

Vicepremierul rus, Iuri Borisov, spunea săptămâna trecută că Moscova își va anunța partenerii că va ieși din proiectul ISS începând cu 2025.

Perioada de exploatare a ISS, care a început să fie construită în 1998, expiră în anul 2024, însă diferite surse sugeraseră anterior posibilitatea de a prelungi funcţionarea staţiei spaţiale până în 2030.

Potrivit postului public de televiziune Rossia-1, decizia de a abandona ISS a fost aprobată pe 12 aprilie, în cadrul unei reuniuni a preşedintelui rus, Vladimir Putin, cu responsabili ai industriei spaţiale a ţării, în care au fost dezbătute şi planurile Rusiei privind construcţia unei staţii spaţiale proprii.

Rogozin a spus că stația rusă, spre deosebire de ISS, nu ar fi locuită permanent, deoarece traseul orbitei sale ar expune-o la radiații mai mari. Cosmonauții ar vizita stația, dar ar urma să fie folosiți și roboți și inteligență artificială.

Potrivit unor surse citate de Interfax, Rusia intenționează să cheltuiască până la 6 miliarde de dolari pentru lansarea proiectului.

Pe de altă parte, Andrei Ionin, cercetător în cadrul Academiei Ruse pentru Cosmonautică, a spus că prețul ar ajunge la 13 miliarde de dolari în 10 ani, potrivit Agerpres.

Dacă se adoptă această decizie, va fi extrem de costisitoare”, a spus el.

În perioada sovietică, Rusia a fost prima putere spaţială care a dispus de un laborator pe orbita terestră. Prima staţie spaţială a fost Saliut-1. Ea a fost lansată pe orbită la 19 aprilie 1971 şi a fost distrusă la reintrarea în atmosferă la 11 octombrie 1971. Rusia a mai dispus şi de staţia spaţială MIR, în perioada 1986 - 2001. Această staţie spaţială de tip modular a servit ca laborator de cercetare în microgravitaţie, în care echipajele au efectuat experimente de biologie, fizică, astronomie, meteorologie şi aeronautică, în scopul de a dezvolta tehnologii necesare pentru ocuparea permanentă a spaţiului. MIR a fost prima staţie de cercetare din spaţiu locuită constant.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri