Ce „psihoză” colectivă se declanșează anual, în luna ianuarie, în Rusia, și duce la 18.000 de decese

Data actualizării: Data publicării:
russia

În medie, 18.000 de ruși mor anual în luna ianuarie din cauza consumului de alcool pe durata sărbătorilor de iarnă, relatează The Moscow Times.

Datele statistice arată că alcoolul este principala cauză a ratei crescute privind mortalitatea prematură în Rusia.

În unele regiuni, 70% dintre decesele în rândul bărbaților de până în 35 de ani au ca motiv consumul de alcool, avertiza anul trecut ministrul Sănătății de la Moscova, Veronika Skvortsova, dând ca exemplu regiunea autonomă Chukotka.

În fiecare an, luna ianuarie, pe fondul petrecerilor de Crăciun și de Anul Nou, înregistrează o creștere subită a mortalității provocate de alcool, atingând un vârf de 18.090 de decese, potrivit sociologului rus Alexander Nemtsov.

Nemtsov a efectuat o analiză pentru serviciul statistic național Rosstat pe un segment de timp care pornește din 2004 și până în 2016.

Practic, spune sociologul, luna ianuarie declanșează în rândul rușilor o „creștere semnificativă a psihozei alcoolice în orașele mari”.  

CITIȚI ȘI: Iarnă, beție și cartușe. Doi antreprenori nu au voie să mai consume alcool doi ani, după ce au lăsat în beznă mii de locuințe

În iulie 2017, autoritățile de la Moscova au propus o soluție cel puțin ciudată de a îmbunătăți sănătatea publică: înlocuirea consumului exacerbat de votcă cu un consum mai mare de vin.

Ministrul rus al Agriculturii, Alexander Tkachyov, declara că rușii ar trebui încurajați să bea vin și să reducă consumul de băuturi alcoolice puternice, cum ar fi votca.

„Suntem o țară care, în general, bea alcool puternic, precum votca”, preciza ministrul pentru televiziunea NTV.

Tkachyov considera că introducerea vinului în obișnuințele de consum ale rușilor va duce la îmbunătățirea datelor demografice ale țării.

Într-un raport din 2015 al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pe segmentul de timp cuprins între 1992-2012, Rusia era declarată lider mondial în mortalitate pe fondul consumului de alcool.

„Piața rusă se schimbă în favoarea vinului. Oamenii încep să priceapă și să fie interesați de vinul de calitate. Bineînțeles, totul trebuie să fie moderat: puteți muri și dacă beți o găleată cu apă. Vinul trebuie și el consumat cu moderație, chiar dacă majoritatea rușilor nu înțeleg asta”, mai spunea ministrul Agriculturii.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri