Scoția anunță un nou referendum pentru independența față de Regatul Unit

Data actualizării: Data publicării:
Sticker scoția
Sticker pro-independența Scoției din timpul referendumului din 2014. Foto: Profimedia Images

Prim-ministra Scoției, Nicola Sturgeon, a anunțat, marți, că intenționează să organizeze un nou referendum pentru independența țării de Regatul Unit în 19 octombrie 2023, scrie Euronews.

Anterior, guvernul de la Londra a menționat că își păstrează opinia conform căreia Scoția și celelalte țări componente ale Regatului Unit (n. red. – Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord) „sunt mai puternice împreună” și că „nu este momentul” pentru un nou referendum.

Decizia Nicolei Sturgeon vine după ce executivul local scoțian a publicat mai multe documente prin care motivează din nou în favoarea independenței.

Un referendum similar a eșuat în 2014, cu doi ani înainte de votul pentru Brexit, în care Scoția a dat un vot covârșitor pentru rămânea în UE.

Sturgeon susține că guvernul său are mandat pentru un nou referendum în condițiile în care partidele pro-independență au câștigat o majoritate absolută la ultimele alegeri din Scoția.

Citiți și: După Brexit, Regatul Unit riscă să devină Regatul Destrămat. Scoţia şi Irlanda de Nord, tot mai aproape de UE, tot mai departe de UK

„Eforturile susținute ale guvernului britanic de a bloca voința poporului îi va slăbi credibilitatea la nivel global”, a mai spus Sturgeon, făcând referire la opoziția constantă afișată de guvernele conservatoare din ultimii ani pentru un nou referendum.

În 2014, referendumul de independență promovat de liderul de atunci al Partidului Național Scoțian, Alex Salmond, și acceptat de prim-ministrul David Cameron, a eșuat, pentru rămânerea în cadrul Regatului Unit votând 55% dintre scoțieni.

De atunci, însă, referendumul pentru Brexit și ieșirea din UE a Regatului au schimbat datele problemei, în condițiile în care Anglia și Țara Galilor au votat într-o majoritate absolută pentru Brexit, iar Scoția și Irlanda de Nord au preferat rămânerea în UE.

Astfel, Nicola Sturgeon speră că pro-europenismul scoțienilor ar putea duce la un rezultat favorabil pentru independență.

„O spun fără ocolișuri. Guvernul Regatului Unit nu are niciun drept să țină morală altor țări despre democrație atâta timp cât este determinat să înăbușească democrația la el acasă.

Regatul Unit nu poate să fie decât un parteneriat bazat pe acceptare mutuală.

Este timpul să dăm oamenilor alegerea democratică pentru care au votat și apoi, cu independența, să construim o țară mai prosperă și mai dreaptă într-un adevărat parteneriat între egali între Scoția și restul Regatului Unit”, a spus Sturgeon.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri