Supermarketurile din Turcia au montat sisteme antifurt la cafea, ciocolată sau brânzeturi

Data actualizării: Data publicării:
sisteme antifurt la alimente in turcia
Supermarketurile din Turcia au montat sisteme antifurt la cafea, ciocolată sau brânzeturi. FOTO: kathimerini. gr

Unele alimente din Turcia au ajuns atât de scumpe, încât aproape nimeni nu și le mai poate permite. În unele supermarketuri s-au montat sisteme antifurt la rafturile cu brânzeturi, cafea, ciocolată, ulei de floarea soarelui și chiar nuci.

Imaginile au fost prezentate de ziarul Sotzu și vin pe fondul devalorizării puternice a lirei turcești, scrie cotidianul elen Kathimerini.

Inflaţia a atins 48,7% în Turcia în urma reducerilor ratelor dobânzii, cel mai ridical nivel după ce partidul preşedintelui Erdogan a venit la putere acum mai bine de două decenii. Doar într-o singură lună inflația a crescut cu 17% conform datelor neoficiale. 

Noile date despre inflaţie au fost anunţate la numai câteva zile după ce Erdogan l-a demis pe şeful Institutului Turc de Statistică. Astfel, inflaţia a depşit toate scenariile sumbre ale analiştilor şi a ajuns la cel mai mare nivel din aprilie 2002 până acum.

Totodată, devalorizarea lirei turcești a depășit 45-50% și, deși exporturile au crescut cu 17%, așa cum planificase Erdoğan, importurile au crescut cu 55%, fapt pe care economiștii din guvern nu l-au anticipat.

După cum relatează postul de televiziune SKAI, chiar și turcii bogați sunt puternic afectați. Pentru cetățenii de rând situația a devenit însă de nesuportat.  

„O vreme va trebui să suportăm cocoașa inflației”, a recunoscut Erdoğan, care a adăugat că guvernul său va lupta împotriva ei așa cum a promis.

„Ne spune că vom avea o cocoașă a inflației și recunoaște că nu poate împiedica scumpirile. Acesta este motivul pentru care prețurile cresc... Erdogan este ca un supermarket. Ne spune una, alta. Are tot ce cauți!”, a declarat ironic Ali Babacan, președintele partidului DEVA și fostul consilier al lui Erdogan.  

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri