Trump s-a enervat pe Putin, care s-a oferit să medieze conflictul Israel-Iran. „Fă-mi o favoare, rezolvă-ți propriul conflict”

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin și Donald Trump
Foto: Profimedia Images

Preşedintele american Donald Trump a spus miercuri că omologul său rus Vladimir Putin ar trebui să se ocupe mai întâi de soluţionarea negociată a războiului Rusiei cu Ucraina înainte de a-şi oferi serviciile de mediator în conflictul dintre Israel şi Iran. Declarația vine după ce Rusia a propus o mediere în acest conflict declanşat de bombardamentele israeliene asupra instalaţiilor nucleare şi militare iraniene.

„El a propus să facă pe mediatorul. I-am spus: fă-mi o favoare, fii mediator pentru tine însuţi! Să ne ocupăm de mediere pentru Rusia mai întâi! Ok? Te poţi ocupa de asta (conflictul din Orientul Mijlociu n.red) mai târziu”, a spus Trump la Casa Albă.

Trump a menţinut ambiguitatea asupra unei implicări militare directe a SUA în campania militară israeliană împotriva Iranului, dar a semnalat în aceste declaraţii că răbdarea sa „a ajuns la capăt” şi că „este prea târziu” pentru negocieri cu Iranul, despre care a susţinut că i-a cerut discuţii, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Probabil o voi face, probabil nu. Vreau să spun, nimeni nu ştie ce voi face”, a răspuns Trump unei întrebări primite din partea presei referitoare la un eventual atac american asupra Iranului.

Preşedintele american a descris Iranul în acest moment drept o ţară rămasă fără niciun fel de apărare antiaeriană şi prin urmare total neputincioasă pe plan militar, după şase zile de atacuri aeriene israeliene. Armata israeliană a anunţat miercuri că în perioada scursă de la lansarea acestei campanii militare a atacat peste 1.100 de ţinte în Iran.

În acest timp, Rusia a cerut Statelor Unite să nu se implice direct în conflictul dintre Israel şi Iran şi a avertizat că lumea se află la "milimetri distanţă de o catastrofă" în urma atacurilor israeliene asupra infrastructurii nucleare a Iranului, ce implică riscul unor emisii radioactive care să depăşească graniţele acestei ţări.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat marţi că noi elemente relevă lovirea directă a halelor subterane ale uzinei nucleare de la Natanz în urma bombardamentelor israeliene. Dar pentru a lovi instalaţiile nucleare iraniene situate la mare adâncime în subteran, cum este uzina de la Fordow, care este protejată de un munte, Israelul are nevoie de bombe penetrante, pe care numai SUA i le poate furniza.

În timpul negocierilor dintre SUA şi Iran asupra programului nuclear iranian desfăşurate săptămâna trecută, negocieri întrerupte după ce Israelul a atacat Iranul, Rusia a propus să preia uraniu îmbogăţit din Iran şi să-l convertească în combustibil nuclear pentru uz civil, ca potenţială soluţie de calmare a crizei.

Rusia a transmis marţi că, în urma contactelor sale cu Israelul, a rezultat concluzia că această ţară nu doreşte nicio mediere externă pentru o soluţionare negociată a conflictului său cu Iranul. Ministrul israelian de externe, Gideon Saar, a confirmat miercuri că ţara sa nu va negocia cu Iranul şi că Israelul va continua campania de bombardamente până la atingerea obiectivelor, respectiv neutralizarea programului nuclear iranian şi a stocurilor iraniene de rachete balistice.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Brigitte Macron, divorţ iminent! Emmanuel s-a enervat instant în public, nu s-a mai putut abţine. Cei doi nu...
Digi FM
Legătura de rudenie surprinzătoare care-l leagă pe regele Charles de România. I-a povestit totul unui actor...
Pro FM
Cleopatra Stratan, așa cum rar se arată. În costum de baie, la piscină, spre încântarea fanilor...
Film Now
Bărbatul care i-a furat mințile lui Gwyneth Paltrow, în timp ce actrița avea o relație cu Brad Pitt: „Era...
Adevarul
Bine ai venit, Contra, la revedere, Contra! Arabii îl dau afară pe român la două săptămâni după prezentare
Newsweek
Care pensionari pierd mii de lei la pensie după o decizie incredibilă a CCR? „Termenul a expirat”
Digi FM
"Prințul Adormit" a murit după 20 de ani de comă. Ce a pățit pe când era la un liceu militar
Digi World
Care e temperatura ideală la care să-ți speli hainele. Ce setare trebuie să alegi ca să elimini microbii din...
Digi Animal World
„Cel mai rar urs” din lume, surprins de o cameră de supraveghere. Cum arată animalul care locuiește în...
Film Now
James Brolin a fost la un pas să-l joace pe James Bond. Cum a pierdut rolul în ultimul moment și de ce nu a...
UTV
Româna a devenit oficial cea mai vorbită limbă străină din Londra