Video Turiști panicați, hoteluri evacuate în Bodrum. Stațiunea este amenințată de un incendiu

Data publicării:
coloana de fum groasa care se ridica langa statiunea bodrum
Turiștii din mai multe hoteluri din Bodrum au fost evacuați, după ce un incendiu de vegetație amenință stațiunea turcă de la Marea Egee Foto: Profimedia

Turiști panicați s-au grăbit sâmbătă să vină la malul mării și să aștepte acolo bărcile de salvare, după ce au fost anunțați că trebuie să evacueze mai multe hoteluri din stațiunea turcă Bodrum, situată la Marea Egee, care este amenințată de incendii de vegetație.

Flăcările au apărut întâi pe dealurile de lângă oraș, dar s-au extins rapid din cauza caniculei și a vântului puternic.

Pe rețelele sociale au apărut imagini cu sute de turiști care pleacă din locurile unde sunt cazați, trăgând după ei valizele pe care le pregătiseră pentru o vacanță de vis. Flăcări mari și fum negru se văd chiar în spatele hotelurilor în care erau cazați.

Mulți oameni s-au adăpostit de foc pe plajă. De aici, au fost luați de navele pazei de coastă turcești sau chiar de ambarcațiuni private.

Aproape 100 de incendii au izbucnit în Turcia în ultimele 4 zile, în zonele de coastă de la Marea Mediterană. Unele ard și acum. Cel puțin șase oameni au murit și alți peste 150 au fost răniți, iar 2.300 de case au ars în dezastrul provocat de foc.

Fumul degajat se vede din satelit și a ajuns până în insule din Grecia

Amploarea incendiilor devastatoare care au lovit stațiuni de pe coastele Turciei la Marea Mediterană, dar și de la Marea Egee se vede cel mai bine din aer. Din zecile de focare, autoritățile au reușit să aducă sub control o mare parte. Altele sunt încă active și periculoase, inclusiv în regiunea turistică Antalya.

Mii de pompieri, elicoptere și avioane intervin la stingerea incendiilor. Turcia a primit ajutor și din țările vecine - Ucraina, Rusia, Azerbaidjan și Iran.

Sunt și voluntari care încearcă să elimine flăcările cu orice le stă la îndemână.

În unele zone afectate de incendii, oamenii au început să revină la casele lor unde constată că au pierdut toată munca de o viață.  

„Am construit casa în 1982. Era singura noastră agoniseală din ultimii 39-40 de ani. Acum am rămas doar cu hainele de pe noi. Nu avem ce face. Cuvintele sunt de prisos”, spune un bărbat.

Experții spun că zeci de mii de animale, sălbatice și domestice, și-au găsit sfârșitul în incendiile devastatoare.

Fumul degajat a putut fi observat din satelit și a învăluit inclusiv insule din estul Greciei.

În regiunile de coastă turce de la Marea Mediterană şi Marea Egee, un val de căldură deosebit de intens este aşteptat în zilele următoare.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri