Atacuri rasiste la adresa românilor care locuiesc în Marea Britanie. „Suntem sătui să nu mai auzim limba noastră în propria țară”

Data actualizării: Data publicării:
drapel marea britanie
Foto: Getty Images

Noi atacuri xenofobe la adresa românilor care locuiesc și muncesc în Marea Britanie. Potrivit RFI, două firme românești, care își au sediul în nordul Londrei, în cartierul Burnt Oak, un fel de Mică Românie în capitala britanică, au primit zilele trecute scrisori de amenințare. Românilor li se cerea să se întoarcă în ţara lor, pentru că nu sunt bineveniți în Regatul Unit.

Autorul mesajului de amenințare spune că s-a săturat să audă limba română în propria țară și îi avertizează pe proprietarii firmelor românești că le vor fi boicotate afacerile, pentru ca aceștia să dea faliment și să plece.

„Ar fi trebuit să vă întoarceți în România – cu țiganii voștri”, mai scrie autorul scrisorii.

Unul dintre românii atacați spune că este a doua oară când primește o astfel de scrisoare, însă nu se lasă descurajat pentru că, până acum, cei care i-au trecut pragul magazinului s-au comportat civilizat.

MAE vrea sancțiuni pentru manifestările xenofobe

Ministerul afacerilor externe anunță că, prin Ambasada României la Londra, a semnalat deja această situație Ministerului britanic de externe și conducerii Poliției Metropolitane londoneze, cu solicitarea de a clarifica aceste incidente și de a lua măsurile care se impun pentru a preveni și sancționa orice formă de manifestare xenofobă la adresa cetățenilor români prezenți în Marea Britanie.

Ambasadorul României în Marea Britanie: Cetățenii români se bucură de dreptul de a locui, munci sau studia în Regatul Unit

Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Dan Mihalache a transmis că„ regretă și condamnă”  situațiile de acest gen.

„Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord urmărește cu atenție și, în context Brexit, cu prioritate respectarea drepturilor cetățenilor români și se află în contact permanent cu autoritățile britanice pentru a gestiona eventuale incidente în care cetățeni români ar putea fi ținta unor amenințări xenofobe sau rasiste.

Regret și condamn situații de genul celor semnalate în mass-media și reiterez faptul că autoritățile britanice ne-au asigurat că cetățenii români, asemeni celorlalți cetățeni europeni, se bucură de dreptul de a locui, munci sau studia în Regatul Unit în conformitate cu prevederile Acordului de Retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană și potrivit prevederilor legislației britanice.

Reiterez îndemnul nostru ca cetățenii români să sesizeze incidente din categoria celor menționate mai sus atât autorităţilor britanice competente, cât şi Ambasadei României la Londra, având la dispozție adresa de email londra.sesizari@mae.ro sau numărul de telefon 07738716335 (disponibil 24/7)”.

Editor web: C.T.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri