Ungaria anunță că nu va sprijini Ucraina în faţa Rusiei și că Moscova și Budapesta au o relație de „respect reciproc”

Data publicării:
Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei.
Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei. Foto: Profimedia

Ungaria nu va sprijini Ucraina în actualul conflict al acesteia cu Rusia atât timp cât Kievul continuă să priveze minoritatea maghiară de drepturile ei, a spus miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, care a insistat că ţara sa susţine o relaţie de respect reciproc cu Moscova.

Dacă ucrainenii nu renunţă la aceste politici, posibilităţile guvernului ungar de a sprijini Ucraina, inclusiv în actualul conflict, sunt puternic limitate, a spus şeful diplomaţiei ungare într-o declaraţie acordată cotidianului Magyarnemzet, citată de agenția EFE.

Etnicii maghiari din Ucraina trăiesc în privare de drepturi şi, în unele cazuri, ajung să sufere hărţuire fizică, iar acest lucru este inacceptabil, a spus Szijjarto, potrivit Agerpres.

La o reuniune cu omologii săi din statele membre NATO desfăşurate la începutul lunii, el calificase de asemenea inacceptabil faptul că guvernul de la Kiev foloseşte provocările din estul Ucrainei drept scuză pentru a continua să restrângă drepturile minorităţilor naţionale, inclusiv ale etnicilor maghiari din Transcarpatia.

Cât despre relaţiile Ungariei cu Rusia, în actualul context al tensiunilor militare de la frontiera ruso-ucraineană şi al ameninţărilor SUA şi Uniunii Europene cu sancţiuni împotriva Moscovei în cazul unui atac asupra Ucrainei, Peter Szijjarto a menţionat în declaraţia pentru Magyarnemzet că interesul ungarilor constă în relaţii pragmatice şi bazate pe respect reciproc cu Rusia, adăugând că dialogul nu are alternativă.

Premierul ungar Viktor Orban are programată pentru 1 februarie o întrevedere la Moscova cu preşedintele Vladimir Putin. Opoziţia ungară i-a cerut să-şi anuleze această vizită, considerând-o dăunătoare intereselor naţionale ale Ungariei în situaţia actuală.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri