Ungaria va primi tehnologie pentru a produce vaccinul rusesc Sputnik V

Data publicării:
Doză de vaccin Sputnik V și o seringă.
Ungaria va primi tehnologie pentru a produce vaccinul rusesc Sputnik V. Foto: Profimedia

Ungaria va primi tehnologie anul acesta pentru a produce vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik V la o fabrică de pe teritoriul său, aflată în prezent în construcţie, a declarat joi la Moscova ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, potrivit unui comunicat emis de ministerul său, informează Reuters.

Acesta ar fi primul pas concret către realizarea vaccinului în Uniunea Europeană, chiar dacă Sputnik V nu este încă aprobat în blocul comunitar. Vaccinul Sputnik V, utilizat pe scară largă în Rusia şi aprobat pentru utilizare în peste 70 de ţări, este încă examinat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

„Există o cerere imensă pentru vaccinul rusesc în lume, aşa că Ungaria are un interes economic de a participa la producţie”, a precizat Péter Szijjártó, adăugând că ţara sa şi Rusia au semnat un „acord politic” cu privire la producerea vaccinului Sputnik V în Ungaria.

Sputnik V nu are în prezent aprobarea de utilizare din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente

Ungaria a utilizat pe scară largă vaccinul chinezesc Sinopharm, dar şi Sputnik V, în timpul campaniei sale de vaccinare în masă - alături de seruri anti-COVID-19 produse în Occident - deşi niciunul dintre aceste două vaccinuri nu a primit aprobare pentru utilizarea de urgenţă din partea blocului comunitar.

În lipsa aprobării din partea EMA, este mai dificil pentru cetăţenii ruşi - dar şi pentru sutele de mii de unguri vaccinaţi cu Sputnik V - să călătorească în ţările UE.

OMS a declarat miercuri că procesul de aprobare de utilizare de urgenţă pentru vaccinul rusesc Sputnik V a fost suspendat din cauza unor date lipsă şi a unor proceduri legale, însă organizaţia speră că aceste probleme vor fi „rezolvate destul de curând”, potrivit Agerpres.

Pe moment nu este clar când va primi Sputnik V aprobarea de utilizare din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri