VIDEO. Incendiu la Notre-Dame. Pompierii anunță că focul a fost stins complet

Data actualizării: Data publicării:
incendiu-notre-dame-pompiers-de-paris-fb (4)
Foto: Pompiers de Paris/Facebook

Un incendiu a izbucnit luni seară la catedrala Notre-Dame din Paris. Nu este clară cauza incendiului, însă oficialii susţin că ar putea avea legătură cu lucrările de renovare. Un istoric francez a declarat că asistăm la prăbușirea „celui mai vizitat monument istoric”. Una dintre turle și acoperișul s-au prăbușit. Culmea ironiei, nefastul eveniment a avut loc chiar de Ziua Mondială a Artei. După aproape opt ore de luptă cu flăcările, pompierii au anunțat în cursul nopții că focul este acum sub control, iar marți dimineață au precizat că flăcările au fost stinse complet. 

Foto: Pompiers de Paris/Facebook
Foto: Pompiers de Paris/Facebook

Actualizare 10:50 Pompierii au anunțat că incendiul a fost stins complet. „Echipajele vor mai rămâne la fața locului pentru a supraveghea și verifica stabilitatea clădirii, dar mai ales pentru a evacua din catedrală toate operele de artă. Această operațiune se va extinde pe tot parcursul zilei”, a spus purtătorul de cuvânt al pompierilor. 

Actualizare 8:55: Pericolul incendiului de la catedrala Notre-Dame din Paris a fost eliminat, dar încă nu se ştie cum va rezista structura edificiului, a declarat marţi dimineaţa Laurent Nunez, secretar de stat în Ministerul de Interne al Franţei, citat de Agerpres.

„La ora 08:00 (06:00 GMT, 09:00 ora României) va avea loc o întrunire cu experţi, arhitecţi ai construcţiilor din Franţa pentru a încerca să stabilim dacă structura este stabilă şi dacă pompierii pot intra pentru a-şi continua misiunea”, a informat Nunez presa.

Oficialul a precizat că incendiul declanşat luni seara este sub control, dar încă nu a fost stins în întregime. Cauza dezastrului este încă necunoscută, iar autorităţile îşi continuă ancheta, a adăugat el. Incendiul masiv care a afectat catedrala Notre-Dame a distrus acoperişul şi turla, dar zidurile exterioare şi cele două clopotniţe nu s-au prăbuşit. 

Citește și

Incendiu Notre-Dame. Pompierii au reuşit să salveze valoroase lucrări de artă. Apel pentru donații

Incendiu Notre Dame. Reacțiile liderilor internaționali. Merkel: „Ne fac rău aceste imagini îngrozitoare”


CLICK PLAY PENTRU LIVE VIDEO

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE ORA 6:00 Catedrala Notre Dame din Paris, una dintre cele mai vechi, mai mari şi mai cunoscute din lume, a fost grav avariată de un imens incendiu. Flăcările s-au ridicat zeci de metri deasupra impunătorului monument gotic a cărui istorie se întinde pe parcursul a peste 850 de ani şi care se afla în ample lucrări de restaurare. Întregul acoperiş şi turla centrală, înaltă de 93 de metri, s-au prăbuşit. Abia spre dimineață pompierii au anunţat că au stins complet incendiul, în urma unei operaţiuni care a început luni seară, în jurul orei locale 19:00. Un singur pompier a fost rănit. În cursul nopţii, muncitorii de pe şantierul de restaurare au fost audiaţi de procurori.

Presa din Europa pune pe prima pagină incendiul de la Notre Dame, un eveniment care a impresionat întreaga lume.  

Citiți și:  Întrebările pe care și le pun francezii după incendiul de la Notre Dame

Ce s-a întâmplat

În jurul orei locale 18:50 (19:50, ora României), se declanșează un incendiu la catedrala Notre-Dame din Paris. Câteva sute de pompieri intervin ore în șir pentru a potoli flăcările care mistuiau monumentul istoric. Foarte rapid, focul, care a izbucnit undeva în pod, în zona de sus a edificiului a cuprins o turlă, care s-a rupt și s-a prăbușit în interior.

Incendiul a izbucnit la oră de vârf, când centrul Parisului, inclusiv Ile de la Cite, insula de pe Sena unde se află și Notre Dame, gem de maşini. De altfel, imaginile spun totul. În loc să se depărteze de locul incendiului, mulţi parizieni şi turişti au mers către catedrală, în timp ce 400 de pompieri încercau să ajungă cât mai aproape. Unul dintre cele mai dramatice momente a fost prăbuşirea turlei catedralei sau fleșa, cum i se mai spune, adică acel turn în formă de săgeată de la mijlocul catedralei, care ajungea la 93 de metri înălţime.

Odată cu fleşa, s-a prăbuşit şi acoperişul pe toată lungimea impresionantă a catedralei, 130 de metri. Deşi au intervenit cu 16 tunuri cu apă, tot ce au putut face pompierii a fost să combată focarele la care puteau avea acces din afara monumentului. Nimeni nu ştia ce a rămas la interior, după căderea acoperişului. Se credea că cel mai probabil au fost afectate şi coloanele şi arcadele gotice din piatră, dar se spera că structura de rezistenţă a lăcaşului a rezistat şocului.

notre dame -lp
Catedrala Notre Dame, un simbol pentru Franța Foto: Digi24

Iar în timp ce pompierii luptau cu flăcările, paradoxal, vaporaşele cu turişti continuau să circule pe Sena. La fel, malurile erau pline de curioşi care urmăreau cum structura superioară a edificiului era înghiţită rapid de flăcări.

La faţa locului a venit, seara, şi preşedintele Emmanuel Macron. El a vrut să vadă cât mai poate fi salvat din monument şi dacă sunt victime. Potrivit primelor informaţii, mai multe statui din bronz au fost demontate chiar zilele trecute de pe fleşa distrusă acum de foc.

Seara târziu, pompierii, deși încă nu încheiaseră lupta cu focul, au putut anunța totuși că structura edificiului este salvată și s-a păstrat în totalitate.  La fel și cele două turnuri emblematice pentru edificiu. În schimb, a acoperișul este afectat în proporție de două treimi.

Președintele Emmanuel Macron, care, confruntat cu criza socială a Vestelor galbene, trebuia inițial să-și prezinte planul de reformă, și-a anulat discursul și a venit la catedrală. A intrat înăuntru, cu pompierii, și a promis apoi francezilor că edificiul-simbol al Parisului va fi reconstruit. 

La scurt timp, miliardarul François-Henri Pinault, CEO al grupului Kering, a anunțat o donație de 100 de milioane de euro pentru reconstrucția catedralei.

Potrivit primelor imagini, interiorul catedralei a fost în mare parte neafectat, cu excepția părții din boltă care a fost străpunsă de căderea fleșei.

De asemenea, coroana de spini a Mântuitorului, un obiect extrem de important pentru catolici, care se găsea la Notre Dame, a fost salvată, a anunțat rectorul catedralei.

Iată ce a ars la Notre Dame, conform graficii BBC:

Primele imagini din interior și primele vești bune

ACTUALIZARE 2:00 Apar primele vești relativ „bune”. În interior, stricăciunile sunt mai mici decât ne-am fi așteptat, dată fiind violența cu care s-au manifestat flăcările.

Au apărut primele imagini din interiorul catedralei Notre-Dame, afectată puternic, luni seara, de un incendiu devastator. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, citată de o jurnalistă de la Le Monde, spune că există o gaură uriașă la nivelul boltei, în dreptul locului unde a fost turla care a căzut și care s-a prăbușit peste naos, dar altarul și crucea lui sunt întregi.

De asemenea, arhitectul-șef pentru monumente istorice, spune că în mare parte, „comoara” e salvată. Marți se va face un inventar al picturilor capelelor din jurul naosului, care s-ar putea să fi fost înnegrite de fum sau afectate de apă. 

ACTUALIZARE 1:00 Focul a scăzut în intensitate. Cele două turnuri și fațada Catedralei Notre-Dame au fost salvate.

Comandantul pompierilor a anunțat că cele două turnuri și structura edificiului par să fie salvate, în condițiile în care exista pericolul prăbușirii celor două clopotnițe.

Reacțiile oamenilor. Un milion de mesaje 

Oamenii s-au oprit din tot ce făceau pentru a privi cum arde monumentul ce părea să fie veşnic acolo, pe insula din mijlocul oraşului. În timp ce în bisericile din toată Franţa au bătut clopotele, în semn de solidaritate, pe malul Senei oamenii au îngenunchiat şi au cântat imnuri religioase.

Imaginile catedralei Notre Dame devastate de flăcări au stârnit emoţii şi un un val de solidaritate în întreaga lume. În doar câteva ore, pe Twitter au fost postate peste un milion de mesaje. „Ne fac rău aceste imagini îngrozitoare. Notre-Dame este un simbol al culturii europene. Suntem alături de prietenii noştri francezi” - a transmis purtătorul de cuvânt al cancelariei Angelei Merkel.

Preşedintele american Donald Trump s-a arătat şi el impresionat de ce s-a întâmplat cu „una dintre marile comori ale lumii”. „Notre-Dame depăşeşte graniţele unei ţări, face parte din cultura noastră", a declarat preşedintele SUA. „Gândurile mele sunt alături de Franţa în această seară”, a scris și Teresa May.

Și liderii politici români - Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu - au reacționat.

Anchetă pentru distrugere involuntară prin incendiu

A fost deschisă o anchetă pentru distrugere involuntară prin incendiu, ceea ce înseamnă că procurorii consideră că a fost vorba despre un accident. Muncitorii care lucrau la renovare vor fi audiați de poliție, cu atât mai mult cu cât se pare că focul a izbucnit de undeva de sus, de la nivelul schelelor.

„Putem considera că cele două turnuri ale clopotniţei nordice de la Notre Dame au fost salvate. Structura a fost salvată în totalitate. Pompierii vor continua să lucreze toată noaptea pentru salvarea operelor de artă”, a declarat Jean-Claude Gallet, comandantul Brigăzii de pompieri din Paris pentru BFMTV.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul de Interne Laurent Nuñez a precizat că incendiul a scăzut în intensitate. „Focul a scăzut în intensitate. Trebuie să rămânem prudenţi”, a scris Laurent Nuñez pe Twitter.

Aproape 500 de pompieri au fost mobilizați pentru a lupta cu focul - care s-a manifestat cu o incredibilă violență. Presa a relatat că intervenția pompierilor a fost aplaudată de oamenii care se adunaseră în preajmă. Unul dintre pompieri ar fi fost grav rănit, scrie presa franceză.

Președintele Franței: Vom reclădi catedrala împreună

Într-o alocuțiune rostită luni seara, președintele Emmanuel Macron a vorbit despre o „dramă teribilă”. A mulțumit celor 500 de pompieri pentru curajul lor și deși era conștient că urmează încă ore dificile, a spus că „răul cel mare a fost evitat”: cele două turnuri și fațada nu s-au prăbușit.

„Notre-Dame de Paris este istoria noastră, este literatura noastră. Este epicentrul vieții noastre, kilometrul 0. Sunt atâtea cărți, atâtea picturi. E catedrala tuturor francezilor, chiar a celor care n-au ajuns aici niciodată. E istorie, suntem noi”, a spus președintele Franței. 

El a avut un mesaj de speranță transmis credincioșilor catolici, care trec prin această tristețe chiar în Săptămâna Mare: „Am știut să ridicăm această catedrală, acum mai bine de 800 de ani, și am știut, de-a lungul secolelor, să o facem și mai măreață și să-i aducem îmbunătățiri. Vom reclădi împreună această catedrală!”, a spus Emmanuel Macron, care a promis că va cere ajutorul celor mai talentați oameni. „Vom reconstrui Notre Dame, pentru că este ceea ce francezii așteaptă, pentru că istoria noastră merită, pentru că e destinul nostru adânc”, a spus președintele francez.

Ministru: Nu suntem siguri că mai putem salva Catedrala Notre-Dame

ACTUALIZARE 24:00 Potrivit unei imagini surprinse de o dronă a poliției, trei sferturi din catedrala Notre-Dame din Paris încă arde. Numai cele două turnuri nu au fost cuprinse de flăcări.

ACTUALIZARE 23.00 „Nu suntem siguri că mai putem salva Catedrala Notre-Dame”, a declarat ministrul adjunct de Interne. Anunțul acestuia vine la scurt timp după ce pompierii și-au exprimat îndoiala că vor putea opri incendiul.

Sunt imagini apocaliptice în inima Parisului. Mii de oameni au urmărit înmărmuriţi cum catedrala Notre Dame a fost cuprinsă de flăcări uriaşe. Tot acoperişul s-a prăbuşit, odată cu fleşa catedralei, în timp ce pompierii făceau eforturi disperate să ajungă lângă monument şi să mai salveze ce se putea salva. 13 milioane de oameni vizitau anual lăcaşul de cult, un simbol atât pentru Paris şi Franţa, cât şi pentru creştinătate. Totul, la începutul Săptămânii Patimilor pentru catolici.

Pentru moment, nu există informaţii despre eventuale victime, iar o primă ipoteză pentru cauza incendiului ar fi lucrările de restaurare aflate în curs.

În faţa dezastrului, preşedintele Emmanuel Macron a anulat un aşteptat discurs despre situaţia socială din Franţa şi a mers la faţa locului.

Şefi de stat din întreaga lume au transmis deja mesaje de solidaritate cu poporul francez. Donald Trump şi-a permis chiar să le sugereze francezilor să încerce o interveție aeriană pentru stingerea flăcărilor.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat mâhnit de această adevărată tragedie şi a transmis francezilor că este cu inima alături de ei.

ACTUALIZARE 22.55 Pompierii francezi au declarat că nu sunt siguri că incendiul poate fi stins, anunță BBC News. Un purtător de cuvânt al pompierilor a declarat că următoarea oră și jumătate este „crucială” pentru a vedea dacă flăcările pot fi oprite.

Un purtător de cuvânt al pompierilor parizieni a precizat, conform Reuters, citat de Agerpres, că următoarele 90 de minute sunt cruciale în lupta cu incendiul care a devastat, începând de luni dupa-amiaza, catedrala Notre-Dame din Paris, unul dintre cele mai puternice simboluri ale Franţei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Incendiul puternic izbucnit la Notre-Dame din Paris ameninţă să mistuie în întregime faimoasa catedrală, după ce acoperişul deja s-a prăbuşit. Un purtător de cuvânt al bisericii a spus că întreaga catedrală ardea după ce turnul s-a prăbuşit.

Citiți și:  Incendiu la Notre-Dame. De ce pompierii nu au intervenit cu un avion?

ACTUALIZARE 22.35 Procurorii francezi au deschis o investigaţie pentru a afla cauza incendiului de la catedrala Notre-Dame, informează Associated Press. De asemenea, UNESCO a informat luni că “este alături de Franţa pentru a salva şi restaura” catedrala, pe care a descris-o ca fiind “un monument de nepreţuit”

ACTUALIZARE 22.20 Incendiul violent de la Catedrala Notre-Dame din Paris i-a șocat și întristat pe francezi, care au văzut cum un simbol al istoriei lor se prăbușește chiar sub ochii lor, sub flăcările de nestăvilit care au cuprins edificiul. Oamenii au privit cu ochii în lacrimi cum una dintre turlele Catedralei Notre-Dame, dar și acoperișul se prăbușesc. Pe internet au început să apară imagini cu oamenii care s-au strâns în fața Notre Dame și cântă rugăciuni, cu lacrimi în ochi

ACTUALIZARE 22.15 Momentul în care acoperișul și una dintre turlele Notre Dame se prăbușesc

ACTUALIZARE 22.10 Andre Finot, purtătorul de cuvânt al Catedralei Notre Dame, a declarat, pentru presa franceză, că nu va mai rămâne nimic din edificiul cuprins de flăcări. „Totul arde, nu va mai rămâne nimic din structura ei”, a spus acesta, potrivit The Guardian.

ACTUALIZARE 22.05 "Starea de spirit în stradă este una dezolantă," a povestit pentru Digi24 Iulian Bisericaru, un român care este martor la dezastrul de la Notre-Dame. Găsiți aici întreaga declarație a românului

Acoperișul Catedralei Notre-Dame s-a prăbușit din cauza incendiului

ACTUALIZARE 22.00: Întregul acoperiş al Catedralei Notre-Dame din Paris s-a prăbuşit, ars de flăcările care au cuprins luni seara clădirea veche de secole, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Practic, întregul acoperiş a dispărut. Nu văd nici o speranţă pentru clădire", a spus Jacek Poltorak, martor ocular, care privea focul de la balconul de la etajul cinci al unei clădiri aflate în apropiere de faţada sudică a catedralei, unul dintre cele mai vizitate obiective din Franţa.

Pompierii se luptă să stingă incendiul. Un nor imens de fum s-a înălţat deasupra oraşului, iar cenuşa a căzut pe o suprafaţă mare. Parisienii au urmărit neputincioşi, mulţi dintre ei rămaşi fără cuvinte din cauza şocului.

ACTUALIZARE 21.15: Potrivit martorilor, tot acoperișul catedralei s-a prăbușit. Incendiul nu este încă sub control, pompierii nu reușesc să stăpânească flăcările care se întind cu repeziciune.

Emmanuel Macron, președintele Franței, și-a anulat discursul pe care trebuie să-l susțină luni seara despre protestele din Franța și este așteptat să sosească la locul incendiului. Acesta a postat pe pagina de Twitter un mesaj: "Mă gândesc la toți catolicii și la toți francezii. Asemeni tuturor compatrioților noștri, sunt foarte trist în această seară să văd arzând o parte din noi."

La rândul său, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a precizat că este “oribil“ să vadă incendiul de la Notre-Dame din Paris. “Oribil să văd incendiul de la Notre-Dame din Paris. Poate elicoptere ale pompierilor ar putea fi folosite pentru a stinge incendiul. Trebuie acţionat rapid”, a transmis Trump.

Primarul Anne Hidalgo a declarat că pompierii încearcă să controleze „un incendiu teribil” la Notre-Dame şi a făcut apel la locuitorii capitalei să evite zona catedralei.

Momentul în care o turlă a Catedralei Notre-Dame se prăbușește

ACTUALIZARE 20.55. O turlă de 96 de metri s-a prăbușit. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Catedrala a mai trecut printr-un incendiu, dar de o mai mică amploare, în 1944.

Cauza incendiului de la Catedrala Notre-Dame nu este cunoscută încă

Incendiul a izbucnit în jurul orei 18.50, ora locală, 19.50 ora României. Pompierii s-au mobilizat la câteva minute după izbucnirea incendiului, iar operațiunea de stingere este în curs. 

Catedrala a fost evacuată, iar oamenii din jur au fost sfătuiți să se îndepărteze de locul incendiului. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Imaginile de pe reţelele sociale arată cum iese fum deasupra clădirii vechi de 850 de ani.

Anul trecut Biserica Catolică din Franţa a făcut apel pentru a obţine fonduri pentru a salva catedrala, care intra într-o stare de degradare.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Deocamdată nu este cunoscută cauza incendiului. Televiziunea France 2 a precizat că poliţia pariziană consideră incendiul drept un accident.

Catedrala, care datează din secolul XII şi este unul dintre "personajele principale" ale romanului clasic "Cocoşatul de la Notre-Dame", scris de Victor Hugo, atrage anual milioane de turişti. 200 de ani s-a lucrat la risicarea catedralei.

Pompierii parizieni au declanşat o operaţiune de anvergură pentru salvarea monumentului istoric.

Catedrala Notre-Dame se află în curs de renovare, pe anumite părţi ale sale fiind ridicate schele. De asemenea, cele 16 statui din bronz de pe fleşa (acoperişul) catedralei au fost demontate încă de săptămâna trecută pentru a fi restaurate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri