Zelenski acuză Rusia de „teroare asumată”: „Unde veți lovi cu armele chimice? La maternitatea din Mariupol? La biserica din Harkov?”

Data actualizării: Data publicării:
Volodimir Zelenski inspectează trupe ucrainene.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că se teme că Rusia ar putea conduce un atac chimic în Ucraina, adică exact ce îi acuză rușii pe ucraineni că ar intenționa să facă. În discursul său de azi noapte, el a mai spus că în ultimele două zile forțele Kievului au reușit evacuarea a până la 100.000 de oameni din orașele asediate și, de asemenea, să livreze ajutoare celor rămași acolo. Însă Mariupol și Volnovaha, din apropiere, rămân complet blocate.

„Ne acuză tot pe noi! Că am dezvolta arme biologice, că pregătim un atac chimic. Acest lucru mă îngrijorează, pentru că ne-am convins în repetate rânduri: dacă vrei să știi planurile Rusiei, uită-te la ce îi acuză Rusia pe alții. Ei anunță, ei organizează, ei denunță. Și o vor face din nou și din nou dacă nu sunt opriți”, a spus Zekenski.

„Ce este cu aceste acuzații de pregătire a unor atacuri chimice? V-ați decis să "dechimizați" Ucraina? Veți folosi clorură de amoniu? Fosfor? Ce altceva ne-ați mai pregătit? Unde veți lovi cu armele chimice? La maternitatea din Mariupol? La biserica din Harkov?”, a continuat el.

Preşedintele ucrainean a acuzat din nou armata rusă că împiedică evacuarea civililor din oraşele încercuite Mariupol şi Volnovaha şi că a efectuat un atac asupra traseului planificat al unui coridor umanitar.

Trupele ruse nu au încetat focul. Cu toate acestea, am decis să trimit un convoi de vehicule spre Mariupol, cu mâncare, apă, medicamente. Dar ocupanţii au lansat un atac cu tancuri exact pe unde trebuia să treacă acest coridor. Aceasta este teroare asumată, teroare neruşinată, din partea unor terorişti cu experienţă. Întreaga lume trebuie să ştie asta, a spus Zelenski, potrivit Agerpres.

Președintele ucrainean a spus că aproximativ 100.000 de persoane au putut pleca în ultimele două zile din alte oraşe ucrainene pradă luptelor, dintre care 40.000 de oameni doar joi, pe coridoarele umanitare.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri