O echipă de cercetători din China a dezvoltat un nou tip de celule modificate genetic, capabile să inverseze semnele biologice ale îmbătrânirii. Efectele regenerative au fost observate la nivelul mai multor organe, inclusiv creier, piele, plămâni și sistem reproducător, informează News.ro.
O descoperire revoluționară în domeniul anti-îmbătrânirii vine din China, unde o echipă de cercetători a creat, prin editare genetică, un nou tip de celule denumite „senescence-resistant human mesenchymal progenitor cells” (SRCs).
Aceste celule rezistente la senescență generează exozomi care trimit semnale de „întinerire” altor celule din organism, stimulând regenerarea în mai multe sisteme biologice.
Potrivit studiului, SRC-urile pot inversa semnificativ procesele de îmbătrânire în organe precum creierul, pielea, plămânii, mușchii și splina. Analizele biologice au arătat o reducere clară a inflamației, restaurarea structurii celulare și scăderea markerilor de senescență.
Cele mai spectaculoase rezultate au fost observate în hipocamp, regiunea creierului asociată memoriei și învățării, unde neuronii au fost întineriți cu echivalentul a 6–7 ani biologici.
De asemenea, organele reproducătoare au prezentat semne clare de regenerare a funcției germinale, atât la bărbați, cât și la femei.
Per ansamblu, celulele SRC au produs un efect de întinerire multi-sistemic, depășind performanțele altor tipuri de celule testate anterior pentru combaterea declinului asociat înaintării în vârstă.
Editor : Ș.A.