Galerie Foto Patru tone de gunoaie scoase din Lacul Bicaz în trei zile

Data actualizării: Data publicării:
gunoaie lacul bicaz
Foto: Andrei Carabelea

Patru tone de gunoaie au fost scoase din Lacul Bicaz, în trei zile. 220 de voluntari din toată țara au răspuns apelului unor organizații de mediu. În ciuda eforturilor lor și a celor peste 1.000 de saci pe care i-au umplut, o mare parte a lacului continuă să fie acoperită cu deșeuri.

GUNOAIE BICAZ Sursa Facebook Andrei Carabelea (14)
GUNOAIE BICAZ Sursa Facebook Andrei Carabelea (14)

Cel mai mare lac artificial din România este vizitat, an de an, de mii de turiști. Din păcate, frumusețea peisajului nu-i oprește pe aceștia să arunce în apă toate ambalajele și resturile de care nu mai au nevoie.

Suntem din Botoşani. Ne-am mobilizat şi am vrut să tragem un semnal de alarmă pentru că nu numai aici, şi la noi, şi în alte medii, inclusiv în Deltă, unde am fost de curând, situaţia este aceeaşi. Foarte multe PET-uri, foarte multe materiale care nu-şi au locul în natură”, explică Andrei Carabelea, voluntar.

O parte din gunoaiele adunate în lac sunt aduse de apele râului Bistrița.

Este o bogăţie naturală pe care noi, cei din Neamţ, o avem şi pe care, din păcate, nu reuşim să o arătăm şi să o protejăm aşa cum merită”, spune Andrei Carabelea, președintele Asociației Sens Civic.

Precedenta mobilizare pentru curățarea lacului a avut loc în urmă cu trei ani. Acum, voluntarii s-au strâns din nou ca să adune gunoaiele aruncate de turiști.

Eforturile noastre nu au fost pentru toată zona Lacului Bicaz. Toată nevoia lacului este extraordinar de mare”, spune Andrei Coșuleanu, președintele ONG-ului Act for Tomorrow.

Voluntarii și-au propus să organizeze și evenimente în școli, ca să le poate spune copiilor cât de important este să respecte natura.

Reporter: Carmen Ciocan

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri