Simona Halep, în optimi la Indian Wells. O calificare cu emoții, după o partidă dificilă

Data actualizării: Data publicării:
Halep meci LIVE
FOTO: Guliver/Getty Images

Simona Halep a avut parte de un meci greu în turul al treilea la Indian Wells, dar a reușit să o elimine pe Caroline Dolehide (SUA, 19 ani, locul 165 WTA) cu scorul de 1-6, 7-6 (3), 6-2 și s-a calificat în optimile de finală ale competiției din California. În felul acesta și-a asigurat totodată menținerea pe locul 1 în ierarhia mondială și după încheierea turneului de la Indian Wells, indiferent de rezultatele pe care le va avea în următoarele partide.

BNP Paribas Open - Day 5
FOTO: Guliver/Getty Images

ACTUALIZARE. Jucătoarea americană de 19 ani Caroline Dolehide, locul 165 WTA, beneficiară a unui wild card, i-a pus mari probleme nr. 1 mondial. Setul al doilea, un moment-cheie în soarta partidei, a durat nu mai puțin de o oră și 36 de minute, în condițiile în care întregul meci a avut două ore și cinci minute.

Iar turneul californian nu se dezminte, în continuare - este unul al marilor surprize, cu eliminări neașteptate ale unor nume mari din tenisul feminin mondial. Este regula care s-a aplicat și în cazul adversarei pe care Simona Halep o va avea în optimi: o va întâlni pe Qiang Wang (China, 26 de ani, locul 55 WTA), care luni dimineață a reușit să o elimine pe Kristina Mladenovic (Franța, 24 de ani, locul 15 WTA), cu scorul 6-1, 6-2.

Citiți și: Indian Wells se transformă într-un coșmar pentru nume importante ale tenisului mondial

DECLARAȚIA SIMONEI HALEP

Simona Halep crede că mişcarea în teren şi faptul că a fost mai puternică pe picioare au reprezentat cheile succesului său din dificila partidă jucată împotriva americancei de numai 19 ani Caroline Dolehide.

Mult respect pentru ea, este o jucătoare extraordinară şi top-spin-ul ei este foarte greu de returnat. Am avut probleme în setul secund, dar am vrut să rămân acolo, să lupt până la sfârşit. După ce am câştigat setul al doilea, m-am gândit că am o mare şansă să câştig meciul. Am simţit-o căzută puţin după ce a pierdut setul al doilea şi mi-am spus că trebuie să fiu mai agresivă, să o ţin în spate, pentru că dacă atacă mingea, e greu să returnez. Cred că m-am mişcat bine, am fost un pic mai puternică în picioare în final şi poate de aceea am câştigat. Este ca un paradis aici. Este extraordinar să câştig meciuri pe acest frumos teren. De fiecare dată când mă întorc aici mă simt foarte bine şi vreau să dau tot ce am mai bun de fiecare dată pentru că voi mă susţineţi mereu şi este foarte frumos să joc la Indian Wells”, a declarat Simona Halep, la interviul de pe teren.  

Cum a decurs meciul

În primul set Halep a fost surclasată de o sportivă corpolentă, dar cu o iuţeală în deplasare şi cu lovituri impresionante, comentează News.ro. Dolehide a jucat cu o dezinvoltură caracteristică unei jucătoare de top, cu serviciu puternic şi precis, cu mingi lungi, bine puse pe linie sau în apropierea ei, cu unghiuri deschise, cu agresivitate, cu veniri la fileu inspirate. A fost practic pe tot terenul, a reuşit retururi şi lovituri surprinzătoare, făcând din liderul WTA o jucătoare de pluton. Împinsă tot timpul în spatele terenului, obligată să lovească din mişcare, românca a părut sufocată de jocul exuberant al adversarei. În plus, serviciul slab şi numeroasele greşeli au contribuit şi ele la succesul rapid şi clar al americancei, din primul set.

BNP Paribas Open - Day 7
Foto: Guliver/Getty Images

Simona Halep a echilibrat jocul în setul al doilea, pe care putea să-l câştige mai repede decât în tie-break. Însă pentru acest lucru a trebuit să muncească şi să alerge din greu, să lupte pentru fiecare minge, să nu cedeze psihic, pentru că Dolehide, deşi mai risipitoare decât în primul set, nu a slăbit foarte mult ritmul. Însă consistenţa serviciului americancei a scăzut, la fel rapiditatea cu care s-a deplasat pe teren, iar aceste au fost prompt speculate de Halep.

După ce a fost egalată la seturi, curajoasa jucătoare americană s-a prăbuşit din toate punctele de vedere, atât fizic, cât şi al calităţii şi forţei loviturilor, astfel că Simona Halep nu a ratat momentul să încheie repede setul şi meciul.

Setul I a început cu cinci mingi de break ratate de Simona Halep. Dolehide a pus cu greu primul ghem de tabelă, dar apoi s-a dezlănţuit asupra rivalei. Halep a existat în acest set numai prin ghemul al patrulea, în care a salvat două mingi de break, de 0-4. A fost 6-1, în 32 de minute, pentru americancă.

Setul secund a fost extrem de disputat. Halep a ţinut de această dată pasul cu adversara, iar la 3-2 a reuşit primul ei break în acest meci, după ce în pauza anterioară i-a solicitat sfatul antrenorului Darren Cahill. Australianul i-a cerut mai multă agresivitatea cu lovitura de rever şi o mai bună poziţionare în teren, iar Halep s-a desprins mai întâi la 4-2, apoi, după rebreak-ul rivalei, la 5-3. La acest scor a servit pentru set, dar nu a putut să-l închidă. Mai mult, Dolehide a egalat la 5, iar setul a mers în tie-break, în care Halep a servit foarte bine şi şi-a pierdut doar o dată serviciul, reuşind să închidă cu 7-6 (3), după o oră şi 36 de minute.

BNP Paribas Open - Day 7
Foto: Guliver/Getty Images

Dolehide nu a mai reuşit nimic în decisiv, iar Halep a defilat, după ce a cedat doar un ghem, la 3-0, pe propriul serviciu, şi altul la 5-1, terminând o partidă dificilă după 6-2, în două ore şi cinci minute.

LIVE TEXT și secvențe VIDEO din timpul partidei puteți urmări aici.

În faza următoare, Simona Halep va evolua pentru prima dată cu chinezoaica Qiang Wang, locul 55 WTA, care a produs surpriza, eliminând-o pe jucătoarea franceză Kristina Mladenovic, locul 15 WTA şi cap de serie numărul 14, cu 6-1, 6-2, în 70 de minute.

Calificarea în optimile de finală este recompensată la Indian Wells cu un premiu 88.135 de dolari şi cu 120 de puncte WTA.

Simona Halep a câştigat ediţia din 2015 a turneului de la Indian Wells, iar anul trecut a fost eliminată în turul al treilea, de jucătoarea franceză Kristina Mladenovic, cu scorul de 6-3, 6-3.


În cazul unei victorii cu americanca de 19 ani, care a produs una dintre surprizele de până acum de la Indian Wells, prin eliminarea Dominikăi Cibulkova,  Simona Halep va fi sigură că va ocupa locul 1 în ierarhia WTA şi după turneul din California, scrie digisport.ro.

Pentru a-şi recăpăta prima poziţie în clasamentul WTA, principala competitoare a Simonei, daneza Caroline Wozniacki, este obligată să câştige turneul, la care s-a mai impus o singură dată până acum, în 2011. Dar nici victoria la Indian Wells nu îi asigură campioanei de la Australian Open locul 1, dacă Simona trece şi de turul 3 în California. Cu alte cuvinte, în acest moment, între Simona Halep şi păstrarea statutului de lider mondial mai stă doar o altă Caroline. Adversara din această noapte.

Wozniacki are meci luni, împotriva sportivei din Belarus Aliaksandra Sasnovich, locul 49 WTA. Aceasta din urmă a eliminat-o în turul doi pe croata Mirjana Lucic-Baroni.

„Vreau să îmi fac jocul și să încerc să fiu relaxată pe teren pentru că vreau să mă bucur de momentul pe care îl trasversez la Indian Wells. Vreau să fiu agresivă, la fel cum am fost în meciul cu Kristyna Pliskova, dar și cum am jucat la Melbourne”, a declarat  Simona Halep, citată de WTA.

Turneul de la Indian Wells (7-18 martie) este transmis ÎN DIRECT la Digi Sport.

Partida Simonei Halep este a patra de pe arena principală. Ploaia a dat peste cap însă programul la Indian Wells. Afectată este şi Simona Halep, care ar fi trebuit să joace meciul din turul 3 împotriva Carolinei Dolehide duminică seara, de la ora 23:00.

Cine e Dolehide

BNP Paribas Open - Day 3
Foto: Guliver/Getty Images

În vârstă de 19 ani, Caroline Dolehide e o apariţie total neaşteptată în turul trei la Indian Wells. Născută în Illinois, sportiva din SUA se află la cea mai bună performanţă a carierei, scrie digisport.ro.

Ea a ajuns pe tabloul principal după ce a primit un wild card de la organizatori şi s-a achitat cu brio de şansa primită, eliminând-o pe Dominika Cibulkova. Extrem de robustă, Caroline loveşte puternic. Este jucătoare de mână dreaptă, lovind reverul cu două mâini.

În întreaga sa carieră a câştigat 66.000 de dolari, jucând 5 finale ITF (3 câştigate, toate în SUA, două pierdute).

Spre deosebire de majoritatea celorlalte sportive de peste Ocean, Dolehide se descurcă excelent şi pe zgură, unii specialişti considerând chiar că suprafaţa roşie i se potriveşte mai bine decât hardul. A fost finalistă la juniori de două ori la Roland Garros, în proba de dublu (2015 şi 2016, de fiecare dată pierzând ultimul act).

Românca de 26 de ani a recunoscut că nu știe nimic despre stilul de joc al adversarei și a spus că se va documenta pe internet.

Nu am jucat niciodată cu ea, deci nu știu cum va veni mingea, însă urmează să o caut puțin pe internet. Vreau să văd cum joacă, voi vorbi și cu antrenorul meu. Oricum, stilul ei nu schimbă cu nimic situația, pentru că eu vreau să mă concentrez pe jocul meu și să îmi văd de planul stabilit încă de la începutul anului”, a spus Simona, citată de digisport.ro.

„Vreau să îmi fac jocul și să încerc să fiu relaxată pe teren pentru că vreau să mă bucur de momentul pe care îl trasversez la Indian Wells. Vreau să fiu agresivă, la fel cum am fost în meciul cu Kristyna Pliskova, dar și cum am jucat la Melbourne”, a mai declarat Simona Halep, potrivit WTA.

Cum se simte Simona

Mulţi aveau emoţii în legătură cu starea fizică a Simonei. În ultima perioadă, sportiva noastră a suferit mult, după ce la Australian Open a forţat: accidentată din turul întâi, ea a ajuns până în finala competiţiei. Apoi, din cauza refacerii incomplete, a fost nevoită să abandoneze la Doha, unde ajunsese până în semifinale.

Cea mai bună jucătoare a lumii a făcut un anunț important după meciul de vineri cu Kristyna Pliskova: nu mai simte nicio durere. „Azi nu am avut nicio problemă, nicio durere. Cred că accidentarea a trecut și totul s-a rezolvat. Nu am jucat mult timp, dar acum mă simt bine. Mă simt pregătită!”, a declarat Simona Halep. „Tot timpul am încredere în returul meu, dar trebuie să fiu mai concentrată la serviciu. Lucrez la asta”, a mai spus Halep, citată de site-ul WTA.

Înaintea meciului de duminică în care va juca Simona, de la ora 21:00, se vor desfăşura pe aceeași arenă meciul dintre Petra Kvitova (Cehia) și Amanda Anisimova (SUA), iar la masculin Taro Daniel (Japonia) îl întâlnește pe Novak Djokovici (Sebia) şi Roger Federer (Elveţia) pe Federico Delbonis (Argentina) - această din urmă partidă fiind întreruptă din cauza ploii, la scorul de 6-3, 2-2.

Tot luni va evolua şi Monica Niculescu la dublu. Ea şi coechipiera ei Andrea Hlavackova, favoritele numărul 5, vor da piept, în ultima partidă de pe terenul 5, cu cuplul Shuko Aoyama/Zhaoxuan Yang (Japonia/China), în turul al treilea al probei de dublu feminin. UPDATE.  Monica Niculescu şi coechipiera ei Andrea Hlavackova, favoritele numărul 5, au învins, luni, cu scorul de 6-2, 7-5, cuplul Shuko Aoyama/Zhaoxuan Yang (Japonia/China), calificându-se în sferturile de finală ale turneului de la Indian Wells. În faza următoare, învingătoarele vor evolua cu perechea Timea Babos/Kristina Mladenovic (Ungaria/Franţa), cap de serie numărul 4. Calificarea în sferturi la dublu este recompensată cu 54.760 de dolari şi cu 215 puncte WTA.

La dublu masculin, echipa Horia Tecău/Jean-Julien Rojer, cap de serie numărul 6, joacă la turneul de 1.000 de puncte în meciul din turul I cu perechea Ryan Harrison/Max Mirnîi (SUA/Belarus), programat duminică, de la ora 21:00. UPDATEPerechea Horia Tecău/Jean-Julien Rojer (România/Olanda) s-a calificat în turul doi al probei de dublu din cadrul turneului de 1.000 de puncte de la Indian Wells. Tecău şi Rojer au trecut în runda inaugurală de perechea Ryan Harrison/Max Mirnîi (SUA/Belarus), scor 7-6 (5), 6-4, după o oră şi 30 de minute de joc. În optimi, Tecău şi Rojer vor întâlni cuplul spaniol Marc şi Feliciano Lopez. Premiul pentru calificarea în optimi este de 90 de puncte ATP şi 28.880 de dolari.

Citiți și: 

Continuă seria eliminărilor neașteptate la Indian Wells

Simona Halep s-a calificat în turul al treilea la Indian Wells. Surprize în partea de tablou în care joacă

Sorana Cîrstea, eliminată de la Indian Wells. Surorile Williams se întâlnesc în turul al treilea

Turneul surprizelor. Încă o eliminare uriașă de la Indian Wells

Irina Begu a fost eliminată de la Indian Wells

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri