Remus Truică, Dan Andronic și un fost consilier al lui C.P. Tăriceanu au fost reținuți

Data publicării:
remus truica -digi

Dan Andronic FOTO: Evenimentul Zilei

ACTUALIZARE JOI, 10 decembrie, ora 6.00. Au fost reținuți și jurnalistul Dan Andronic, directorul cotidianului Evenimentul Zilei, și Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu.

ACTUALIZARE joi, 10 decembrie, ora 0.30 Omul de afaceri Remus Truică a fost reținut, miercuri, de procurorii DNA Brașov în dosarul privind retrocedările ilegale cu prejudiciu estimat la 136 de milioane de euro, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Actualizare 16.00: Omul de afaceri Remus Truică a fost ridicat de acasă şi dus cu mandat la audieri la DNA Braşov, într-un dosar care anchetează retrocedări ilegale. La fel şi directorul cotidianului Evenimentul Zilei, Dan Andronic. Şi Prinţul Paul ar fi trebuit să ajungă în biroul procurorilor tot astăzi, dar i s-a făcut rău pe drum şi este internat acum la spital în Ploieşti.

Prinţesa Lia: „El a colepsat (leşinat, n.r.) şi a fost inconştient câteva minute. Eu ştiu această metodă, CPR (de resuscitare, n.r.) şi i-am făcut masaj, am aplicat această tehnică. El a menţionat că are braţele rigide şi reci şi a fost o mare, mare problemă aici şi aici. Nu a fost atac de cord, dar Prinţul a fost supărat şi a fost foarte mare tensiune”. 

Actualizare 12.00: Prințului Paul i s-a făcut rău în timp ce mergea la audieri și a fost dus la spitalul din Ploiești. 


Remus Truică urmează să ajungă la sediul DNA Brașov.

Procurorii anticorupție caută documente privind unele retrocedări care ar fi fost făcute în condiții nelegale. Beneficiarul acestor retrocedări ar fi fost Remus Truică.

În urmă cu două săptămâni, Curtea de Apel București a dispus, la solicitarea procurorilor DNA, reluarea cercetărilor într-un dosar deschis în 2009. Acest dosar se referă la felul în care prințul Paul a obținut retrocedarea unei suprafețe importante din pădurea Snagov. O suprafață de aproximativ 50 de hectare de pădure, pe care apoi a vândut-o către mai multe persoane, printre care și Remus Truică.   

Percheziții au loc și la sediile mai multor societăți comerciale și la o firmă de avocatură din Bucrești care ar fi acordat consultanță juridică în cazul retrocedărilor de teren către Prințul Paul.  

Pădurea Snagov, de la Prinţul Paul la DNA

Ancheta deschisă încă din 2010 se sprijină pe un raport de audit al Curţii de Conturi, care a prezentat situaţia tuturor retrocedărilor din 1990 până în 2012. Inspectorii susţin că Paul de România ar fi primit ilegal 46,78 hectare din pădurea „Fundul Sacului”, de pe malul lacului Snagov.

Pădurea Snagov a fost tot timpul proprietatea publică a statului român şi nu putea fi vândută, susţineau inspectorii în raport. Chiar Casa Regală, într-o scrisoare semnată de Regele Mihai, solicita instanţei să respingă retrocedarea.

În februarie 2002, Paul al României, în calitate de succesor al lui Carol al II-lea, a solicitat Regiei Naţionale a Pădurilor restituirea a 47 de hectare din pădurea Snagov. În acel moment, legea prevedea că poate primi maximum 10 hectare, dar în 2006 legea s-a modificat, fiind eliminată limitarea.

În acelaşi an, Comisia Judeţeană Ilfov a validat, cu nouă voturi pentru şi unul împotrivă, cererea prinţului Paul de restituire a pădurii. Votul împotrivă a fost al reprezentantului Direcţiei Silvice Bucureşti, care a contestat punerea în posesie. Nu a contat. Prinţul Paul a fost pus în posesie printr-o sentinţă definitivă.

Domeniul de la Snagov, cea mai râvnită zonă imobiliară din jurul Capitalei, a fost vândut.

Cele 47 de hectare valorează 14 milioane de euro. Terenul e valoros din două motive: e situat pe malul lacului Snagov, iar prinţul nu are niciun vecin.

O parte din teren a ajuns la Remus Truică, fostul şef al cancelariei premierului Adrian Năstase, care şi-a ridicat un palat impresionant.

Nu este singurul caz în care o retrocedare la capătul căreia apare numele prinţului Paul ajunge în atenţia procurorilor. În octombrie anul trecut, DNA a început urmărirea penală pentru cea mai mare restituire ilegală de pădure din România ultimilor 25 de ani. Paguba - 300 de milioane de euro. 43.000 de hectare de pădure, de două ori suprafaţa Capitalei, ar fi ajuns ilegal la urmaşii familiei Ghica, cu ajutorul actelor falsificate şi cu complicitatea justiţiei. Încrengătura ajunge până în Parlament: sunt vizaţi vicepreşedintele Senatului, Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam şi senatorul Ilie Sârbu. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
De ce aparatele drug test dau erori și ce trebuie să faci. Polițistul Valer Kovacs explică
Pro FM
Sting și eleganta lui soție, de mână la Cannes 2024. Se iubesc de peste trei decenii, au 4 copii și nu au...
Film Now
Ana de Armas, zâmbet dulce pe plajă. Actrița și-a etalat silueta într-o bustieră și fustă mini, în imagini de...
Adevarul
China trimite Rusiei „ajutor letal" pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada"
Newsweek
De unde vine expresia „a-și da arama pe față"? Legătura cu monedele. Domnitorul „campion" la falsuri
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Un bărbat refuză să spună în public numele câinelui, după ce iubita sa l-a botezat: „Se simte jenat”
Film Now
Cum arată azi, la 74 de ani, Kramer din "Seinfeld". Ce spune despre scandalul care i-a încheiat cariera în...
UTV
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a casatorit. Vezi primele imagini de la nunta