Dacian Cioloș deschide lista de candidați REPER pentru Parlamentul European

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI -ALEGERI 2024 - REPER - LANSARE CANDIDATI - EUROPARLAM
Partidul REPER și-a anunțat luni lista candidaților la alegerile europarlamentare din 9 iunie. Foto: Inquam Photos / George Călin

Partidul REPER și-a anunțat luni lista candidaților la alegerile europarlamentare din 9 iunie, prezentând o echipă din care fac parte actuali europarlamentari precum Dacian Cioloș, Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru, actualii deputați Andrei Lupu și Oana Cambera și Simina Tulbure dar și cercetătorul fizician Cristian Presură ori profesorul universitar clujean Ciprian Mihali. Fostul premier deschide această listă.

Dacian Cioloș, europarlamentar REPER: „Colegii m-au ales să deschid lista Partidului REPER la aceste alegeri. Suntem un partid care participă prima dată în alegeri dar suntem oameni cu experiență mare care am arătat că România poate fi influentă în Uniunea Europeană cu politicieni frermi, integri și muncitori. Avem ambiția de a răsturna toate calculele electorale pe care și le fac ceilalți. Credem că orice partid oricât de comasat, orice cartel politic, cum e cel dintre PSD si PNL, orice partid extremist ca AUR, poate fi trântit la vot de cetățeni. Poate nu suntem azi cotați cu mari șanse, dar suntem hotărâți să muncim oricât este nevoie pentru a convinge cetățenii că avem cea mai bună echipă care reprezintă România în UE. Cel mai bun sondaj este rezultatul votului”.

Ramona Strugariu, copreședintă REPER: „Venim în fața românilor cu cea mai bună echipă europeană a României, un fapt deja demonstrat în acest mandat. Am livrat peste promisiunile din campania electorală, este un lucru fără precedent în istoria politică a României.

Mai mult, Reper are o listă care respectă paritatea de gen şi cotele de tineri, exact aşa cum ne-am angajat. Facem ceea ce spunem că suntem: un partid liberal, pentru care viitorul tinerilor contează, pentru care valorile democratice şi europene nu sunt doar declarative. Suntem primul partid din România pe ale cărui liste se regăsesc în mod egal femei și bărbați, oameni foarte competenți, și care are trei candidați de sub 35 de ani în primele 10 poziții. Tot în top 10 avem un cercetător de renume, fizicianul Cristian Presură, şi un intelectual şi diplomat român de excepție, profesorul Ciprian Mihali.

România este într-un derapaj antidemocratic fără precedent. Ce face Partidul Comasat Român acum ne poziționează în Europa umăr la umăr cu prietenii lui Putin, precum Orban în Ungaria, nu pe harta celor puternici, aşa cum a făcut delegația Partidului REPER în Parlamentul European. Mai mult decât oricând, trebuie să luptăm pentru a ne apăra această democrație, şi în România, şi în Europa. Justiția, statul de drept, lupta anticorupție, garantarea drepturilor şi libertăților, mecanisme ferme de sancționare a derapajelor, fie că vorbim de fraude cu banii oamenilor sau de imixtiuni putiniste în procesele democratice, acestea sunt şi rămân priorități ferme de mandat. Vrem o decadă cu o Europă şi o Românie ferme, solidare, echipate pentru a învinge imperialismul”.

Dragoș Pîslaru, copreședinte REPER: „Cei mai mulți din partidele concurente încearcă doar să vă păcălească. Au descoperit populismul, promovează minciuna, lenea și impostura.  Noi vă propunem o echipă de profesioniști care știu ce fac și nu le e este frică de muncă. Intrăm în aceste alegeri cu onestitate și curaj și avem credința că vom depăși orice prag, chiar și cu piedicile pe care ni le pune Ciolacu zi de zi: comasări, deposedarea de delegați în secții și multe altele. Echipa REPER propune profesioniști pentru România și nu habarniști. Împreună cu Dacian Cioloș și Ramona Strugariu am demonstrat în mandatele noastre de europarlamentari că am făcut România respectată la nivel european, am reușit să fim vârfuri de lance în cele mai importante negocieri ale Uniunii Europene și să demonstrăm că suntem cea mai bună echipă care a reprezentat România de la aderarea în UE”.

„Fermi. Integri. Muncitori

Un vot pentru Partidul REPER înseamnă o Românie puternică în Uniunea Europeană. De cinci ani, promovăm România cu demnitate și profesionalism în Parlamentul European. Delegația REPER este una dintre cele mai puternice delegații naționale în acest mandat, cu poziții importante ale europarlamentarilor în domenii precum agricultură și securitate alimentară, economie și fonduri europene, digitalizare și inteligență artificială, drepturi civile, lupta împotriva corupției, libertatea presei, piața muncii, drepturile copiilor, drepturi sociale, integrarea Republicii Moldova în UE și reforma Uniunii Europene.

Principalele puncte ale programului politic pentru alegerile din 9 iunie sunt:

Un viitor bun pentru copiii și tinerii din România

Din Parlamentul European am pus problemele copiilor și tinerilor pe primul loc. Am pregătit cadrul pentru înființarea unei autorități europene pentru a scoate copiii din sărăcie și ne vom asigura că devine realitate. Vom continua să lucrăm cu tinerii și organizațiile de tineret pentru a beneficia de resursele europene care să asigure noii generații un viitor mai bun.

Aducem România uitată în Europa

Mai mult de o treime din populația României este uitată, singură și izolată. Această Românie trăiește în condiții de sărăcie și excluziune socială și pentru ea nu există niciun plan. În loc să propună soluţii, partidele tradiționale și cele extremiste se folosesc de frica și frustrarea oamenilor. Europarlamentarii REPER vor continua să susțină la nivel european un plan de măsuri de combatere a sărăciei și să sprijine prin fonduri europene și atragere de investiții românii cei mai vulnerabili din regiunile subdezvoltate ale României, satele depopulate și comunitățile abandonate ale țării.

Lupta anticorupție, democrație și integritate: valorile europene nu sunt de vânzare!

REPER conduce lupta anticorupție în Parlamentul European. Nu vrem amnistie și grațiere pentru fapte de corupție, oprim finanțarea ilicită a partidelor politice, înființăm autorități anticorupție în fiecare stat membru, promovăm o cultură a integrității și a combaterii active a conflictului de interese, reglementăm lobby-ul, compensăm victimele corupției. Asta spune legea europeană pe care am negociat-o în Parlamentul European, iar această muncă trebuie finalizată în mandatul următor. În România, îndeplinirea acestor obiective trebuie să includă lucruri de bun simț pentru care REPER luptă în continuare: desecretizarea cheltuielilor publice, inclusiv ale actualului și viitorului președinte și ale tuturor celorlalți demnitari, pe model european, reglementarea lobby-ului, pedepse pe măsură pentru faptele de corupție, recuperarea prejudiciilor, pentru că banii sunt ai oamenilor. Ne dorim un stat transparent în care toți, indiferent de funcția pe care o dețin, se supun acelorași legi. Acesta este un stat puternic.

Acțiune pentru fermieri: reformă și soluții

Protestele fermierilor sunt îndreptățite. Nici Comisia Europeană, nici guvernele naționale nu au fost coerente în tratarea crizelor succesive cu care au fost confruntați fermierii - de la pandemie, la efectele războiului și criza cerealelor din Ucraina.

Partidul REPER susține reformarea politicii agricole comune și a politicilor conexe (alimentație, mediu, comerț internațional) şi reașezarea sprijinului oferit fermierilor pe baze noi, echitabile, inclusive, care țină cont de diversitatea, de decalajul de dezvoltare și de problemele structurale ale agriculturii românești.

O Românie puternică în UE. Schengen deplin și trecem la moneda Euro

O Românie puternică în UE are drepturi depline în Schengen și aparține zonei Euro. România trebuie să își asume cu curaj rolul și responsabilitățile ce-i revin, ca al șaselea cel mai mare stat al Uniunii Europene.

România trebuie să se poziționeze în fruntea statelor care își doresc revizuirea Tratatelor UE. Într-o Uniune cu 27 de state nu mai putem lua decizii în unanimitate. Dreptul de veto permite unor politicieni populiști să șantajeze întreaga Uniune.

Economie verde, digitală și valoare adăugată creată în România și Europa

Economia europeană și cea românească trec prin transformări și provocări fără precedent. Pandemia, războiul de agresiune a Rusiei în Ucraina, nevoia de a trece către un mod sustenabil de a produce și consuma, evoluția demografică, toate acestea pun presiune pe finanțele publice și activitatea economică.

Pentru perioada următoare trebuie să ne asigurăm că economia funcționează pentru toată lumea. Avem nevoie să fructificăm avantajele Pieței Unice Europene, în care antreprenorii mici și mijlocii sunt sprijiniți, fără hârtii inutile, fără hărțuire și harababură fiscală, cu respect și în mod predictibil.

Moldova și România, unite în Europa până în 2030

Republica Moldova a dovedit că merită să fie în Uniunea Europeană. Din Parlamentul European, REPER va continua să lupte pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană până cel mai târziu în 2030 și ne vom continua sprijinul pentru Moldova din delegația UE - Moldova, și din toate comisiile parlamentare în care suntem prezenți. Eurodeputații noștri sunt în contact permanent cu autoritățile de la Chișinău și vizitează constant Republica Moldova pentru a sprijini autoritățile moldovene.

Susținem crearea unei armate europene

Războiul cu Rusia nu este doar al Ucrainei, ci și al Europei. Este un război cu  imperialismul şi dictatura care se poartă aproape de granițele României. Amenințarea ca el să se extindă dincolo de granițele Ucrainei este reală. Europa trebuie să fie pregătită pentru orice decizie va fi luată la Washington, inclusiv pentru o eventuală retragere a Statelor Unite ale Americii din NATO. Armata europeană este instrumentul prin care, printr-o coordonare strânsă şi structurată a armatelor naţionale, Uniunea Europeană va asigura siguranța cetățenilor ei, indiferent de ce se întâmplă peste Ocean. Vom susține mai multe măsuri care vor întări capacitatea noastră colectivă europeană de a ne apăra, în completarea sprijinului și angajamentelor pe care le avem datorită statutului de membru NATO. Astfel, sprijinim crearea unui post de comisar european pentru Apărare și Securitate, realizarea de achiziții militare comune la nivel european și continuarea sprijinului economic și financiar pentru Ucraina, care astăzi apără democrația europeană pentru noi toți.

Pentru o Uniune Europeană a educaţiei și a sănătăţii

În domeniile în care noi, dar și alte state membre, avem nevoia cea mai mare de ajutor, Uniunea Europeană nu are astăzi, din păcate, competențe. De la speranța de viață la decese din cauze previzibile sau boli cronice, România se află pe locuri rușinoase în ierarhiile europene. În educație, situația este similară, România având cele mai mari rate de abandon școlar, dar și printre cele mai slabe rezultate la testele PISA, mai ales în regiunile uitate. De aceea, europarlamentarii REPER doresc crearea unei Uniuni europene a educației și a sănătății - România poate profita din plin de aceste noi instrumente pentru a-și reduce și mai mult decalajele și oferi, în sfârșit, servicii publice de calitate.

În educație, credem că programe precum Erasmus, prin care sute de mii de studenți Români au beneficiat de schimburi de experiențe extrem de valoroase, ar trebui extinse și să beneficieze de finanțare suplimentară pentru a oferi o șansă tuturor celor care o doresc. Mai mult, susținem crearea unor noi instrumente financiare, dar și de pregătire a profesorilor, pentru a elimina disparitățile educaționale regionale și a descuraja abandonul școlar. Printre măsurile pe care le dorim extinse sau inițiate, atât în România, cât și în Moldova, cu finanțare europeană, se numără programul „Fructe și legume în școli”, dar și un program de masă caldă în școli, în special în mediul rural.

Cultură și identitate: protejarea patrimoniului național la nivel european

România frumoasă și demnă face parte din patrimoniul comun, european. Roșia Montană este astăzi în patrimoniul UNESCO pentru că am avut curaj. Curajul de a apăra ce ne aparține și de a îmbogăți patrimoniul universal cu ce avem mai valoros și mai bun, în ciuda amenințărilor și acuzațiilor. Acum, că statutul juridic al sitului Roșia Montană s-a lămurit în favoarea României, vom coagula, din Parlamentul European, organizațiile civice, liderii comunității și oamenii de afaceri interesați de potențialul turistic al zonei și vom lucra la restaurarea și revitalizarea zonei cu fonduri europene - tocmai planul pe care ar fi trebuit să-l coordoneze guvernul. Patrimoniul cultural, valorile naționale, diversitatea lor, tradițiile, importanța lor pentru comunităţile locale trebuie recunoscute și protejate la nivel european. Vom propune și susţine crearea unei autorități europene a patrimoniului cultural, care să promoveze și să sprijine, inclusiv financiar, prin programe dedicate de dezvoltare integrată, zonele înregistrate în patrimoniul UNESCO care se confruntă cu dificultăți sociale și economice”, arată un comunicat de presă al partidului.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri