Prima reacție a lui Iohannis după ruperea alianței PSD-PNL la București: „E cert că nu e un mare succes al Coaliţiei”

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis
Șeful statului a mai adăugat că „a încurajat crearea Coaliției, pentru că a fost nevoie de un guvern stabil”. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, marţi, în Coreea de Sud, despre decizia Coaliţiei de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu candidaţi separaţi la Primăria Capitalei că în mod cert nu este un mare succes al Coaliţiei, dar important este ca această soluţie de candidaţi separaţi pe Bucureşti să nu ducă la nişte lupte electorale în interiorul Coaliţiei care s-ar reflecta negativ asupra activităţii Guvernului.

„Cert nu e un mare succes al Coaliției, dar în rest prefer să nu comentez deciziile Coaliției în materie de ales candidați și de felul în care se vor poziționa. Discuțiile în Coalitie s-au purtat ieri și azi-noapte, deci nu am fost acolo, ca să fiu în contact nemijlocit. Am aflat rezultatele, important este ca această soluție de candidați separați pe București să nu ducă la niște lupte electorale în interiorul Coaliției, care s-ar reflecta negativ asupra activității Guvernului și cred că există capacitatea între partide să separe alegerile locale de activitatea guvernamentală”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai adăugat că „a încurajat crearea Coaliției, pentru că a fost nevoie de un guvern stabil, cu o majoritate serioasă în Parlament pentru a trece România cu bine prin toate crizele succesive pe care le-am avut”.

„Toată lumea cred că își amintește că crearea acestei coaliții a fost încurajată de mine, pentru că am avut nevoie de un guvern stabil, cu o majoritate serioasă în Parlament pentru a trece România cu bine prin toate crizele succesive pe care le-am avut, lucru care s-a întâmplat. Obiectivul a fost stabilitatea și trecerea cu bine prin crize și a fost atins, dar cred că mai are potențial această coaliție în viitor. Acum, în toiul campaniilor electorale, va fi un pic mai complicat de a menține buna înțelegere la cotă maximă”, a mai spus el.

Iohannis a mai spus că nu vrea să speculeze despre șansele unui anume candidat.

„Nu vreau să speculez despre șansele unui candidat sau ale altui candidat, însă nu m-am implicat nici înainte, nici acum în negocierile din Coaliție pe candidați și pe felul în care se poziționează, dar la sfârșitul negocierilor am fost informat”, a conchis președintele.

Coaliţia a decis luni seara să meargă cu candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea - PSD şi Sebastian Burduja - PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice. Coaliţia a discutat situaţia candidatului la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, iar după lungi discuţii a ajuns la soluţia candidaturilor separate.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri