Veneția nu va instala turnicheți. Cum vrea primăria să controleze turismul din oraș

Alexandru Gologan Data publicării:
venetia
sursa: shutterstock.com/

Turiștii care vor vizita Veneția din 25 aprilie sunt obligați să plătească o taxă de cinci euro. Primăria orașului a dat asigurări că nu se vor forma cozi pentru a intra în centrul istoric al orașului, astfel că instalarea unor turnicheți pentru verificarea biletelor iese din discuție. În schimb, vizitatorii sunt încurajați încă de la intrarea în oraș să cumpere bilet, altfel amenzile sunt foarte mari.

Noua strategie de reducere a numărului de turiști care aleg să vadă Veneția, oraș aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO, impune din 25 aprilie o taxă de cinci euro pentru vizitele de o zi.

Deși noua politică a fost anunțată încă din septembrie, autoritățile locale nu au explicat modul de implementare. Din această cauză, au apărut speculații legate de faptul că ar putea fi montați turnicheți pentru verificarea biletelor la intrarea în oraș. Primarul Luigi Brugnaro a ținut să dezmintă zvonurile.

„Acesta este un experiment și este prima dată când se face așa ceva în lume. Nu vom instala turnicheți, nu vrem cozi interminabile. În schimb, pentru verificare vom avea controlori. Turiștii pot achiziționa fizic sau online biletele și trebuie să prezinte un cod QR pentru a confirma plata taxei”, a declarat Brugnaro.

„Taxa de acces la Veneția” vizează doar turiștii care intră zilnic în orașul vechi între orele 08:30 și 16:00, relatează France 24. Categoriile exceptate de la plata biletului sunt rezidenții, turiștii cazați în hoteluri, minorii sub 14 ani și persoanele cu dizabilități

Controlorii vor fi poziționați la intrările principale ale orașului, în special în gara Santa Lucia, efectuând verificări la fața locului asupra vizitatorilor. Cei care ajung în ultimul moment la sosire pot achiziționa bilet cu ajutorul operatorilor locali.

Turiștii prinși fără bilet riscă o amendă cuprinsă între 50 și 300 de euro, suficient cât să strice vacanța oricărui excursionist.